Του Νίκου Φιλιππίδη
Στη φάση της προετοιμασίας πώλησης των μεριδίων του στις 4 συστημικές τράπεζες, πολύ νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό του 2022, ίσως και μέσα στο 2020, οδηγούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι τελευταίες θετικές εξελίξεις στις τράπεζες και κυρίως το χρηματιστηριακό ράλι των τελευταίων εβδομάδων.
Η προοπτική πώλησης των εν λόγω μεριδίων, σημερινής αξίας περίπου 1,67 δισ. ευρώ, ακόμα και αν κινηθεί μέσα στους επόμενους μήνες όπως εκτιμάται στην περιοχή των 3-3,5 δισ. ευρώ, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει της ζημιά που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο μνημόνιο, καθώς το καλοκαίρι του 2014 το κρατικό μερίδιο στις τράπεζες υπολογίζονταν σε χρηματιστηριακές τιμές ότι υπερέβαινε τα 35 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος ο επικεφαλής του ΤΧΣ M. Czurda είχε περιγράψει πριν από μερικούς μήνες τα βήματα αποεπένδυσης του ταμείου από τις ελληνικές τράπεζες. Όπως είχε πει η στρατηγική αποεπένδυσης περιλαμβάνει τρεις ευρείες και ενδεικτικές φάσεις, οι οποίες αφορούν την παρακολούθηση (stewardship), την προετοιμασία και την εκτέλεση. Είχε αφήσει σε να εκτιμηθεί ότι όταν βελτιωθούν οι συνθήκες, τότε θα περάσει το ταμείο από την πρώτη στην δεύτερη φάση.
Το έναυσμα για την έναρξη της προετοιμασίας εκποιήσεων αναμένεται να δώσει η ολοκλήρωση του κύκλου των κεφαλαιακών ενισχύσεων, που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα από την τράπεζα Πειραιώς με την έκδοση ομολόγου Tier II. Ήδη, Εθνική εντός του Ιουλίου και Alpha Bank από τον Σεπτέμβριο και μετά σχεδιάζουν να εκδώσουν επίσης ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), διαφοροποιώντας έτσι τη σύνθεση των εποπτικών τους κεφαλαίων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
H σημασία της ψήφου εμπιστοσύνης που έδωσαν οι επενδυτές στο ομολογιακό δάνειο της Τράπεζας Πειραιώς επεκτείνεται σε όλο το τραπεζικό σύστημα και στην ελληνική Οικονομία, αλλά επηρεάζει και τις αποφάσεις του ΤΧΣ, καθώς πρόκειται για την πρώτη έξοδο ελληνικής τράπεζας στις διεθνείς αγορές εδώ και 11 χρόνια. Η μεγάλη συμμετοχή ξεπερνά σε σημασία και το επιτόκιο που διαμορφώθηκε για την έκδοση (9,75%), καθώς δίνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα και τα ελληνικά assets βρίσκονται πλέον στην ατζέντα διεθνών επενδυτών, οι οποίοι παλαιότερα αρνούνταν να πραγματοποιήσουν έστω ραντεβού με τις ελληνικές τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ κατέχει:
-Το 40% της Εθνικής τρέχουσας αξίας 1διs. ευρώ
-Το 26% της Πειραιώς τρέχουσας αξίας 350 εκατ. ευρώ
-Το 11% της Alpha bank τρέχουσας αξίας 250 εκατ. ευρώ
-Το 2,34% της Eurobank τρέχουσας αξίας 70 εκατ. ευρώ.
Συνολικά οι επενδύσεις του ΤΧΣ στις τράπεζες έχουν αξία 1,670 δισ. ευρώ και θεωρείται εντός των επόμενων μηνών είναι δυνατή ανάκτηση έως και 3-3,5 δισ. ευρώ από την πώληση των εν λόγω μετοχών.
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για ανακεφαλαιοποιήσεις και κάλυψη ρευστότητας έχει δαπανήσει σχεδόν 44 δισεκ. ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για μια ανάκτηση που στην καλύτερη περίπτωση θα φτάνει το 8-9% της αρχικής επένδυσης του ελληνικού Δημοσίου, την στιγμή που το 2014 η τότε κυβέρνηση εκτιμούσε πως θα μπορούσε να ανακτήσει τα 35 δισ. ευρώ από τα ποσά που είχαν επενδυθεί. Τελικά μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όσων προηγήθηκαν το καλοκαίρι του 2015 το ποσό των ανακτήσιμων χρημάτων εκμηδενίστηκε, καθιστώντας αδύνατη την έστω και κατά προσέγγιση