Περί τα 700.000 τερματικά υποδοχής καρτών «μετρά» σήμερα η ελληνική αγορά, με τα μέτρα, τύπου click away που ενεργοποίησε η κυβέρνηση, προκειμένου να «κινηθούν» οι επιχειρήσεις σε συνθήκες πανδημίας, να προσθέτουν επιπλέον 40.000 μηχανάκια το 2020.
«Τα τερματικά που πολλοί πίστευαν ότι το επίμαχο διάστημα θα μειώνονταν κατέγραψαν αυξητική τάση», σχολίασε ο εμπορικός διευθυντής της Cardlink, κ. Αντίγονος Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο του Digital Banking Forum που διοργανώνεται για 8η συνεχή χρονιά, για να προσθέσει: «Παρόλο που ο τουρισμός δεν λειτούργησε στο 100% υπήρχε ζήτηση, ενώ μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και εξαιτίας του click away για mobile μηχανάκια. Παρατηρείται μία αλλαγή της συμπεριφοράς των επιχειρήσεων που θέλουν πιο ευέλικτα POS, προκειμένου να διευκολύνονται και indoor και outdoor».
Αναφορικά με την μέση αξία συναλλαγών, σύμφωνα με τον ίδιο το 42% αυτών είναι σήμερα μέχρι 10 ευρώ (από 37% τον περασμένο Δεκέμβριο, 32% τον ίδιο μήνα του 2019 και 28% στα τέλη του 2018), το 23% μέχρι πέντε ευρώ (από 20%, 16% και 12% αντίστοιχα στα τέλη του 2020, 2019 και 2018 αντίστοιχα) και το 8% μέχρι δύο ευρώ. «Οι καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις κάρτες τους για μικροσυναλλαγές, είτε αυτές είναι σε ένα περίπτερο, σε ένα καφέ ή ακόμη και στα διόδια», εξήγησε.
Η συνολική εικόνα της αγοράς
Όπως παραδέχθηκε ο κ. Παπαδόπουλος, το 2020 ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά, με διαδοχικά lockdowns λόγω Covid-19. Παρ’ όλα αυτά, η αξία συναλλαγών μέσω φυσικών ή ηλεκτρονικών καταστημάτων έκλεισε κοντά στα 34 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου -3% σε ετήσια βάση, γεγονός που σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό χρήμα αντιστέκεται, απορροφώντας μερίδιο από τα μετρητά. Ταυτόχρονα, το πλήθος των συναλλαγών αυξήθηκε, «αγγίζοντας» το 1,2 εκατομμύριο συναλλαγές (+15% σε σχέση με το 2019).
Όσον αφορά στο e-commerce, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε σε περίπου τέσσερα δισ. ευρώ (+15% σε ετήσια βάση), ενώ εντύπωση προκαλεί το πλήθος των συναλλαγών, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 106 εκατομμύρια, με την ετήσια αύξηση να υπολογίζεται σε 70%.
Το μερίδιο των ανέπαφων συναλλαγών έφτασε τον Μάρτιο του 2021 στο 93%, έναντι 92% τον περασμένο Δεκέμβριο, 71% τον ίδιο μήνα του 2019 και 58% στα τέλη του 2018. «Οι πελάτες αποφεύγουν όλο και περισσότερο την οποιαδήποτε επαφή κατά την διάρκεια της συναλλαγής, ενώ ενθαρρυντικά λειτουργούν και τα mobile applications. Έχει αυξηθεί το πλήθος των καταναλωτών που πληρώνουν με το κινητό τους στο τερματικό. Έχει πολύ δρόμο ακόμη, αλλά σιγά – σιγά αναπτύσσεται και αυτή η δυνατότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, το 90% των συναλλαγών γίνεται με χρεωστικές κάρτες (το αντίστοιχο ποσοστό πριν από δύο χρόνια «άγγιζε» το 72%), με την μέση απόδειξη να κατεβαίνει ολοένα και περισσότερο, ήτοι από 35 ευρώ το 2018 σε 33 ευρώ το 2019, 30 ευρώ το 2020 και 26 ευρώ τον περασμένο Μάρτιο. Η μέση αξία στο ηλεκτρονικό εμπόριο διαμορφώθηκε στα 55 ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα από 77 ευρώ πριν από μία διετία, με τις συναλλαγές έως 10 ευρώ να καταλαμβάνουν σήμερα ποσοστό της τάξεως του 20%.
Τέλος οι χάρτινες αποδείξεις
Την απόφαση να καταργήσει τις αποδείξεις, τόσο για τον καταναλωτή, όσο και για τον έμπορο, μεταφέροντάς τες σε ένα ψηφιακό περιβάλλον αποφάσισε η Cardlink.
Ειδικότερα, με βάση τα όσα αποκάλυψε ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, όσον αφορά στο αντίγραφο του καταναλωτή, στο νέο στόλο τερματικών Android της Cardlink θα δίνεται η δυνατότητα επιλογής αποστολής της απόδειξης με SMS ή email στο μενού της συσκευής, ενώ στο αντίγραφο του εμπόρου θα γίνει κατάργηση του αποκόμματος σε όλο τον στόλο τερματικών της Cardlink, με ταυτόχρονη διαθέσιμη ψηφιακή επιλογή (Apollo) για τον έμπορο 24x7x365.
Στόχος είναι προσεχώς να ενοποιηθεί η λιανική απόδειξη με το τερματικό και, άρα, να μην υπάρχουν δύο αποκόμματα, ενώ με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, το mydata, να ενοποιηθούν όλες οι διαδικασίες σε ένα.
Διαβάστε ακόμη:
Ταμείο Ανάκαμψης: Μόνιμη αύξηση του ΑΕΠ – απασχόλησης κάθε χρόνο μέχρι το 2026
Eπίδομα 400 ευρώ: Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι μετά τις αλλαγές (vid)
Eλλάκτωρ: Νέα γενική συνέλευση στις 22/4 – Σφοδρή σύγκρουση για την αναβολή (upd)