Του Στέλιου Μορφίδη
Μόνο με γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να ξεφύγουν απ’ τον κλοιό του ΔΝΤ που παρά τον συμβιβασμό με την ΕΚΤ επί της ουσίας δεν έχει μετατοπίσει τη θέση ως προς την ανάγκη διασφάλισης επαρκούς κεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Αυτό διεφάνη κατά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ των Ελλήνων τραπεζιτών με τον Ποουλ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου στην Ουάσιγκτον, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ, όπου και τέθηκαν όλα τα ζητήματα των τραπεζών (κόκκινα δάνεια, stress tests, νέα λογιστικά πρότυπα, ELA κοκ).
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Έλληνες τραπεζίτες φέρονται να ζήτησαν από τον κ. Τόμσεν το Ταμείο να σταματήσει να κάνει υποθέσεις για νέα κεφάλαια και για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης πριν διεξαχθούν τα stress tests και υπάρξει σαφές συμπέρασμα, όπως εξάλλου συμφωνήθηκε με την ΕΚΤ. Στο πλαίσιο αυτό επίσης ζήτησαν να μην υπάρχουν διαρροές έως ότου οριστικοποιηθούν τα στοιχεία των tests.
Παράλληλα έκαναν μία παρουσίαση για τις εξελίξεις πάνω στο πρόγραμμα αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων διαβεβαιώνοντας τον κ. Τόμσεν ότι ο βηματισμός των τραπεζών για την αντιμετώπιση του προβλήματος επιταχύνεται μέσα απ’ τις πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Για τους τελευταίους μάλιστα δεσμεύθηκαν ότι θα έχουν ξεκινήσει ως το τέλος Νοεμβρίου με στόχο να εκπλειστηριαστούν τουλάχιστον 2.000 ακίνητα μεγαλοοφειλετών ως το τέλος της χρονιάς στέλνοντας και το ανάλογο μήνυμα στους στρατηγικά κακοπληρωτές.
Στο πλαίσιο αυτό φέρονται να παρουσίασαν και τους νέους, αυξημένους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το 2018 και το 2019 που στάλθηκαν προ ημερών ως πρόταση στον SSM και οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυξημένοι κατά 20% με 25% ανά τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικοί στόχοι προέβλεπαν μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 14,6 δισ. ευρώ το 2018 και περίπου 17 δισ. ευρώ το 2019.
Απ’ την πλευρά του ο κ. Τόμσεν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπογράμμισε την ανάγκη να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες οι τράπεζες προκειμένου να τεθούν οι βάσεις, μαζί με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την αναδιάρθρωση του χρέους, για την βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Και οι δύο πλευρές πάντως συμφώνησαν ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο και τα αποτελέσματα του προγράμματος μείωσης των κόκκινων δανείων με τον κ. Τόμσεν να επαναλαμβάνει πως πρέπει να διασφαλιστεί πως υπάρχει μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών παραμένει υψηλός στα περισσότερα χαρτοφυλάκια. Στο τέλος του Ιουνίου του 2017, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων άγγιζε το 42,7% για το στεγαστικό, το 53,6% για το καταναλωτικό και το 44,4% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.
Στη χθεσινή συνάντηση μετείχαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, ο Πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρήστος Μεγάλου, ο αναπλ. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Αρτέμης Θεοδωρίδης και ο γεν. Διευθυντής της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης.