Τα αποτελέσματα των stress tests δίνουν μία μεγάλη ανάσα στις τράπεζες και κυρίως χρόνο για να συνεχίσουν την προσπάθεια διαχείρισης των προβλημάτων των κόκκινων δανείων. Παρά το ότι το stress test δεν είναι στη λογική αποτυχίας ή επιτυχίας το γεγονός ότι καμία τράπεζα δεν υποχώρησε σημαντικά στο δυσμενές σενάριο πιστώνεται θετικά. Ωστόσο τα τεστ αντοχής σηματοδοτούν την έναρξη μίας νέας περιόδου μεγάλης πίεσης για τις τράπεζες που ξεκινάει από σήμερα και θα κορυφωθεί τον Οκτώβριο όπου ο SSM θα προβεί σε μία συνολική εποπτική αξιολόγηση των τραπεζών. Η πίεση του SSM θα παραμείνει ισχυρή πάνω από τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες στο διάστημα μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να προχωρήσουν κάθε μία χωριστά σε συγκεκριμένες ενέργειες που θα βελτιώσουν την εικόνα του ισολογισμού τους.
Αυτό σημαίνει ότι έρχεται ένα «καυτό καλοκαίρι» όπου θα πρέπει να επιταχύνουν τις πωλήσεις προβληματικών δανείων, τη διενέργεια πλειστηριασμών και τις πωλήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό (πχ εθνική ασφαλιστική) όπου έχουν παραμείνει εκκρεμότητες.
Οι τράπεζες το επόμενο διάστημα αναμένεται να εντείνουν τις διαδικασίες πλειστηριασμών, τις ρυθμίσεις δανείων και να «ξεκαθαρίσουν» τα εταιρικά δάνεια.
Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα θα πρέπει να περιμένουμε την κλιμάκωση πωλήσεων προβληματικών δανείων με εξασφαλίσεις τόσο στα εταιρικά δάνεια όσο και στα στεγαστικά ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών θα πρέπει να “φορτωθούν” περισσότεροι πλειστηριασμοί με στόχο από το φθινόπωρο να γίνονται 2.000 πλειστηριασμοί το μήνα.
Μεγάλες πιέσεις θα ασκηθούν και στο κομμάτι των εταιρικών δανείων με γενναίες αναδιαρθρώσεις. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα μείωσης του κόστους με περιστολή εξόδων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τράπεζες επανέφεραν τα προγράμματα εθελουσίας στο προσκήνιο ενώ θα συνεχιστεί και η αναδιάρθρωση των τραπεζικών δικτύων.
Η αγορά σε μεγάλο βαθμό είχε προεξοφλήσει τη θετική επίδραση των τραπεζών ενώ το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις υποδείξεις του SSM που θα γίνουν ανά τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση οι 4 συστημικές τράπεζες κερδίζουν χρόνο αλλά το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση προς την κατεύθυνση της απομόχλευσης των δανειακών χαρτοφυλακίων με ο,τι αυτό σημαίνει για τους προβληματικούς δανειολήπτες.
Η επόμενη μέρα χαρακτηρίζεται εξάλλου από τη φράση που χρησιμοποιεί ο SSM στο συνοδευτικό κείμενο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress tests ότι «η όποια απόφαση για ανακεφαλαιοποίηση θα ληφθεί κατά περίπτωση, αφού αξιολογηθεί η κατάσταση κάθε τράπεζας με βάση τα αποτελέσματα της άσκησης και τυχόν άλλες σχετικές εποπτικές πληροφορίες, σύμφωνα με μια συνολική προσέγγιση».
Σημειώνεται ότι Alpha Bank, Εθνική και Eurobank αναφέρουν στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν σήμερα πως ενημερώθηκαν απ’ τον SSM ότι δεν υφίσταται ανάγκη κατάρτισης πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης. Απ’ την πλευρά της η τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί ήδη πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης.