search icon

Τράπεζες

Το «όπλο» των πλειστηριασμών (ξανα)πιάνουν οι servicers – Η διπλή «μάχη» για να πιαστούν οι στόχοι των business plans   

Στόχος οι ρευστοποιήσεις να επανέλθουν στα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα, με 50.000 πλειστηριασμούς ακινήτων τον χρόνο - Τροχοπέδη στα σχέδια των servicers, τόσο η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, όσο και τα υψηλά ποσοστά άγονων πλειστηριασμών – Ποιες λύσεις προκρίνονται

«Γκάζι» στις ρευστοποιήσεις ακινήτων, προκειμένου να ανακτήσουν ένα σημαντικό μέρος από τις απαιτήσεις, ύψους πέριξ των 50 δισ. ευρώ, που έχουν τιτλοποιηθεί και άρα, να μην εκτροχιαστούν οι στόχοι των business plans, προτίθενται να… πατήσουν οι εταιρείες διαχείρισης, προωθώντας ένα διπλό σχέδιο που υπόσχεται λύση, τόσο στο δικαστικό «μπλόκο» από τον Άρειο Πάγο, όσο και στο πρόβλημα του υψηλού ποσοστού άγονων πλειστηριασμών. 

Πιο αναλυτικά, με τη «μηχανή» των πλειστηριασμών να έχει μείνει για αρκετό διάστημα εκτός λειτουργίας, ως απόρροια (και) της υγειονομικής κρίσης, είχε ως συνέπεια να καταστεί ανενεργό ένα από τα πλέον σημαντικά «όπλα» των servicers για τις ανακτήσεις οφειλών, θέτοντας σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων των σχεδίων που συνοδεύουν τις τιτλοποιήσεις. Αν και επισήμως οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης δεν «βλέπουν» εκτροχιασμό, εντούτοις οι αποκλίσεις σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια που είχαν μεταβιβαστεί προ πανδημίας και άρα, δεν ήταν δυνατό να έχουν συνεκτιμηθεί οι όποιες επιπτώσεις της είναι σημαντικές, «αγγίζοντας» ακόμη και το 20%.  

Στο πλαίσιο αυτό, με τη σύμφωνη γνώμη και των θεσμών, οι οποίοι ανέκαθεν πίεζαν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, σχεδιάζουν την επιτάχυνση των ρευστοποιήσεων, με στόχο αυτές να επανέλθουν στα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα, οπότε και κάθε χρόνο διενεργούνταν τουλάχιστον 50.000 πλειστηριασμοί ακινήτων. Σύμφωνα με το iMEdD Lab, μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2023 έχουν προγραμματιστεί σχεδόν 10.000 πλειστηριασμοί, οι 4.260 εκ των οποίων θα διεξαχθούν εντός του τρέχοντος μήνα. Συνολικά, από τις αρχές του 2018 έως και σήμερα έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 53.600 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, με το 83,2% αυτών να έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Όσον αφορά στους servicers, τις περισσότερες δημοπρασίες φέρεται να έχει κάνει η Intrum (21.715), με τις Cepal και doValue να ακολουθούν με 19.493 και 13.685 πλειστηριασμούς αντίστοιχα.   

Τα… εμπόδια  

Τροχοπέδη στα σχέδια των servicers για επιτάχυνση των πλειστηριασμών αποτελούν, τόσο η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, όσο και τα υψηλά ποσοστά άγονων δημοπρασιών.  

Ειδικότερα, όπως είχε γράψει το newmoney, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως οι servicers δεν νομιμοποιούνται να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης για λογαριασμό των funds όταν η μεταβίβαση των δανειακών απαιτήσεων έχει πραγματοποιηθεί με τον παλαιότερο νόμο του 2003, καθώς η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται μόνον με τον νόμο του 2015 για τα «κόκκινα» δάνεια. Η επίμαχη απόφαση που έχει ήδη αποτελέσει οδηγό για σειρά αποφάσεων, δικαιώνοντας δανειολήπτες, οι οποίοι άσκησαν ανακοπές κατά των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, θορύβησε, τόσο τους άμεσα εμπλεκόμενους, δηλαδή, τις εταιρείες διαχείρισης και τις τράπεζες (σ.σ. οι τελευταίες ως κάτοχοι των senior ομολόγων, θα βρεθούν με μία κεφαλαιακή «τρύπα» πέριξ των 15 δισ. ευρώ), όσο και την κυβέρνηση, μιας και κινδυνεύουν με κατάπτωση οι εγγυήσεις του Δημοσίου, ύψους 18,7 δισ. ευρώ και δη, σε μία περίοδο, όπου επίκειται και η απόφαση της Eurostat για την εγγραφή τους ή μη στο δημόσιο χρέος. Κατόπιν σχετικών συζητήσεων με όλα τα μέρη, κρίθηκε απαραίτητη η κατάθεση – ενδεχομένως και εντός της τρέχουσας εβδομάδας – τροπολογίας, στην οποία θα διευκρινίζεται πως οι servicers εκπροσωπούν νόμιμα τα SPVs που φτιάχτηκαν σε κάθε τιτλοποίηση δανείου και άρα, μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς, ενώ θα έχει και αναδρομικό χαρακτήρα.  

Όσον αφορά στο δεύτερο ζήτημα, οι servicers έχουν ήδη έρθει σε συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει, τόσο η Eurobank, όσο και οι υπόλοιπες τράπεζες, για την προώθηση των νέων στεγαστικών δανείων που θα απευθύνονται σε όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα από πλειστηριασμούς και δεν έχουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων και διαχείρισης ακινήτων Delfi Partners & Company, μόλις δύο στους 10 πλειστηριασμούς ακινήτων ολοκληρώνονται με επιτυχία και καταλήγουν σε πλειοδότη.

Ενδεικτικά, το 9μηνο του 2022 από τους 39.178 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς ακινήτων ολοκληρώθηκαν 25.865, ενώ κατακυρώθηκαν μόλις 6.773. Κύριες αιτίες του υψηλού ποσοστού άγονων πλειστηριασμών, παρά τις άκρως ανταγωνιστικές τιμές, στις οποίες διατίθενται τα εν λόγω ακίνητα, αποτελούν καταρχάς, η μη εξοικείωση των δυνητικών αγοραστών με τη διαδικασία πλειοδοτήσεων, η ελλιπής πληροφόρηση σε σχέση με το ακίνητο, αλλά και η απουσία χρηματοδότησης των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων. Τα νέα προϊόντα των τραπεζών θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με ένα στεγαστικό δάνειο (επιτόκιο, όροι κ.λπ.), με τη διαφορά ότι ο νομικός και τεχνικός έλεγχος του ακινήτου θα γίνεται χωρίς καθυστέρηση και σε χρονικό διάστημα ολίγων ημερών, γεγονός που σημαίνει ότι εξίσου γρήγορη θα είναι και η εκταμίευση του δανείου.  

Διαβάστε επίσης

Πετρέλαιο θέρμανσης: Από €1,3 στην αντλία και από €1,2 με το επίδομα

Η Παγώνα, ο Maestro και o Ted του Netflix, η άγρια μάχη Nova – Cοsmote, το γινάτι του πρέσβη και η κατάρρευση των… Rolex

Brown Hotels: Όλο το πλάνο ανάπτυξης έως το τέλος του 2023- Ποια νέα ξενοδοχεία ανοίγουν οι Ισραηλινοί

Exit mobile version