search icon

Τράπεζες

Τον Απρίλιο η απάντηση της DG Comp στο σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τα «κόκκινα» δάνεια

Πιστωτική επέκταση για πρώτη φορά μετά το 2009 αναμένουν οι τράπεζες – Μεγάλου: Τα κόκκινα δάνεια δεν μας εμποδίζουν να χρηματοδοτήσουμε

του Στέλιου Μορφίδη

Αισιόδοξοι για το μέλλον και για την επίτευξη των μεγάλων στόχων που έχουν θέσει εμφανίστηκαν οι τέσσερις μεγάλοι τραπεζίτες της χώρας στη μεγάλη συζήτηση που διοργανώθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 

Ο Πρόεδρος του ΤΧΣ, Martin Czurda, ανακοίνωσε πως μέχρι το Απρίλιο η DG Comp θα απαντήσει για το σχέδιο που πρότεινε με το υπ. Οικονομικών για την επίσπευση μείωσης των κόκκινων δανείων. Στο μέτωπο αυτό, μάλιστα ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρ. Μεγάλου άφησε να εννοηθεί ότι επίκεινται σημαντικές ανακοινώσεις απ’ την Τράπεζα με δράσεις για την επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων, «όπως έπραξε η Eurobank».

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου φέτος, για πρώτη φορά μετά την κρίση, θα καταγραφεί θετική πιστωτική επέκταση. «Ήδη», όπως είπε, από το 2018 είχαμε πιστωτική επέκταση σε κλάδους όπως hospitality, retail space financing, agribusiness, και ενέργεια. Αυτό φέτος θα διευρυνθεί». Μάλιστα ο κ. Μεγάλου τόνισε πως τα κόκκινα δάνεια  «δεν μας εμποδίζουν να χρηματοδοτήσουμε. Είμαστε ανοικτοί σε σοβαρά σχέδια».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τρ. Πειραιώς η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με ρυθμό ως και 2,4%. «Αν και υπάρχουν αβεβαιότητες διεθνώς οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται. Παράλληλα βελτιώνονται οι συνθήκες ρευστότητας. Η σχέση καταθέσεων και δανείων έχει πέσει για όλες τις τράπεζες κάτω απ’ το 100%, έχουμε βγει απ’ το ELA και οι καταθέσεις επιστρέφουν καθώς επανέρχεται η εμπιστοσύνη στην οικονομία», τόνισε. 

Το σχέδιο της Πειραιώς 

Η Τράπεζα Πειραιώς, όπως τόνισε, μείωσε πέρυσι κατά 5 δισ ευρώ τα κόκκινα δάνεια, που είναι η μεγαλύτερη μείωση που έγινε ποτέ στα ελληνικά τραπεζικά χρονικά και παράλληλα αυξήθηκαν οι καταθέσεις στα 44 δισ ευρώ, οι μεγαλύτερες σε σχέση με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, βελτιώθηκε η ρευστότητα μας, βγήκαμε απ’ τον ELA. Το 2018 μειώσαμε τα λειτουργικά μας έξοδα κατά 8% και προχωρήσαμε σε σημαντικό deleveraging. Μόνο στη MIG είχαμε έκθεση 1,1 δισ ευρώ. Το μειώσαμε στα 800 εκατ. Σήμερα σχεδιάζουμε και δουλεύουμε δράσεις που θα τις ανακοινώσουμε όταν είμαστε έτοιμοι. Θα μας οδηγήσουν σε μεγαλύτερο εξορθολογισμό, στη μείωση των Risk Weighted Assets και την αύξηση των Κεφαλαίων μας. Όταν είμαστε έτοιμοι θα το ανακοινώσουμε, όπως έπραξε πρόσφατα και η Eurobank». 

Οι δύο τιτλοποιήσεις της Eurobank 

Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, δήλωσε από την πλευρά του ο Φ. Καραβίας,CEO της Eurobank καταγράφοντας μια σειρά θετικών δεικτών στην οικονομία. Τόνισε ωστόσο ότι οι ιδιωτικοποιήσεις καθυστερούν, ενώ το εξωτερικό περιβάλλον φέτος δεν θα είναι τόσο θετικό όσο τα προηγούμενα χρόνια. «Οι προκλήσεις παραμένουν και οι αγορές μας αμφισβητούν και αυτό φαίνεται από τις διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο». Όπως είπε τρία θέματα τίθενται ως προς τις τράπεζες από τις αγορές: τα κόκκινα δάνεια, η επάρκεια κεφαλαίων και η χαμηλή κερδοφορία. Επ’ αυτών, σημείωσε η Eurobank απάντησε με το πλάνο μετασχηματισμού που ανακοίνωσε. Εθεσε δε ως στόχο μετά και τις δυο τιτλοποιήσεις που θα γίνουν φέτος το ποσοστό των κόκκινων δανείων στην τράπεζα να μειωθεί στο 15% στο τέλος της χρονιάς και να φτάσει σε μονοψήφιο έως το τέλος του 2021. «Οι τραπεζίτες πρέπει να δηλώνουν αισιόδοξοι αλλά πραγματικά πιστεύω ότι η τράπεζα με το πλάνο που έχει με κάνει πραγματικά αισιόδοξο».

Έτος σταθμός το 2019 για τις τράπεζες 

Για την σταδιακή αύξηση της διάθεσης για επενδύσεις στην Ελλάδα στάθηκε ο CEO της Alpha Bank Β. Ψάλτης. Στην βελτιωμένη εικόνα της οικονομίας συμβάλει και η αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος, δήλωσε αλλά τόνισε ότι αυτό που ζητούν όλοι είναι η διατήρηση του σταθερού περιβάλλοντος και της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Προκειμένου να μιλήσουμε για βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Το τραπεζικό σύστημα και θέλει και μπορεί να χρηματοδοτήσει. Ως προς τα νέα εργαλεία που σχεδιάζονται (ΤΧΣ και ΤτΕ) είναι σημαντικά. Δεν είναι τυχαίο ότι εσχάτως υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στο χρηματιστήριο, σχολίασε. «Το 2019 είναι χρονιά-σταθμός για τις τράπεζες», είπε και δήλωσε ότι η Alpha Bank είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Όπως είπε ο Β. Ψάλτης τα σχέδια ΤΧΣ και ΤτΕ είναι χρήσιμα και αλληλοσυμπληρώνονται. «Τα θέλουμε και τα δύο σχέδια, αλλά δεν καθόμαστε να τα περιμένουμε. Κινούμαστε για τη μείωση των κόκκινων δανείων», σημείωσε . Τόνισε ότι σχέδιο της ΤτΕ αφορά τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί, ενώ αυτό του ΤΧΣ άλλες κατηγορίες.

Ως τον Απρίλιο η απάντηση για το σχέδιο του ΤΧΣ 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΤΧΣ Martin Czurda, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε πως μέχρι τον Απρίλιο θα υπάρξει η απάντηση εκ μέρους της DG Comp αναφορικά με το σχέδιο που κατέθεσε από κοινού με τον υπ. Οικονομικών για την επιτάχυνση μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω του σχηματισμού εταιρείας ειδικού σκοπού – ASP.

Σημείωσε πως το μέγεθος των κόκκινων δανείων που θα μεταφερθούν στο σχήμα (15 δισ ευρώ) σχετίζεται με την δυνατότητα του δημοσίου να δώσει εγγυήσεις (σ.σ. θα είναι της τάξης των 5 δισ. ευρώ). Όπως είπε αυτό ήταν το ποσό που μπορούσε να σκεφτεί ο Ευ. Τσακαλώτος, ενώ σημείωσε ότι το ΔΝΤ ήταν αρνητικό στον σχεδιασμό με αποτέλεσμα να πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο για να προχωρήσει. «Νομίζω ότι τα 15 δισ. ευρώ είναι σημαντικό ποσό. Το ASP είναι ένα εργαλείο αλλά είναι ένα δυνατό εργαλείο που μπορεί να δώσει μία δυναμική και να ενεργοποιήσει και άλλες δυνάμεις», τόνισε.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο του ΤΧΣ, το σχέδιο της ΤτΕ αλλά και το σχέδιο που έχει ενεργοποιήσει η Eurobank με τη συγχώνευση της Grivalia είναι «game changers για τη μείωση των NPLs»

Exit mobile version