Σήμερα, το Citi Foundation ανακοίνωσε τους αποδέκτες της δωρεάς του πρώτου Global Innovation Challenge, ενός νέου μοντέλου για τον εντοπισμό και την παροχή φιλανθρωπικής υποστήριξης σε κοινοτικούς οργανισμούς που αναπτύσσουν καινοτόμες λύσεις στις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες χαμηλού εισοδήματος.
Το εναρκτήριο Global Innovation Challenge, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Global Citizen Festival αυτό το Σαββατοκύριακο, παρέχει συνολικά 25 εκατομμύρια δολάρια σε 50 κοινοτικές οργανώσεις, που εργάζονται για τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας και την ενίσχυση της οικονομικής υγείας των οικογενειών και των κοινοτήτων χαμηλού εισοδήματος σε όλον τον κόσμο.
Ως αποδέκτες αυτής της εναρκτήριας Παγκόσμιας Πρόκλησης Καινοτομίας, κάθε οργανισμός έχει λάβει 500.000 δολάρια για την υποστήριξη προγραμμάτων που εστιάζουν σε τέσσερεις βασικούς τομείς: πρόσβαση σε τρόφιμα, διαθεσιμότητα τροφίμων, οικονομική προσιτότητα και ανθεκτικότητα της κοινότητας. Οι καινοτομίες εκτείνονται από την παρουσίαση εφαρμογών που συνδέουν την προσφορά και τη ζήτηση τροφίμων έως την πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών και βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, τη δημιουργία αστικών κήπων και πολλές άλλες.
«Η φιλανθρωπία είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αγορά κοινωνικών λύσεων και το Global Innovation Challenge του Citi Foundation έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις νέες ιδέες να αναπτυχθούν και να επεκταθούν», δήλωσε η Brandee McHale, Πρόεδρος του Citi Foundation και Επικεφαλής του Citi Community Investing & Development. «Από την παροχή άμεσης ανακούφισης σε όσους βρίσκονται σε κρίση έως τις μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, οι οργανισμοί που απαρτίζουν την πρώτη μας ομάδα Global Innovation Challenge παρέχουν λύσεις που αλλάζουν τη ζωή και ενισχύουν την υγεία των κοινοτήτων χαμηλού εισοδήματος».
Στην Ελλάδα, το Ίδρυμα Citi προσέφερε δωρεά 500.000 δολαρίων στον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά για την υλοποίηση του “Social Farming 360”. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα του οργανισμού, με στόχο την υποστήριξη της επισιτιστικής επάρκειας, την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και την ανάπτυξη νέων βιολογικών προϊόντων κοινωνικής γεωργίας.
Μέσα από ένα πολυεπίπεδο, πρακτικό, διετές πρόγραμμα, θα υποστηριχθεί η βιώσιμη παραγωγή και διάθεση τροφίμων στις ελληνικές αγροτικές φυλακές και τα κέντρα κράτησης, η κατάρτιση των κρατουμένων και η δημιουργία δυνατοτήτων απασχόλησης στο γεωργικό κλάδο, η βελτιστοποίηση των υπαρχουσών καλλιεργειών και η αναβάθμιση γνώσεων στο γεωπονικό προσωπικό των φυλακών.
Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων και δεξιοτήτων απασχόλησης, καθώς και ψυχοκοινωνική εκπαίδευση σε συνεργασία με την ActionAid Hellas και την Πύλη Ελευθερίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αντιεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Όπως δήλωσε ο Αιμίλιος Κυριάκου, Διευθύνων Σύμβουλος Citi Ελλάδος, Κύπρου, Μάλτας, «Περισσότεροι από 770 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κάποια μορφή υποσιτισμού, γεγονός που καθιστά την επισιτιστική ασφάλεια μία από τις κορυφαίες παγκόσμιες προκλήσεις.
Η Citi μαζί με το Citi Foundation αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης υποστηρίζοντας καινοτόμες λύσεις σε όλον τον κόσμο και αξιοποιώντας το παγκόσμιο αποτύπωμα της τράπεζας, την εμπειρία και τις γνώσεις των ανθρώπων μας αλλά και τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό. Στη Citi Ελλάδας είμαστε χαρούμενοι που η Νέα Γεωργία Νέα Γενιά είναι στην ομάδα των 50 οργανισμών από όλον τον κόσμο που επιλέχθηκαν από το Citi Foundation στο νέο αυτό ξεκίνημα. Ευχαριστούμε το Citi Foundation για την πολυετή υποστήριξη στη χώρα μας και καλωσορίζουμε τη Νέα Γεωργία Νέα Γενιά στην ομάδα των συνεργατών μας με την ευχή το “Social Farming 360” να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα τα επόμενα χρόνια.»
«Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε την ευκαιρία να συμβάλλουμε στο μετασχηματισμό της γεωργικής δραστηριότητας στις αγροτικές φυλακές και να υποστηρίξουμε ενεργά τόσο την επανένταξη των κρατούμενων όσο την επισιτιστική επάρκεια στα καταστήματα κράτησης και στις κοινότητες στις οποίες εδρεύουν. Η εμπιστοσύνη του Citi Foundation μας τιμάει και μας κινητοποιεί ακόμη περισσότερο να εργαστούμε για τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, ειδικά σε μία συγκυρία που η αγροτική παραγωγή της χώρας έχει πληγεί σφοδρά από φαινόμενα που είναι απόρροια της κλιματικής κρίσης” δήλωσε η Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.
Οι δωρεές του Citi Foundation προς τους οργανισμούς είναι διετούς διάρκειας. Στο διάστημα αυτό, οι οργανισμοί θα έχουν πρόσβαση σε μια εκπαιδευτική κοινότητα μέσω του μη κερδοσκοπικού design studio, IDEO.org. Μέσω μίας ψηφιακής πλατφόρμας και άλλων υπηρεσιών, οι οργανισμοί θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν, να μοιραστούν εμπειρίες και να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές.
Ενδεικτικά, κάποια από τα προγράμματα που επιλέχθηκαν σε διάφορες χώρες είναι:
• Το Hunger Project κλιμακώνει την πρωτοβουλία του για να κινητοποιήσει τις αυτόχθονες γυναίκες στο νότιο Μεξικό να συμμετέχουν σε προγράμματα τεχνικής κατάρτησης στην ηγεσία και την επιχειρηματικότητα για τη δημιουργία κοινοτικών επιχειρήσεων τροφίμων.
• Το Concern Worldwide παρέχει επιχειρηματική κατάρτιση, πρόσβαση σε αγορές και επενδυτές, διατροφική εκπαίδευση και υποστηρίζει την αστική κηπουρική για μικρής κλίμακας πωλητές τροφίμων, ειδικά γυναίκες και νέους, στο Ναϊρόμπι της Κένυας.
• Το Global FoodBanking Network επεκτείνει την τεχνική υποστήριξη, την καθοδήγηση και την παροχή οικονομικών πόρων σε νεοσύστατες τράπεζες τροφίμων παγκοσμίως, που υποστηρίζουν κοινότητες που παλεύουν με τη φτώχεια και την επισιτιστική ανασφάλεια.
• Το Yayasan Kopernik συνεργάζεται με μικροκαλλιεργητές στο Δυτικό Τιμόρ της Ινδονησίας για να αναζωογονήσει τις αυτόχθονες γεωργικές πρακτικές και να υιοθετήσει τεχνολογίες συντήρησης τροφίμων για ένα πιο ανθεκτικό, αυτοσυντηρούμενο σύστημα τροφίμων.
«Όταν πρόκειται για την επίλυση των πιο επειγόντων ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας, είναι σαφές ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο στην εξεύρεση καινοτόμων λύσεων», δήλωσε η Liza Henshaw, Πρόεδρος του Global Citizen. «Συγχαίρουμε το Ίδρυμα Citi για την προσανατολισμένη στη δράση προσέγγιση που υιοθέτησε στο πλαίσιο του Global Innovation Challenge, η οποία θα απελευθερώσει ζωτικούς πόρους για οργανισμούς που επιτελούν κρίσιμο έργο για την εξυπηρέτηση οικογενειών και κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο».
Το Φεβρουάριο 2023, το Citi Foundation ανακοίνωσε το παγκόσμιο RFP (Request For Proposal), το πρώτο στην ιστορία του. Υποβλήθηκαν περισσότερες από 1.000 προτάσεις από οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 80 χώρες.
Η Παγκόσμια Πρόκληση Καινοτομίας εστιασμένη στην επισιτιστική επάρκεια του Ιδρύματος Citi συμπληρώνει την ισχυρή παρουσία της Citi στον τομέα αυτό, με απτά παραδείγματα συνεργασιών με πελάτες για την ανάπτυξη λύσεων ψηφιακών πληρωμών έως την επέκταση της χρηματοδότησης σε οργανισμούς που βοηθούν μικροκαλλιεργητές να αυξήσουν την παραγωγή και πολλά άλλα.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Global Innovation Challenge και τον πλήρη κατάλογο των οργανισμών που δέχθηκαν δωρεές, παρακαλούμε επισκεφθείτε τη σελίδα citifoundation.com/challenge.
Διαβάστε ακόμη:
New York Times: Μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης η Ελλάδα
Προϋπολογισμός: Οι πλημμύρες «κατάπιαν» υπερέσοδα 3,3 δισ. ευρώ
Τα hedge funds αυξάνουν τις short θέσεις στο ευρώ σε υψηλό 11 μηνών
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ