Μακροπρόθεσμοι είναι οι εννέα στους 10 επενδυτές που έδωσαν το «παρών» στο placement της Τράπεζας Πειραιώς, αποδεικνύοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της τράπεζας, αλλά και στη σταθερή δυναμική που αναπτύσσει η ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, το διεθνές βιβλίο που καλύφθηκε περίπου εννέα φορές προσέλκυσε σε ποσοστό 88% μακροπρόθεσμα funds (long only), με τα hedge funds να περιορίζονται σε μόλις 12%. Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή, το 43,3% ήταν από ΗΠΑ, το 30,9% από Ηνωμένο Βασίλειο, το 20,5% από Ευρώπη, το 4,8% από Ασία και το 0,5% από άλλες περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι στους διεθνείς επενδυτές θα κατανεμηθούν 270.079.320 μετοχές, δηλαδή, το 80% του συνόλου από 85% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Για «κορυφαίους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές με ποιοτικά, επενδυτικά κεφάλαια, μακροπρόθεσμου ορίζοντα», έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κ. Ηλίας Ξηρουχάκης, αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του placement, ενώ ο επικεφαλής στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η ποιότητα και το εύρος των επενδυτών που μπήκαν σε αυτή τη συναλλαγή είναι η ελίτ των παγκόσμιων αγορών και εκφράζουν, εκπροσωπούν μια μεγάλη γκάμα επενδυτών. Δεν πρόκειται για μόνο έναν ή δύο, αλλά είναι η αφρόκρεμα των επενδυτών και αυτό είναι δείγμα πως η Ελλάδα είναι μέρος των παγκόσμιων αγορών».

Όπως αποκάλυψε το darkroom, στο placement της Τράπεζας Πειραιώς «μπήκαν όλα τα μεγάλα ονόματα των επενδύσεων και συγκεκριμένα: Norges, Pictet, Wellington, Lazard, GS, Robeco, Vanguard, Redwheel, GIC, Schroders. Εξίσου δυνατά ακούγονται και τα ονόματα των Fiera Capital, Millennium Management, Marshall Wace και Ghisallo.

Ενδεικτικά:

To Νorges έχει ως μέτοχο την κυβέρνηση της Νορβηγίας και συστήθηκε όταν η χώρα ανακάλυψε πετρέλαιο στη Βόρεια Θάλασσα. Πρόκειται για Ταμείο που δημιουργήθηκε για να προστατεύσει την οικονομία από τις διακυμάνσεις των πετρελαϊκών τιμών και με εναλλακτικές επενδύσεις.

Η Lazard που χρονολογείται από το 1848 υπηρέτησε εδώ και καιρό ως έμπιστος σύμβουλος σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και ιδιώτες, φροντίζοντας τις αποταμιεύσεις τους.

Τo GIC από τη Σιγκαπούρη είναι ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που έχει σχεδιαστεί για επενδυτές οι οποίοι αναζητούν σταθερό εισόδημα.

Η ολλανδική Robeco που ιδρύθηκε το 1929 είναι μια διεθνής εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που προσφέρει μια εκτεταμένη κλίμακα επενδύσεων για τους πελάτες της.

Η Wellington είναι ιδιωτική, ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων, με περιουσιακά στοιχεία πελατών υπό διαχείριση συνολικού ύψους άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, με έδρα στη Βοστόνη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Vanguard εδρεύει στην Πενσιλβάνια, με παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση περίπου 7,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η αγγλική Redwheel διαθέτει 23,9 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και έχει γραφεία σε Λονδίνο, Μαϊάμι και Σιγκαπούρη.

Διαβάστε ακόμη 

Πλειστηριασμοί: Νέα σφυριά για ΕΝΚΛΩ και οικογένεια Κουτρουλιά (pics)

Ε9: Τέλος χρόνου για διορθώσεις – Τι να προσέξετε για να ξεφουσκώσετε τον ΕΝΦΙΑ

«Little Athens» – Η νέα γειτονιά στο «The Ellinikon»: Πάνω από 1.100 σπίτια βγαίνουν σταδιακά στην αγορά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ