«Αυλαία» πέφτει σήμερα, Τετάρτη, για το placement της Τράπεζας Πειραιώς, με το ενδιαφέρον της αγοράς να μετατοπίζεται από το ύψος των προσφορών, μιας και έχει ήδη σημειωθεί σημαντική υπερκάλυψη, στην τελική τιμή διάθεσης, αλλά και τις μετοχικές εξελίξεις.
Ειδικότερα, σήμερα στις 16.00 κλείνει το ηλεκτρονικό βιβλίο που άνοιξε αρχές της εβδομάδας, τόσο για Ελλάδα, όσο και για εξωτερικό, με τη δεύτερη ημέρα της έκδοσης να επιβεβαιώνει αυτό που έτσι κι αλλιώς οι σύμβουλοι είχαν διαπιστώσει κατά τη διαδικασία του wall crossing: ότι, δηλαδή, το ενδιαφέρον των επενδυτών για το 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, κυριότητας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), είναι ισχυρό, σηματοδοτώντας σημαντική υπερκάλυψη. Πράγματι, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν στο newmoney πηγές με γνώση, μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ, για να «αγγίξουν» εντέλει τα 9 δισ. ευρώ στο κλείσιμο του βιβλίου.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναμενόμενο η προσοχή της αγοράς να στρέφεται πλέον στην τιμή διάθεσης των 337.599.150 μετοχών, αλλά και στις νέες μετοχικές ισορροπίες.
Πιο αναλυτικά, πιθανότατα σήμερα το ΤΧΣ να προβεί σε ανακοινώσεις, αναφορικά με την τιμή διάθεσης. Αυτές θα μπορούσαν να αφορούν είτε στον ορισμό μίας ενδεικτικής τιμής είτε στη… στένωση του εύρους, ορίζοντας μία τιμή, οι προσφορές κάτω από την οποία δεν θα ληφθούν υπόψη στην κατανομή των προσφερόμενων μετοχών.
Υπενθυμίζεται πως το ίδιο είχε πράξει το Ταμείο και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, ενημερώνοντας το επενδυτικό κοινό το πρωί της τελευταίας ημέρας του placement ότι προσφορές κάτω των 5,30 ευρώ δεν θα γίνονταν αποδεκτές (σ.σ. το εύρος της τιμής για το placement είχε αρχικά τεθεί στα πέντε με 5,44 ευρώ). Πρόκειται για μία αναπροσαρμογή που, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα λάβει υπόψη κυρίως την τιμή, στην οποία έχουν καταθέσει προσφορές οι long term επενδυτές, μιας και αυτή είναι η επιθυμητή «δεξαμενή» για το 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Αξίζει να αναφερθεί πως το ΤΧΣ είχε αρχικώς υπολογίσει ένα εύρος τιμών μεταξύ 3,70 ευρώ και 4 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, το who is who των νέων μετόχων που θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, προκειμένου να τοποθετηθούν στην Τράπεζα Πειραιώς, αναμένει με ενδιαφέρον η αγορά, εκτιμώντας πως το «παρών» στο υπό διαμόρφωση μετοχολόγιο της τράπεζας θα δώσουν κυρίως μακροπρόθεσμοι επενδυτές.
Καταρχήν ενδιαφέρον, άλλωστε, είχαν επιδείξει ισχυρά, διεθνούς εμβέλειας, ξένα funds, όπως η Fidelity, το Wellington, το Capital κ.ά.. Όσον αφορά στους υφιστάμενους μετόχους, ο μεν, John Paulson που κατέχει έμμεσα, μέσω της ελεγχόμενης από αυτόν εταιρείας Paulson&Co, 232.758.919 κοινές ονομαστικές μετοχές με ισάριθμα δικαιώματα ψήφου, ήτοι ποσοστό 18,62%, αναμένεται να διατηρήσει το ποσοστό του, ενώ πληροφορίες θέλουν τη Helicon Investments Limited, η οποία κατέχει έμμεσα (μέσω του Helicon Long Short Equity Fund Master ICAV) 54.373.407 κοινές μετοχές, ήτοι 2,368% και 33.271.381 μετοχές ή 2,661% δικαιώματα ψήφου, προερχόμενα από χρηματοοικονομικά μέσα, να συμμετάσχει στο placement.
Σε κάθε περίπτωση, αύριο, Πέμπτη, θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις από το Ταμείο και την τράπεζα, τόσο για την τελική τιμή προσφοράς, όσο και για το αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα πιστωθούν οι μετοχές στις μερίδες των επενδυτών.
Η ολοκλήρωση της πώλησης του «πακέτου» μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς είναι η τέταρτη διαδοχική πράξη αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες και η δεύτερη μέσω δημόσιας προσφοράς μετά το ιδιαίτερα επιτυχημένο placement της Εθνικής Τράπεζας που προηγήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι το 2023, μέσα σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών, πράγμα που δεν έχει προηγούμενο διεθνώς και αξιοποιώντας το διεθνές momentum υπέρ της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η διοίκηση του Ταμείου πέτυχε ένα σερί αποεπενδύσεων (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα) που έφερε στο δημόσιο ταμείο περίπου 1,45 δισ. ευρώ και «άνοιξε» την όρεξη των διεθνών επενδυτών για τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά.
Όπως, ωστόσο, σημειώνουν πηγές του Ταμείου, η «έξοδος» από τις τράπεζες έχει κυρίως στρατηγικό και όχι ταμειακό χαρακτήρα, αφού θα επιτρέψει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα να στηρίξει πιο δυναμικά την ανταγωνιστικότητα και την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας και μακροπρόθεσμα το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον.
Διαβάστε ακόμη
Στην ευρωπαϊκή λίστα του ENTSO-E η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Γερμανίας άνω των €8 δισ.
Τα 5 μεγάλα deals 600 εκατ. ευρώ της τριετίας που αλλάζουν τον χάρτη της πληροφορικής
Περισσότεροι Κινέζοι τουρίστες φέτος στην Ελλάδα – Αυξάνει τις απευθείας πτήσεις η Air China
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ