Την παρουσία της στην Ελλάδα με το άνοιγμα γραφείων, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση θεσμικών επενδυτών σε επενδύσεις στους χώρους της υποδομής και της πράσινης ενέργειας, ενισχύει η Astarte Capital Partners, μία από τις πρώτες ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων.
Σύμφωνα με την co-founder και διευθύνουσα σύμβουλο, κυρία Τερέζα Φαρμάκη, η οποία πρόσφατα αναγνωρίστηκε από το «Financial News» ως μία από τις 100 κορυφαίες γυναίκες στον χώρο των επενδύσεων παγκοσμίως, προς ώρας η εταιρεία επικεντρώνεται στο «χτίσιμο» της ομάδας.
«Ήδη, πάντως, επεξεργαζόμαστε κάποια σχέδια, με την πρώτη επένδυση να ολοκληρώνεται αρχές του 2023», αποκαλύπτει στο newmoney, σημειώνοντας πως οι τομείς που θεωρείται ότι μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι αυτές που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, τις μεταφορές, τη διαχείριση αποβλήτων κ.ο.κ. «Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει πολύ μεγάλες ανάγκες για επένδυση κεφαλαίων στα τμήματα αυτά», προσθέτει.
Τόσο η ίδια, όσο και ο συνιδρυτής της Astarte, κ. Σταύρος Σιώκος, άλλωστε, διαθέτουν μακρά εμπειρία στο κομμάτι των ιδιωτικών επενδύσεων – δηλαδή, private equity και venture capital – ως επικεφαλής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.
«Τότε είχαμε συμβάλλει σε πολλές διαφορετικές επενδύσεις στην ελληνική αγορά, όπως το Taxibeat και το OpenFund που το είχαμε στηρίξει ως βασικοί επενδυτές τότε. Παράλληλα, το 2017 ήμασταν από τα ιδρυτικά στελέχη της EOS Capital Partners, στο διοικητικό συμβούλιο και στην επενδυτική επιτροπή της οποίας συμμετέχουμε έως και σήμερα, έχοντας λόγο και στη λήψη των εκάστοτε επενδυτικών αποφάσεων», εξηγεί η κυρία Φαρμάκη.
Μολονότι παραδέχεται πως η Ελλάδα έχει κάνει εκπληκτική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αναγνωρίζεται και από τους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν ξαναβάλει την χώρα στο επενδυτικό τους πεδίο, εντούτοις κάποιες προκλήσεις παραμένουν.
«Η Ελλάδα χρειάζεται να διατηρήσει μία σταθερή πορεία και να αντιμετωπίσει τυχόν θέματα νομικού πλαισίου, ενώ, παράλληλα, πρέπει να υποστηριχθούν νέοι φορείς που θα εισέλθουν στην αγορά, επιτρέποντας την είσοδο και σε επενδυτές από το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια είναι οι ίδιες ιδιωτικές εταιρείες, οικογένειες ή επιχειρηματικοί Όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην επίμαχη αγορά», τονίζει.
Χαρτοφυλάκιο με κοινωνικό και περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα
Ήταν 2015 όταν οι δύο συνέταιροι αποφάσιζαν να ιδρύσουν την Astarte, εγκαταλείποντας τη σταδιοδρομία τους η μεν, κυρία Φαρμάκη στην UBS ως επικεφαλής στον χώρο της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ο δε, κ. Σιώκος στην Citigroup στον χώρο των θεσμικών επενδυτών και ευρύτερα στα real assets.
«Βλέπαμε ότι οι μεγάλες μακροοικονομικές τάσεις, όπως η πληθυσμιακή αύξηση και η κλιματική αλλαγή δημιουργούν τεράστια ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομή, ενέργεια, μεταφορές και ακίνητη περιουσία που ήταν και η εξειδίκευσή μας.
Ο επίμαχος χώρος, άλλωστε, ήταν ήδη από τότε ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος διαχείρισης κεφαλαίων παγκοσμίως. Οι θεσμικοί επενδυτές προσπαθούσαν να εισέλθουν και να τους εντάξουν στα χαρτοφυλάκιά τους», τονίζει η κυρία Φαρμάκη, αναφέροντας πως στόχος τους ήταν η Astarte να αποτελέσει ένα διαχειριστή κεφαλαίων που θα βοηθήσει θεσμικούς επενδυτές παγκοσμίως να επενδύσουν σε χώρους ακίνητης περιουσίας.
Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει έδρα στο Λονδίνο, ενώ δραστηριοποιείται σε Νέα Υόρκη, Τορόντο και Σύδνεϋ. Η στρατηγική της δε, εδράζεται στο «χτίσιμο» συνεργασιών – εν είδει joint ventures – σε κάθε αγορά που επιθυμούν να κάνουν άνοιγμα, με τοπικές ομάδες, οι οποίες έχουν την τεχνική εξειδίκευση. «Οπότε εμείς σαν χρηματοοικονομικός επενδυτής και εκείνοι ως οι τεχνικοί ειδικοί διαχειριζόμαστε assets», εξηγεί.
Για παράδειγμα, η εταιρεία έχει συνεργασία στο Λονδίνο με μία ομάδα που δραστηριοποιείται τα τελευταία 10 χρόνια σε ειδικά projects. H ομάδα αυτή φτιάχνει μεγάλες αναπτύξεις έργων, όπως το Olympia Exhibition Center που από ένας ιστορικός εκθεσιακός χώρος στο κέντρο της πόλης μεταμορφώνεται σε ένα μοναδικό σύμπλεγμα θέατρων και καλλιτεχνικών δρωμένων, ξενοδοχείων, χώρων αναψυχής, κοινωνικής πρόνοιας και διασκέδασης.
«Στόχος μας είναι να επαναπροσδιορίσουμε την περιοχή, εξυπηρετώντας πολύ καλύτερα τις ανάγκες των κατοίκων. Επομένως, είναι σημαντικό το κοινωνικό αποτύπωμα», τονίζει η CEO της Astarte.
Επίσης, ένα μεγάλο κομμάτι του χαρτοφυλακίου της είναι η διαχείριση δασών. «Αυτό το κομμάτι είναι πολύ κοντά στην καρδιά μας. Συνεργαζόμαστε με μία σουηδική ομάδα, μιας και η Σουηδία υπήρξε ανέκαθεν στους ηγέτες της δασοκομίας, μαζί με την οποία φυτεύουμε και διαχειριζόμαστε βιώσιμα δάση στη Λατινική Αμερική.
Αυτή την εποχή φυτεύομε το ισοδύναμο 120 γηπέδων ποδοσφαίρου σε δάση την ημέρα με τελικό στόχο για τη συγκεκριμένη επένδυση να φτάσει τα περίπου 1 εκατομμύριο στρέμματα μέσα στα επόμενα χρόνια.
Στον πλανήτη υπάρχει τεράστια ανάγκη για περισσότερα δάση, ώστε να έχουμε ξυλεία για να υποκαταστήσουμε άλλα βλαβερά για το περιβάλλον υλικά, όπως το τσιμέντο ή το πλαστικό, στηρίζοντας την πορεία του κόσμου προς τις μηδενικές εκπομπές ρύπων και τη βιώσιμη οικονομία εν γένει.
Παράλληλα, με τα δάση έχουμε τεράστιο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα γιατί απορροφούμε διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Στοχεύουμε στην απορρόφηση περίπου 15 εκατ. τόνων τα επόμενα 10 χρόνια. Ισοδύναμο με περίπου το 80% όλων των εκπομπών της Αττικής σε ένα χρόνο!», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Πώς βλέπουν οι θεσμικοί επενδυτές τη νέα κρίση
«Σίγουρα έρχονται δύσκολα χρόνια. Εμπειρικά, αυτοί οι κύκλοι κρατούν πάνω από ένα χρόνο. Η ύφεση, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, ως απόρροια των γεωπολιτικών εξελίξεων, προβληματίζει τους θεσμικούς επενδυτές. Πολλά projects καθυστερούν, ενώ αλλάζουν και οι όροι, χαμηλώνοντας τον πήχη στις αποτιμήσεις που είναι διατεθειμένοι να δώσουν».
Αυτό τονίζει η κυρία Φαρμάκη, εστιάζοντας, ωστόσο, στους τομείς εκείνους που συγκεντρώνουν έναν βαθμό αισιοδοξίας: είναι αυτοί που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή, το ευρύτερο ESG. «Σύσσωμη η θεσμική επενδυτική κοινότητα έχει εξέλθει από τον Covid-19 ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη ως προς αυτό το κομμάτι», παραδέχεται η ίδια.
Διαβάστε ακόμη
10 κορυφαία ελληνικά γλυκά κρασιά παγκόσμιας κλάσης
Δωμάτιο με θέα: Τo Superior Double του Aristi Mountain Resort & Villas
Γιατί είναι σπουδαίος ο “Σημαιοφόρος” του Ρέμπραντ των 175 εκατομμυρίων ευρώ