search icon

Τράπεζες

Τράπεζα Πειραιώς: «Όχι» από ΤΧΣ στην AMK των 800 εκατ. – Απόρριψη για δύο λόγους

Η τράπεζα υπογραμμίζει ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα- Τι ανακοίνωσε το ΤΧΣ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)  σύμφωνα με πληροφορίες του ΝΜ απέρριψε την πρόταση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς από τους τρεις μετόχους της (Paulson, Μυστακίδης και Βienville).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αυτό συνέβη για δύο λόγους:

  1. Δεν υπήρχαν εξασφαλίσεις και
  2. Το ΤΧΣ δεν πείστηκε ότι είναι επαρκές το ποσό, αν και άλλες πηγές κοντά στην Τράπεζα Πειραιώς υποστήριζαν ότι δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα 

Την απόρριψη επιβεβαίωσε στη συνέχεια με ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς, υπογραμμίζοντας ότι «δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Τράπεζας αναφέρει:

«Σε απάντηση ερωτημάτων από επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι, παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα».

Όπως έγραφε νωρίτερα το newmoney.gr, περίοδος κρίσιμων αποφάσεων που αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στον Νοέμβριο ξεκινά για το τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η αρχή γίνεται σήμερα με την προγραμματισμένη κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Κατά πληροφορίες κεντρικό θέμα στην ατζέντα του ΔΣ του Ταμείου είναι η πρόταση που έχει φτάσει πρόσφατα στην Τράπεζα Πειραιώς για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 800 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση κατατέθηκε από κοινού, από τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους της τράπεζας και συγκεκριμένα:
-Τον John Paulson ο οποίος μέσω της προσωπικής πλέον επενδυτικής του εταιρείας, ελέγχει το 9,3% της τράπεζας Πειραιώς από την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

-Τον Αριστοτέλη Μυστακίδη ο οποίος τον Ιούνιο του 2020 εμφανίστηκε στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς με ποσοστό άνω του 5%. Ο επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη ήταν από τα βασικά στελέχη και μετόχους της Glencore και το Forbes τον συγκαταλέγει σήμερα στους τρεις πλουσιότερους Έλληνες.

-Το αμερικανικό fund, Bienville Capital, το οποίο τον περασμένο Ιανουάριο είχε ανακοινώσει ότι κατέχει 5,5% της τράπεζας Πειραιώς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση για την οποία το ΤΧΣ καλείται να αποφασίσει καθώς με ποσοστο 26,5% είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας Πειραιώς, περιλαμβάνει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που έχουν δημιουργήσει προβληματισμό στο Ταμείο αλλά και στην Κυβέρνηση. Αν η πρόταση γίνει αποδεκτή θα μειωθεί (dilution) σημαντικά το ποσοστό του Δημοσίου όπως φυσικά και των υπολοίπων μετόχων. Ταυτόχρονα το ΤΧΣ θα πρέπει να διαγράψει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των 1,6 δισ. που αποτιμά σήμερα τα 2,04 δισ. των cocos που έλαβε η τράπεζα από το Δημόσιο στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης του 2015.

Exit mobile version