«Παρών» στα τραπεζικά δρώμενα της χώρας που ειδικά τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκαν… πυκνά, εξακολουθεί να δηλώνει ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, διεκδικώντας την παρουσία του στην επόμενη ημέρα του κλάδου.
Όπως αποκάλυψε το darkroom, ο «Βασιλιάς του Χαλκού» διεκδικεί – από κοινού με τον εφοπλιστή, Αλέκο Τομάζο – το 55% των μετοχών της Aegean Baltic Bank, για την οποία έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και το, επίσης, εφοπλιστικό δίδυμο Μουνδρέα – Σιγάλα. Οι δύο πλευρές έχουν περιθώριο έως τις 15 Μαρτίου, προκειμένου να υποβάλλουν τις νέες δεσμευτικές προσφορές τους, με το προσφερόμενο τίμημα να υπολογίζεται σε 1,1 φορά τη λογιστική αξία της ΑΒΒ (περίπου 65 εκατ. ευρώ), ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει και μία γενναία αύξηση κεφαλαίου, άνω των 60 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα ανεβάσει το ποσοστό στο 67%. Μολονότι και οι δύο διεκδικητές είναι ισχυροί, η αγορά προεξοφλεί πως ο Αριστοτέλης Μυστακίδης θα είναι εκείνος που θα καταφέρει τελικά να αναδειχθεί βασικός μέτοχος της μικρής, πλην υγιούς, τράπεζας.
Το ενδιαφέρον του για τις εγχώριες τράπεζες, βέβαια, δεν είναι νέο. Το όνομά του φιγούραρε μεταξύ εκείνων που είχαν εκδηλώσει την πρόθεση να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, πράγμα που έπραξε, αποτελώντας – μαζί με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τον John Paulson και το αμερικανικό fund Bienville – έναν από τους βασικούς μετόχους, με ποσοστό άνω του 5%. Τα δημοσιεύματα της περιόδου, μάλιστα, εστίαζαν στο γεγονός πως ο Έλληνας δισεκατομμυριούχους, με περιουσία που, σύμφωνα με το Forbes, ξεπερνά τα 3,7 δισ. δολάρια, συμμετείχε στη διαδικασία ως φυσικό πρόσωπο, χωρίς, δηλαδή, να κρύβει την ταυτότητά του πίσω από εταιρείες ή επενδυτικά σχήματα. Λίγο καιρό μετά, βέβαια, ο ίδιος μείωσε το ποσοστό του στην τράπεζα, με συνέπεια αυτό να διαμορφώνεται σήμερα κάτω του 5%.
Παλαιότερα, το 2013, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, κατόπιν παραίνεσης και του τότε πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, είχε, επίσης, συμμετάσχει και στην ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας, τοποθέτηση που, όμως, του στοίχισε ακριβά.
Το who is who
Ο 60χρονος σήμερα επιχειρηματίας που κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη έχει επιλέξει να κινείται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι φίλοι τον αποκαλούν «Τέλη», ενώ τα media έσπευσαν να του προσδώσουν το προσωνύμιο «Βασιλιάς του Χαλκού» που παραπέμπει στα… χιλιόμετρα, τα οποία έχει διανύσει στην παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων.
Γεννήθηκε το 1962 στη Ρώμη, όπου και εργαζόταν ο πατέρας του ως βιολόγος για τα Ηνωμένα Έθνη, για να μετακομίσει λίγα χρόνια αργότερα στη Βρετανία (εξ ου και η βρετανική υπηκοότητά του), όπου και βρέθηκε να σπουδάζει στο London School of Economics (LSE). Η προσωπικότητά του, σε συνδυασμό με τις γνώσεις του – μιλούσε έξι γλώσσες – τράβηξε την προσοχή στελεχών της Cargill, τα οποία του πρόσφεραν εργασία στον κλάδο των έγχρωμων μετάλλων. Αποδεχόμενος την πρόταση, παρέμεινε στην αμερικανική εταιρεία για μία εξαετία, για να μεταπηδήσει – το 1993 – στην Marc Rich & Co. Πρόκειται για την εταιρεία που μετά την εξαγορά της μετονομάστηκε σε Glencore και η οποία έμελε να αποτελέσει σταθμό στην καριέρα του. Χάρη σε αυτήν, άλλωστε, κατάφερε το 2011 και εφόσον είχε προηγηθεί η δημόσια εισαγωγή της στο χρηματιστήριο να καταλάβει μία θέση μεταξύ των δισεκατομμυριούχων ανά τον κόσμο. «Ο Μυστακίδης παραιτήθηκε από το ρόλο του ως διευθυντής της Glencore στα τέλη του 2018, έχοντας υπηρετήσει στην εταιρεία για περισσότερες από δύο δεκαετίες», επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα της «TheNationalHerald», κάνοντας έμμεση αναφορά στα γεγονότα του Κονγκό και εν γένει τις αμφιλεγόμενες δραστηριότητες του ιδρυτή της, Μαρκ Ριτς που, όμως, επέτρεψαν στον Αριστοτέλη Μυστακίδη να αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας.
Διαβάστε ακόμη