search icon

Τράπεζες

Τιτλοποιήσεις €31,3 δισ. «σήκωσε» ο «Ηρακλής» – Την Παρασκευή το επίσημο αίτημα για την 18μηνη παράταση

Επιβεβαιώνεται ο στόχος της κυβέρνησης ο «Ηρακλής ΙΙ» να ξεκινήσει να «τρέχει» από τις 11 Απριλίου, προσφέροντας εγγύηση στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής αξίας πέριξ των €12 δισ.

Την Παρασκευή – εκτός απροόπτου – αναμένεται να στείλει η κυβέρνηση το επίσημο αίτημα προς την Κομισιόν για την 18μηνη παράταση του «Ηρακλή», ο οποίος στον πρώτο του κύκλο βοήθησε τις τράπεζες να… ξεφορτωθούν «κόκκινα» δάνεια, ύψους 31,3 δισ. ευρώ.

Αυτό σημειώνει στο newmoney ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός, επιβεβαιώνοντας τον στόχο της κυβέρνησης ο «Ηρακλής ΙΙ» να ξεκινήσει να «τρέχει» από τις 11 Απριλίου, προσφέροντας εγγύηση στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής αξίας πέριξ των 12 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε, άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας, από βήματος της Βουλής, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για την παράταση και επέκταση του πετυχημένου σχήματος «Ηρακλής». «Αυτή η επέκταση θα καλύπτει το διάστημα από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 και θα αποβλέπει στην περαιτέρω – σημαντική – μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», επισήμανε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως βασικός στόχος είναι οι τράπεζες να μπορέσουν, μέσα από το νέο πρόγραμμα, να πραγματοποιήσουν ακόμη πιο δυναμικές πολιτικές μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, φτάνοντας σύντομα σε μονοψήφια ποσοστά.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι τράπεζες έχουν ήδη δρομολογήσει τη συμμετοχή τους στον νέο κύκλο του προγράμματος, με την Τράπεζα Πειραιώς να λαμβάνει πρώτη τη σκυτάλη εν όψει και της επανιδιωτικοποίησής της. Πιο αναλυτικά, η διοίκηση της τράπεζας φέρεται να σχεδιάζει δύο τιτλοποιήσεις, ύψους επτά δισ. ευρώ εκάστη, προκειμένου αυτές α προσδεθούν στο σχήμα την επόμενη διετία. Υπενθυμίζεται πως η Πειραιώς ήταν εκείνη που υπέβαλε στο υπουργείο Οικονομικών την τελευταία αίτηση ένταξης. Αφορούσε στην τιτλοποίηση δανείων με την κωδική ονομασία «Vega», συνολικής λογιστικής αξίας 4,9 δισ. ευρώ, προκειμένου να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον Ν.4649/2019, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας , αξίας 1,4 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί η αίτηση για το project Phoenix (δύο δισ. ευρώ) που περιλάμβανε 58.000 δάνεια 22.000 οφειλετών, με τη μέση αξία να υπολογίζεται σε 90.000 ευρώ.

Είχε προηγηθεί το σχετικό αίτημα από την Εθνική Τράπεζα για το project Frontier, ύψους 6,1 δισ. ευρώ, το οποίο όπως έχει τονίσει πολλάκις η διοίκηση της τράπεζας θα συμβάλλει στη μείωση του δείκτη NPEs κάτω από το 15%, ενώ δεν προβλέπει καμία διαδικασία hive down ή carve-out, απόσχιση, δηλαδή, της τραπεζικής δραστηριότητας και μετακίνηση του προσωπικού σε άλλη εταιρεία. Η παροχή εγγύησης ήταν για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής αξίας έως 3,31 δισ. ευρώ, που θα διατηρήσει στον ισολογισμό της η ΕΤΕ και αφορούσε σε περίπου 190.000 δάνεια, τα οποία αντιστοιχούν σε 80.000 οφειλέτες, με το 90% να φέρουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Υπενθυμίζεται πως μόλις χθες η διοίκηση φέρεται να έλαβε τις μη δεσμευτικές προσφορές, με το ενδιαφέρον από πλευράς των… συνήθων υπόπτων της αγοράς να είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

«Ποδαρικό» στον μηχανισμό έκανε η Eurobank, η οποία ολοκλήρωσε πρώτη την τιτλοποίηση Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται να εντάξει στον μηχανισμό ακόμη μία τιτλοποίηση, ύψους έως πέντε δισ. ευρώ.

Τέλος, η Alpha Bank ολοκλήρωσε – και δη, εν μέσω πανδημίας – το deal με την Davidson Kempner για το project Galaxy. Πρόκειται για μία συναλλαγή, η οποία απαρτίζεται από τρεις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, με κωδικές ονομασίες Orion (SPV I), Galaxy II (SPV II) και Galaxy IV (SPV IV), μεικτής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ. Η αρχική αίτηση αφορούσε στην ένταξη των τιτλοποιήσεων Orion και Galaxy ΙΙ, λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ και 5,7 δισ. ευρώ αντιστοίχως, με την παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας να ορίζεται στα 3,04 δισ. ευρώ, ενώ ακολούθησε και η αίτηση για το Galaxy IV, αξίας 650 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

«Στερεύει» η πηγή χρηματοδότησης από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Πελώνη: Αποκλείεται το καθολικό lockdown – Στο τραπέζι αλλαγές στον κωδικό 6

e-ΕΦΚΑ: Ποιοι μηχανικοί μπορούν να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία – Πότε ξεκινά η διαδικασία

Exit mobile version