search icon

Τράπεζες

Τράπεζα Πειραιώς: Πρεμιέρα για το placement – Πώς θα διατεθεί το 22%+5% – Έως 1,34 δισ. ευρώ τα έσοδα για το Δημόσιο

Ανοίγει στις 10 το βιβλίο προσφορών, τόσο για την ελληνική, όσο και για τη διεθνή προσφορά και θα κλείσει στις 6 Μαρτίου και για τις δύο διαδικασίες – Οι λεπτομέρειες και οι εκπλήξεις του placement που θα φέρει στα κρατικά ταμεία σχεδόν το ποσό που συγκέντρωσαν και οι τρεις προηγούμενες αποεπενδύσεις

«Ντεμπούτο» κάνει σήμερα, Δευτέρα, το placement της Τράπεζας Πειραιώς, με το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση έως 27% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να αναμένει τις προσφορές Ελλήνων, αλλά και ξένων επενδυτών, σε μία τριήμερη διαδικασία με πολλές… εκπλήξεις. Κι αυτό γιατί, το Ταμείο που έδωσε και επισήμως χθες, Κυριακή, το σύνθημα της εκκίνησης της εξόδου του Δημοσίου από την τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα ως πωλητής να αναθεωρήσει, τόσο το ποσοστό και το εύρος τιμής διάθεσης, όσο και την κατανομή των μετοχών, με κύριο γνώμονα «τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τη λήψη από αυτό εύλογης αξίας».

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο, το ΤΧΣ αποφάσισε να διαθέσει αρχικά έως 275.080.789 κοινές μετοχές που αντιστοιχεί στο 22% από το συνολικό 27% που διατηρεί στην τράπεζα. Όπως, ωστόσο, τονίζεται έχει επιφυλαχθεί να ασκήσει κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια το δικαίωμα επιλογής αύξησης μεγέθους προσφοράς (upsize option) και να αυξήσει τον αριθμό κατά έως 62.518.361 μετοχές ή αλλιώς κατά 5%. «Η απόφαση για την άσκηση του επίμαχου δικαιώματος μπορεί να ληφθεί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της περιόδου της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών της διεθνούς προσφοράς», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η υπερβάλλουσα ζήτηση, έτσι όπως εκφράστηκε στο πλαίσιο του wall crossing, είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει στη διάθεση και του επιπλέον ποσοστού, καθιστώντας έτσι, την Τράπεζα Πειραιώς την τρίτη κατά σειρά τράπεζα (σ.σ. μετά τις Eurobank και Alpha Bank) που απελευθερώνεται από τα «δεσμά» του Δημοσίου. Το ίδιο, άλλωστε, συνέβη και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, όπου το ΤΧΣ προχώρησε εντέλει στη διάθεση του 22% έναντι αρχικής προσφοράς του 20% από το συνολικό 40,39% λόγω της «εκρηκτικής» ζήτησης που καταγράφηκε στο βιβλίο.

Την ίδια στιγμή, η τιμή προσφοράς δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 3,70 ευρώ ούτε υψηλότερη από τέσσερα ευρώ. Συνήθως, οι επενδυτές είθισται να εγγράφονται στην ανώτατη τιμή του εύρους, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι η συγκεκριμένη τιμή θα αποτελεί το τελικό τίμημα, το οποίο προκύπτει από το βιβλίο προσφορών της ιδιωτικής τοποθέτησης (ξένο βιβλίο). Το ΤΧΣ δε, όπως επισημαίνεται, δύναται κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια «να αποφασίζει, να καθορίζει και να ανακοινώνει δημοσίως ένα στενότερο εύρος εντός του εύρους τιμών ή/και να προσδιορίζει μία ενδεικνυόμενη τιμή». Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση της ΕΤΕ το Ταμείο είχε ανακοινώσει μία ημέρα πριν τη λήξη του placement πως οποιεσδήποτε προσφορές κάτω των 5,30 ευρώ δεν θα γίνονταν αποδεκτές, όταν το αρχικό εύρος κυμαινόταν μεταξύ πέντε ευρώ και 5,44 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι και την Τετάρτη, ημέρα κλεισίματος του βιβλίου, όλα είναι ανοιχτά, με το discount να προκύπτει μόλις καθίσει η «μπίλια» και πάντα σε σχέση με το 3,98 ευρώ της μετοχής την περασμένη Παρασκευή.

Τέλος, όσον αφορά στην κατανομή, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, οι αρχικά προσφερόμενες μετοχές έχουν καταρχάς, κατανεμηθεί ως εξής:

(i) 15% που αντιστοιχεί σε 41.262.118 μετοχές σε επενδυτές που συμμετέχουν στην ελληνική δημόσια προσφορά. Εξ αυτών, το 30% θα κατανεμηθεί για την ικανοποίηση αιτήσεων ιδιωτών επενδυτών και έως 70% σε ειδικούς επενδυτές. Σε περίπτωση μη κάλυψης της προσφοράς από τη ζήτηση τυχόν αδιάθετες μεταφέρονται στο ξένο βιβλίο.

(ii) 85% που αντιστοιχεί σε 233.818.671 μετοχές σε επενδυτές που συμμετέχουν στη διεθνή προσφορά.

Και στην περίπτωση αυτή, πάντως, το Ταμείο μπορεί να τροποποιήσει το ποσοστό κατανομής κατά τη διακριτική του ευχέρεια, με βάση τη ζήτηση που εκφράζεται σε κάθε μέρος της προσφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε αλλαγή δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική δημόσια προσφορά να λάβει ποσοστό χαμηλότερο από το 15%, εάν η ζήτηση που εκφράζεται από επενδυτές που έχουν συμμετάσχει στην ελληνική δημόσια προσφορά είναι τουλάχιστον ίση με αυτό το ποσοστό. Αξίζει να αναφερθεί πως στην ΕΤΕ αποφασίστηκε η αύξηση του ποσοστού μετοχών που θα διατίθετο στην ελληνική αγορά – από 15% αρχικά στο 20% – λαμβάνοντας μία μετοχή για κάθε 1,72 μετοχές που ζήτησαν.

Τα έσοδα για το Δημόσιο

Έσοδα, ύψους έως 1,34 δισ. ευρώ, θα εισπράξει το Δημόσιο στην – πολύ πιθανή – περίπτωση διάθεση του συνολικού πακέτου μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, «αγγίζοντας» το 1,45 δισ. ευρώ που κέρδισε σωρευτικά και από τις τρεις προηγούμενες αποεπενδύσεις (94 εκατ. ευρώ για το 1,4% της Eurobank, 294 εκατ. ευρώ για το 9% της Alpha Bank και 1,067 δις. ευρώ για το 22% της ΕΤΕ). Έτσι, το συνολικό όφελος προσεγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να υπολογίζεται το εναπομείναν ποσοστό του ΤΧΣ στην ΕΤΕ (18%).

Συγκεκριμένα, στο ενημερωτικό δελτίο αναφέρεται ότι «τα καθαρά έσοδα που θα εισπράξει το ΤΧΣ από τη διάθεση των αρχικά προσφερόμενων μετοχών, ήτοι του 22%, (εξαιρουμένου ΦΠΑ επί των εξόδων), εκτιμώνται σε 1,086 δισ. ευρώ και, υπό την παραδοχή ότι το δικαίωμα επιλογής αύξησης μεγέθους προσφοράς θα ασκηθεί σε όλη του την έκταση, αυξανόμενα έως κατά περίπου 247 εκατ. ευρώ».

Παράλληλα, ωστόσο, υπάρχουν και έξοδα επί της προσφοράς, τα οποία υπολογίζονται ως εξής:

 

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Ποια «φρέσκα» ξενοδοχεία οδεύουν προς το σφυρί (pics)

Μείωση ΕΝΦΙΑ: 300.000 έφτασαν τελικά… στην πηγή

Ποιοι και πώς θα λάβουν το νέο φοιτητικό επίδομα των 2.500 ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version