search icon

Τράπεζες

Τέλης Μυστακίδης: Ποιος είναι ο Έλληνας κροίσος που «μπήκε δυνατά» στην Πειραιώς

Ο πρώην ισχυρός άντρας της Glencore ανήκει στους δισεκατομμυριούχους χαμηλού προφίλ και συγκέντρωσε αθόρυβα το 5,15% της τράπεζας Πειραιώς

Ποσοστό άνω του 5% στην Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε ο επιχειρηματίας ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, όπως γνωστοποίησε η ίδια η τράπεζα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η τράπεζα «κατόπιν της από 12.06.2020 ληφθείσας σχετικής γνωστοποίησης, ότι το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει άμεσα ο Aristotelis Mistakidis και ενσωματώνονται σε μετοχές ανήλθε την 11.06.2020 του ελαχίστου ορίου του 5%.

Ο κ. Aristotelis Mistakidis κατέχει άμεσα 22.370.811 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές (ήτοι ποσοστό 5,1232% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας)».

Με δεύτερη ανακοίνωσή της η τράπεζα αναφέρει ότι κατόπιν της γνωστοποίησης μια ημέρα αργότερα (12/6), o κ. Aristotelis Mistakidis κατέχει άμεσα ποσοστό 5,1472% επί του συνολικού αριθμού δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας, εξαιρουμένων αυτών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο άγνωστος Ελληνας δισεκατομμυριούχος

Το 2019 ο Τέλης Μυστακίδης βρίσκονταν λίστα του «Forbes» ως ένας από τους τέσσερις Έλληνες δισεκατομμυριούχους που περιλάμβανε η λίστα, πίσω από τους Φίλιππο Νιάρχο και τον Σπύρο Λάτση.  Ο 56χρονος Τέλης Μυστακίδης, με οικονομικές σπουδές στο London School of Economics, εργάζονταν στην Glencore από το 1993 έως και το 2018 ως επικεφαλής των τμημάτων χαλκού, ψευδαργύρου και μολύβδου της επιχείρησης.

Ο Ελληνας δισεκατομμυριούχος γεννήθηκε στη Ρώμη, πόλη στην οποία υπηρετούσε τότε ο πατέρας του ως επιστημονικός σύμβουλος (από τη θέση του βιολόγου θαλάσσης) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού (FAO), ενώ αργότερα μετακόμισε με την οικογένειά του στη Μεγάλη Βρετανία. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο περίφημο LSE, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από το τμήμα επενδύσεων της κορυφαίας εταιρείας που δραστηριοποιείται στα παράγωγα, της Cargill, όπου έμεινε για έξι χρόνια.

Εκεί τον εντόπισε ο Μαρκ Ριτς (μετέπειτα Glencore) και του πρόσφερε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σε μέταλλα τον Μάρτιο του 1993, περίπου έναν χρόνο πριν από την αποχώρησή του. Μέσα σε λίγα χρόνια η Glencore κατάφερε να ελέγξει το 3% των καθημερινών παγκόσμιων συναλλαγών σε συμβόλαια πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων πρώτων υλών -από το αλουμίνιο, τον χαλκό και τον άνθρακα, μέχρι τη ζάχαρη, το σιτάρι, το βαμβάκι και το κριθάρι- ενώ τον Μάιο του 2011 πέτυχε να… γιγαντωθεί, καταφέρνοντας την εισαγωγή της στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ. Μέσω της δημόσιας πρότασης η εταιρεία άντλησε το ποσό-μαμούθ των 11 δισ. δολαρίων περίπου.

Αρχές Δεκεμβρίου του 2018 η Glencore Plc ανακοίνωσε τη αποχώρηση του δισεκατομμυριούχου Αριστοτέλη Μυστακίδη, του επικεφαλής της εμπορίας χαλκού και ενός από τους μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας.

Η αναχώρηση του Μυστακίδη σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής. Ο 56χρονος είναι ένας από τους πιο ισχυρούς εμπόρους χαλκού στον κόσμο και δημιούργησε τη φήμη της Glencore ως κυρίαρχη δύναμη στον χαλκό. Ωστόσο έχει βρεθεί κάτω από έντονες πιέσεις πρόσφατα, μετά από μια σειρά ερευνών, προβλημάτων και νομικών πονοκεφάλων.

 

Exit mobile version