Σειρά ενεργειών που σε συνδυασμό με την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα συμβάλλουν στην ανατολή μίας νέας τράπεζας, ισχυρής κεφαλαιακά και απαλλαγμένης από τα βάρη του παρελθόντος, προτίθεται να εφαρμόσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Πιο αναλυτικά, μετά την επιτυχημένη ΑΜΚ που επέτρεψε στην τράπεζα αφενός, να… γεμίσει τα ταμεία της με περίπου 1,38 δισ. ευρώ και αφετέρου, να εμπλουτίσει το μετοχολόγιό της με μερικά από τα πιο ισχυρά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, η διοίκηση εστιάζει τις προσπάθειές της στην περαιτέρω θωράκιση της Πειραιώς με τις εξής ενέργειες:

1. Την έκδοση χρεογράφων Additional Tier 1, ύψους 600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τράπεζα είχε πραγματοποιήσει ήδη από τις αρχές του τρέχοντος έτους την προεργασία για την ομολογιακή έκδοση, με τη διαδικασία να ξεκινά το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, γεγονός που συνδέεται και με την ανάγκη συμμόρφωσης με την οδηγία MREL (Minimum Required Eligible Liabilities).

Αυτή προβλέπει την υποχρέωση των τραπεζών να πληρούν μία ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) με την έκδοση επαρκών χρηματοοικονομικών μέσων (π.χ. ομόλογα Tier II, AT1 κ.ά.), τα οποία θα μπορούν να διαγραφούν ή και να απομειωθούν προς απορρόφηση ζημιών ή/και να μετατραπούν σε μετοχικό κεφάλαιο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Όπως είχε τονίσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν έλλειμμα άνω των 10 δισ. ευρώ σε σχέση με τις λεγόμενες Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων, το  οποίο υποχρεούνται να καλύψουν εντός των επόμενων τεσσάρων με πέντε ετών. Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά αναμένει πως εκτός από την Alpha Bank, η οποία μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για το project Galaxy προχώρησε στην έκδοση ομολόγου Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ, αντίστοιχες κινήσεις θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρήσης και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

2. Την ολοκλήρωση ακόμη μίας συνθετικής τιτλοποίησης. Αυτή θα είναι ύψους 1,2 δισ. ευρώ και προγραμματίζεται για το τέλος του 2021. Υπενθυμίζεται πως για την πρώτη αντίστοιχη συναλλαγή, ύψους 800 εκατ. ευρώ σταθμισμένου έναντι κινδύνου ενεργητικού (RWA), υπεγράφη συμφωνία με την Christofferson Robb & Company. Συνολικά, η προσδοκώμενη θετική επίπτωση που προκύπτει στα κεφάλαια αναμένεται να ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ.

3. Την πραγματοποίηση κερδών από το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων. Πρόκειται για ένα πολύτιμο… μπόνους κερδοφορίας, που βοηθά τις τράπεζες να «χτίσουν» κεφαλαιακά μαξιλάρια. Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η τελευταία από την «τετράδα» που προχώρησε στην επίμαχη κίνηση, ανταλλάσσοντας το αμέσως προηγούμενο διάστημα με το Δημόσιο ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ και εύλογης αξίας 3,5 δισ. ευρώ, με νέους τίτλους 30ετούς διάρκειας, με ονομαστική αξία 2,4 δισ. ευρώ και εύλογη αξία 3,5 δισ. ευρώ.

Το συνολικό κέρδος προσέγγιζε τα 220 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να βελτιώνεται κατά 50 μονάδες βάσης. Σε συνδυασμό δε, με τις εμπορικές συναλλαγές επί κρατικών ομολόγων, το κεφαλαιακό κέρδος για την τράπεζα «άγγιξε» το α’ τρίμηνο του 2021 τα 400 εκατ. ευρώ.

Swap ομολόγων είχαν πραγματοποιήσει, τόσο η Eurobank, όσο και η Alpha Bank, με την πρώτη να αποκομίζει κεφαλαιακό όφελος, ύψους 155 εκατ. ευρώ, ανταλλάσσοντας ομόλογα, ονομαστικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ, λήξεων από επτά έως 21 έτη, με νέους τίτλους 30ετούς διάρκειας, σε τιμές αγοράς, καθώς και μετρητά και την δεύτερη να κερδίζει περί τα 170 εκατ. ευρώ, ήτοι +30 μονάδες βάσης στα κεφάλαιά της, προχωρώντας σε swap ομολόγων, συνολικής αξίας 1,67 δισ. ευρώ και έλαβε νέους τίτλους 30ετούς διάρκειας (λήξεως 20/03/2050), με απόδοση στη λήξη 1,32%. Πρωταγωνιστικό ρόλο, πάντως, φαίνεται πως κατέχει η Εθνική Τράπεζα, εγγράφοντας από την επίμαχη δραστηριότητα σημαντικά κέρδη, ύψους περίπου 975 εκατ. ευρώ σε διάστημα σχεδόν 12 μηνών.

Στόχος η εκκαθάριση του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου

Η=Όπως έχει αναφέρει το newmoney, η επιτυχημένη συνδυασμένη προσφορά σε έλληνες και ξένους επενδυτές κατά πληροφορίες υπερκαλύφθηκε 8 φορές για το διεθνές book building – πλην της συμμετοχής των cornerstone investors –και 2 φορές για τη δημόσια προσφορά στο εσωτερικό. Σε ότι αγορά στους ξένους επενδυτές, πέραν των cornerstone investors (Paulson & Co, Μυστακίδης και Helikon), περιλαμβάνονται ισχυρά ονόματα όπως οι Blackrock, Norgres Bank, Fidelity, Bain Capital, Fiera Capital.

«Η αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει στην Πειραιώς να εκπληρώσει τον απώτερο στόχο που έχει θέσει για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της κατά τους επόμενους 12 μήνες και να εκπληρώσει την κεντρική επιδίωξη να καταστεί μία ισχυρή τράπεζα, έτοιμη για την επόμενη μέρα, με δυνατή κεφαλαιακή βάση, ώστε να στηρίξει την ελληνική οικονομία, καθώς ανακάμπτει από την πανδημία». Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Χρήστος Μεγάλου, αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συνδυασμένης προσφοράς 1.200.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας ένα ευρώ η κάθε μία σε θεσμικούς επενδυτές μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών εκτός Ελλάδος και σε ειδικούς και μη ειδικούς επενδυτές στην Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, στόχος της διοίκησης είναι η επιτάχυνση του προγράμματος μείωσης NPEs του Ομίλου μέσω της τιτλοποίησης και της επακόλουθης αποαναγνώρισης NPEs, με συνολική εκτιμώμενη μεικτή λογιστική αξία έως και 19 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, συγκεκριμένα τα projects Phoenix και Vega), έτσι ώστε εντός των επόμενων 12 μηνών ο δείκτης NPE να έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό. Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2020 τα NPEs διαμορφώθηκαν στα 22,5 δισ. ευρώ, έναντι 24,5 δισ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο χρόνο, με τον δείκτη κάλυψης να παραμένει σταθερός στο επίπεδο του 44%.

Οι επιπλέον τιτλοποιήσεις NPEs, Sunrise 1 και Sunrise 2, με μεικτές λογιστικές αξίες επτά δισ. ευρώ και τέσσερα δισ. ευρώ αντίστοιχα, προβλέπεται να υλοποιηθούν χρησιμοποιώντας τον «Ηρακλή 2», ενώ, ταυτόχρονα προωθείται η πώληση επιλεγμένων χαρτοφυλακίων NPEs, με συνολική μεικτή λογιστική αξία έως και 1,5 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες μετοχές, μετά την πιστοποίηση της καταβολής του ποσού της ΑΜΚ από το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς Holdings την ή περίπου την 29η Απριλίου 2021, αναμένεται να αποδοθούν στους δικαιούχους την ή περίπου την 6η Μαΐου 2021, ενώ η διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα ξεκινήσει την ή περίπου την 7η Μαΐου 2021.

Διαβάστε περισσότερα

Το «Top-5» των Ελλήνων με container ships – Εκτοξεύτηκαν οι ναύλοι των πλοίων μεταφοράς

Σταϊκούρας: Μεγάλη Πέμπτη οι πληρωμές της Επιστρεπτέας 7 – Ποιους αφορά

Έρχονται αυξήσεις παντού: Από την Coca Cola μέχρι τις… πάνες – Γιατί συμβαίνει αυτό