search icon

Τράπεζες

Τράπεζα Χανίων: Αρχές 2024 η νέα ΑΜΚ – Η μετατροπή σε Α.Ε. και η λειτουργία της πρώτης κρητικής ΑΕΕΑΠ

Σε μία γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους έως €100 εκατ., η οποία θα υποστηρίξει τα σχέδια για πιστωτική επέκταση όχι μόνο εντός Κρήτης, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, προτίθεται να προχωρήσει η τράπεζα – Τα οφέλη από την αλλαγή νομικής μορφής - Θέμα ημερών η λειτουργία της εταιρείας ακινήτων

Σε μία γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους έως 100 εκατ. ευρώ, η οποία θα υποστηρίξει τα σχέδια για πιστωτική επέκταση όχι μόνο εντός Κρήτης, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, προτίθεται να προχωρήσει η διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, η οποία μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει και επισήμως μετατραπεί σε Α.Ε..

«Η τράπεζα έχει όλα τα φόντα να γίνει μεγάλη και θα γίνει», τόνισε ο πρόεδρος της τράπεζας, κ. Μιχάλης Μαρακάκης, στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αποκαλύπτοντας πως εγχώριοι, αλλά και διεθνείς επενδυτές, έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν. «Στόχος μας είναι μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή, μέχρι τα τέλη της επόμενης χρονιάς να έχουμε εισέλθει στο Χρηματιστήριο, δίνοντας έτσι, τη δυνατότητα στους ανθρώπους μας – 27.500 μεριδιούχους – να αποεπενδύσουν εφόσον το επιθυμούν», πρόσθεσε. Αξίζει να αναφερθεί πως ήδη η τράπεζα «τρέχει» μία μικρή ΑΜΚ, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, συνδυαστικά με την έκδοση ενός ομολόγου Τ2, επταετούς διάρκειας. Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό σημείωμα η περίοδος διάθεσης λήγει στις 31/10, με την τιμή να έχει οριστεί στα 8,10 ευρώ.

«Η άντληση των κεφαλαίων, μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας, θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη της τράπεζας, την ισχυροποίησή της στο νέο τραπεζικό περιβάλλον και τη δημιουργία, σε συνδυασμό με τη μετατροπή σε Α.Ε., ενός σύγχρονου τραπεζικού Ομίλου, ο οποίος θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας των περιοχών, στις οποίες δραστηριοποιείται», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην αλλαγή της νομικής μορφής, ο πρόεδρος της Τράπεζας Χανίων σημείωσε σχετικά: «Ο θεσμός των συνεταιριστικών τραπεζών έχει χάσει την αξιοπιστία του. Οι άνθρωποί τους, οι μεριδιούχοι, έχουν εγκλωβιστεί, αφού δεν μπορούν να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους. Μέχρι το 2015 αποτελούσαν εταιρείες ανοιχτού κεφαλαίου και είχαν τη δυνατότητα με μία απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να επιτρέψουν την αποεπένδυση. Το κράτος, όμως, το απαγόρευσε και άρα, ο μόνος τρόπος να συμβεί αυτό είναι μέσω του ΧΑ, ενώ ο μετασχηματισμός σε Α.Ε. σου δίνει μία αισιοδοξία, διότι η μεταβίβαση των μετοχών είναι πολύ πιο εύκολη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, απαραίτητη προϋπόθεση για να μεγαλώσει μία συνεταιριστική τράπεζα είναι να κάνει πιστωτική επέκταση. Αυτή, όμως, χρειάζεται κεφάλαια και τα κεφάλαια επενδυτές, οι οποίοι, ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν χρήματα σε έναν συνεταιρισμό γιατί δεν θα μπορούν να ασκούν τη διοίκηση. «Έχουμε λάβει μία πολιτική απόφαση και το αργότερο έως το τέλος του χρόνου, κατόπιν και των σχετικών αδειών – θα έχουμε μετατραπεί σε Α.Ε.», πρόσθεσε.

Η κρητική ΑΕΕΑΠ και οι βιομηχανικές συμμετοχές

Θέμα ημερών είναι να ξεκινήσει τη λειτουργία της η ΑΕΕΑΠ της Τράπεζας Χανίων που έλαβε στα τέλη της περασμένης χρονιάς τη σχετική άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

«Φτιάξαμε μία ΑΕΕΑΠ, τη μοναδική στην Κρήτη, με ακίνητα, τόσο της τράπεζας, όσο και της ‘Κρητικά Ακίνητα’ που είναι θυγατρική μας σε ποσοστό 80% – το υπόλοιπο 20% μοιράζονται 130 ιδιώτες – με ένα χαρτοφυλάκιο, ύψους 36 εκατ. ευρώ. Βάσει Νόμου είμαστε υποχρεωμένοι εντός διετίας να εισέλθουμε στο Χρηματιστήριο», εξήγησε ο πρόεδρος της τράπεζας, τονίζοντας πως το εγχείρημα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών, Ελλήνων και ξένων, από τους κλάδους των ακινήτων και της φιλοξενίας, οι οποίοι είτε θα εισφέρουν περιουσία και θα λάβουν μετοχές είτε θα συμμετάσχουν στην επικείμενη ΑΜΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρακάκη, η Χανίων είναι μία επενδυτική τράπεζα, διατηρώντας μετοχική σχέση με αρκετές βιομηχανίες.

«Πριν από 12 χρόνια αγοράσαμε την ΑΒΕΑ, η οποία ανήκε σε συνεταιριστική οργάνωση και ήταν έτοιμη να βάλει λουκέτο. Δώσαμε 1,5 εκατ. ευρώ, όσα, δηλαδή, έβγαλε το 2022. Για εφέτος εκτιμούμε πως τα κέρδη της θα ξεπεράσουν τα τρία εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πυρηνελαιουργείο της Κρήτης και ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδος που επεξεργάζεται 150.000 τόνους πυρήνα», σημειώνει, αναφερόμενος ακόμη στη ΒΙΟΧΥΜ, άλλη μία ιστορική χανιώτικη εταιρεία που παράγει άδω και δεκαετίες αρίστης ποιότητας χυμούς, αλλά και στους ΑΦΟΙ Χιωτάκη με κρητικά εδέσματα. Παράλληλα, η Χανίων δραστηριοποιείται και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμμετέχοντας σε μία εταιρεία που πουλάει ρεύμα στη ΔΕΗ και μία κατασκευαστική που φτιάχνει φωτοβολταϊκά σε όλη την Ελλάδα. Τέλος, κατέχει το 8% της «Μεσόγειος», εταιρεία με βιολογικούς καθορισμούς και συμβασιοποιημένο έργο 150 εκατ. ευρώ, ενώ έχει μετοχική σχέση και με τα νερά Σαμαριά.

Το «ναυάγιο» του deal με την Παγκρήτια και η «ρήτρα»

«Καλύτερα ένας διαλυμένος αρραβώνας παρά ένας ματωμένος γάμος». Με αυτή τη φράση ενημέρωσε ο κ. Μαρακάκης τους μετόχους της Χανίων για το «ναυάγιο» του deal με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Όπως επισημαίνει, η συγχώνευση δεν ήταν ποτέ επιλογή της Χανίων. «Η τράπεζά μας ήταν πολύ καλύτερη σε όλα τα επίπεδα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι μπορείς να αρνηθείς να ενώσεις δυνάμεις και να βρεις τη σχέση ανταλλαγής μεταξύ των δύο αυτών αξιών», σημειώνει και συνεχίζει: «Το αρχικό πλάνο προέβλεπε τη λειτουργία ενός δικτύου 150 καταστημάτων. Προυπόθεση ήταν η Παγκρήτια να κάνει μία ΑΜΚ, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Σε αυτή θα συμμετείχα κι εγώ με 100.000 ευρώ, αλλά δεν δέχθηκαν. Οι νέοι επενδυτές ζητούσαν επαναδιαπραγμάτευση αυτών που έτσι κι αλλιώς είχαν συμφωνήσει οι γενικές συνελεύσεις των τραπεζών. Μεταξύ των συμφωνηθέντων ήταν το 80% των μετοχών των θυγατρικών να διατεθεί δωρεάν στους μετόχους και μόλις το 20% να καταλήξει στην Candia Bank».

Αναφορικά με τη «ρήτρα» του ενός εκατ. ευρώ που θα ενεργοποιείτο σε περίπτωση ακύρωσης του deal ο κ. Μαρακάκης τόνισε πως «η τράπεζα θα τη διεκδικήσει την κατάλληλη στιγμή».

Διαβάστε ακόμη

Γιατί στη Σιγκαπούρη οι άνθρωποι ζουν καλύτερα και περισσότερο – Στην ίδια λίστα και η Ικαρία

«Σεισμός» στο Χονγκ Κονγκ με τη μεγαλύτερη απάτη της ιστορίας του (pics)

Αρμενία: Περισσότεροι από 2.900 πρόσφυγες πέρασαν στην Αρμενία από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version