Στην τελική ευθεία εισέρχεται το εγχείρημα της δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πυλώνα, καθώς στις αρχές της εβδομάδας παραδίδεται στις διοικήσεις των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας το πόρισμα της DBRS, αναφορικά με τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την εξυγίανσή τους, «ξεκλειδώνοντας» έτσι, τη διαδικασία της μεταξύ τους συγχώνευσης.
Όπως εξηγούν στο newmoney πηγές με γνώση, η καθυστέρηση από πλευράς του διεθνούς οίκου να ολοκληρώσει τις εκτιμήσεις του σχετικά με τις ζημίες που θα προκύψουν μετά την ένταξη στον «Ηρακλή ΙΙΙ» «κόκκινων» δανείων, ύψους άνω των τριών δισ. ευρώ, δεν επιφέρει αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα του deal, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό ήταν φιλόδοξο ευθύς εξαρχής. «Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έχει τοποθετηθεί για το φθινόπωρο. Τώρα, εάν αντί για Σεπτέμβριο αυτή πραγματοποιηθεί Οκτώβριο μικρή σημασία έχει, αφού το σημαντικό είναι η θεμελίωση του 5ου πυλώνα, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό σε μία αγορά που χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, καθώς οι τέσσερις σημαντικές τράπεζες κατέχουν το 96% του συνολικού ενεργητικού», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.
Αυτό, βέβαια, που έχει σημασία -ειδικά για τους ιδιώτες μετόχους– είναι το ύψος της κεφαλαιακής «ένεσης» που θα απαιτηθεί, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για έως και 700 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι το Δημόσιο δεν δύναται -βάσει δημοσιονομικών περιορισμών- να διαθέσει περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής του e-ΕΦΚΑ), τότε καθίσταται σαφές πως ο «λογαριασμός» για τους ιδιώτες μετόχους ανεβαίνει σημαντικά. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει επενδύσει 154 εκατ. ευρώ στις δύο τράπεζες (64 εκατ. ευρώ στην Αττικής και 90 εκατ. ευρώ στην Παγκρήτια). Υπενθυμίζεται ότι μετά την ΑΜΚ του 2023, το μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank έχει διαμορφωθεί ως εξής:
• Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κατέχει το 72,5% ή 36.279.370 μετοχές.
• Ο e-ΕΦΚΑ το 7,6% ή 3.781.986 μετοχές.
• Η Παγκρήτια Τράπεζα (που τελεί υπό τον έλεγχο της Thrivest) το 5% ή 2.506.921 μετοχές και
• Η Thrivest το 4,4% ή 2.211.989 μετοχές.
Σε κάθε περίπτωση, τα κεφάλαια που θα συμφωνήσουν να διαθέσουν οι ιδιώτες μέτοχοι θα κρίνουν και τη συμμετοχή του Δημοσίου στην επικείμενη ΑΜΚ, με πρόθεση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να είναι ο πλειοψηφικός έλεγχος του νέου οργανισμού που θα «γεννηθεί» μετά τη συγχώνευση των δύο τραπεζών να περάσει στα χέρια της Thrivest.
Οι ενέργειες εκκαθάρισης των «κόκκινων»
Οι διοικήσεις, τόσο της Attica Bank, όσο και της Παγκρήτιας Τράπεζας, πάντως, παραμένουν προσηλωμένες στην εκκαθάριση του ενεργητικού τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στη μείωση του επίμαχου δείκτη.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Αττικής προέβη στην πώληση του χαρτοφυλακίου «Astir I», η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ, παράλληλα, η τράπεζα, στο πλαίσιο βελτιστοποίησης της παρακολούθησης και απεικόνισης των χαρτοφυλακίων τιτλοποιήσεών της, ολοκλήρωσε τη διαδικασία επαναπόκτησης του συνόλου των ομολόγων ενδιάμεσης και κατώτερης εξοφλητικής προτεραιότητας των τιτλοποιήσεων «Metexelixis» και «Omega». Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω ενεργειών, καθώς και της αξιοσημείωτης πιστωτικής επέκτασης που επετεύχθη το 2023, κατά 324 εκατ. ευρώ, ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους σε 56,9%, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση έναντι του 2022 (65,7%). Επιπρόσθετα, πέρυσι η τράπεζα προχώρησε στην πώληση μέρους των επενδυτικών της ακινήτων. Πιο συγκεκριμένα, εντός του 2023 ολοκληρώθηκε η πώληση πέντε ακινήτων, συνολικής αξίας περίπου 19 εκατ. ευρώ, ενώ εντός του 2024 προβλέπεται η πώληση επενδυτικών ακινήτων, αξίας περίπου 11,5 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στην Παγκρήτια, ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών προς το σύνολο των δανείων διαμορφώθηκε σε 48,47% κατά την 31.12.2023 έναντι 57,54% κατά την προηγούμενη χρήση του 2022, με τη διοίκηση -που, επίσης, ανακοίνωσε σημαντικά αποτελέσματα για το 2023, με την καθαρή πιστωτική επέκταση να ενισχύεται κατά 697 εκατ. ευρώ- να εστιάζει εξίσου στην εξυγίανση του προβληματικού χαρτοφυλακίου, μέσω οργανικών και μη ενεργειών.
Διαβάστε ακόμη
Ηilton: Από τον Ιούνιο (και) στη Μύκονο και από το 2025 στην Αθήνα με το νέο Conrad Athens (pics)
Στη Βόρεια Ελλάδα ο Μητσοτάκης για να φρενάρει διαρροές – Με θέματα καθημερινότητας στη Θεσσαλονίκη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ