Εμφανής έχει αρχίσει να γίνεται η τόνωση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα παρά το μικρό ακόμη μερίδιο που έχουν αποσπάσει οι μικρότερες τράπεζες οι οποίες είναι και αυτές που μοχλεύοουν τον ανταγωνισμό.
Η στατικότητα μέχρι πριν λίγο καιρό των ελληνικών καταθέσεων και η καλή πορεία της Κεφαλαιαγοράς οδήγησε πολλές καταθέσεις στο Χρηματιστήριο και μέσα από το Wealth Management των τραπεζών.
Καταθετικά προϊόντα και όχι μόνον
Μείωση της έκθεσης στις τραπεζικές καταθέσεις και στροφή σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, δηλαδή, ομόλογα, έντοκα και μετοχές καταγράφει σε σχέση με τη περιουσία των Ελλήνων η έκθεση Allianz Global Wealth Report 2024 καθώς το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει καταγράψει σημαντική άνοδο.
Ωστόσο προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται τα μεγαλύτερα πορτοφόλια. Τα μικρότερα εξ αυτών αναζητούν καλές αποδόσεις σε πιο σταθερές μορφές εισοδήματος.
Οι τράπεζες πράττουν όπως έκαναν και στο παρελθόν σε ότι αφορά τις καταθέσεις. Τις διαχωρίζουν σε νέο και παλιό χρήμα και δίνουν μια προτεραιότητα στο δεύτερο, ιδιαίτερα οι μικρότερες εξ αυτών προκειμένου να εισέλθουν δυναμικά στην αγορά.
Έτσι ενώ οι συστημικές τράπεζες κινούνται για ποσά από 10.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ για προθεσμία ενός έτους από 1,5% έως 2% αναλόγως με τα ειδικά χαρακτηριστικά της κατάθεσης (χρόνος νέο παλιό χρήμα κλπ) οι μικρότερες τράπεζες δίδουν επιτόκια αρκετά υψηλότερα που φθάνουν μέχρι και 3%. Συγχρόνως ας σημειωθεί πως όσο μεγαλύτερη είναι η προθεσμία τόσο πιο μικρό είναι το επιτόκιο, με βάση την εκτίμηση της πτωτικής τάσης των επιτοκίων η οποία θα ακολουθήσει.
Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένες τράπεζες δίνουν τώρα υψηλότερα επιτόκια έναντι αυτού που έδιναν πριν δύο ή τρεις μήνες και αυτό διότι έχει ξεκινήσει να κινείται η αγορά ανταγωνιστικά.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Attica Bank η οποία ρίχνει στην αγορά το νέο της προϊόν. Από 10.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ και από 10.000 δολάρια έως 100.000 δολάρια προθεσμιακή κατάθεση new start με επιτόκια 3% για ευρώ και 4,20% για δολάρια.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ που αφορούν τον Ιούλιο, τα μέσα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη από νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 1,85% και 2,95% αντίστοιχα.
Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 1,87%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,11%.
Ανταγωνισμός και στις χορηγήσεις
Ο ανταγωνισμός ωστόσο δε μένει ασυγκίνητος ούτε στα νέα δάνεια. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,86%.
Oι μικρότερες τράπεζες μπαίνουν επίσης δυναμικά στο παιχνίδι αλλά θα πρέπει να σημειωθεί πως και οι συστημικές τράπεζες έχοντας ποντάρει σε ισχυρή πιστωτική επέκταση κινούνται δυναμικά.
Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 12,34%, ενώ το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 28 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,42%.
Σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα 3, 5 ή 10 έτη και στη συνέχεια κυμαινόμενο με βάση το Euribor τριών μηνών και επιπλέον περιθώριο.
Το επιτόκιο εξαρτάται από την εμπορική αξία του ακινήτου σε σχέση με το ποσό του δανείου.
Το σταθερό επιτόκιο ξεκινά από 2,70% και το κυμαινόμενο με περιθώριο από 1,40%. Σε όλα τα δάνεια η ενεργειακή κατηγορία αρχίζει να γίνεται σημαντική και να ρίχνει τα επιτόκια. Για ακίνητα ενεργειακής κατηγορίας Α και Β το περιθώριο μειώνεται κατά 0,15%.
Διαβάστε ακόμη
Απόστολος Βακάκης: Τα καμπανάκι για το «κόστος πολέμου», οι επιδόσεις και η μετοχή
ΑΑΔΕ: Διπλά τέλη κυκλοφορίας σε όσους δεν τα πλήρωσαν το 2019
Γρηγόρης Σκλήκας: Όλο το πλάνο ανάκαμψης των ΕΛΤΑ – Στόχος η άμεση επιστροφή σε κέρδη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα