Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το πλάνο του Δημοσίου για την έξοδό του από τις τράπεζες, με την Eurobank να κόβει πρώτη το… νήμα της αποεπένδυσης, περνώντας τη «σκυτάλη» στις υπόλοιπες, με ορίζοντα ολοκλήρωσης της διαδικασίας το αργότερο έως τα τέλη του 2025.
Ειδικότερα, χθες, Πέμπτη, οι μέτοχοι της Eurobank έδωσαν το «πράσινο φως» στο διοικητικό συμβούλιο, ώστε να προχωρήσει την επαναγορά του ποσοστού 1,4% που κατέχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η σχετική πρόταση αφορά στην εξαγορά 52.080.673 μετοχών, σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 1,10 ευρώ και 1,90 ευρώ/μετοχή και κόστος πέριξ των 100 εκατ. ευρώ.
Μολονότι η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις επίμαχες μετοχές για διάθεση στο προσωπικό ή/και σε μέλη της διοίκησής της ή/και εταιρείας συνδεδεμένης με αυτήν, εντούτοις οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν εν ευθέτω χρόνω, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Φωκίωνα Καραβία, να αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο ακύρωσής τους.
Σε κάθε περίπτωση, μετά την έγκριση των μετόχων προβλέπεται η υποβολή του επίσημου αιτήματος προς το ΤΧΣ, το οποίο με τη σειρά του, θα εκκινήσει την ανταγωνιστική διαδικασία για διάστημα, ωστόσο, που δεν θα έχει επίπτωση στη μετοχή της Eurobank. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τόσο η πρόταση, όσο και η ολοκλήρωση της συναλλαγής τοποθετείται χρονικά τον Σεπτέμβριο, όπως, άλλωστε, είχε γράψει και το dark room.
Η συνέχεια της αποεπένδυσης πιθανολογείται πως θα γίνει με την Εθνική Τράπεζα, στην οποία, άλλωστε, το Ταμείο κατέχει και το μεγαλύτερο ποσοστό (40,3%) μεταξύ των συστημικών Ομίλων, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται και η έκπληξη, με τη διάθεση της συμμετοχής 9% που αυτό διατηρεί στην Alpha Bank.
Όσον αφορά στην ΕΤΕ, πάντως, η λύση που φέρεται να προκρίνεται – τουλάχιστον προς ώρας – είναι αυτή της συνδυασμένης προσφοράς, της διάθεσης, δηλαδή, των μετοχών (σ.σ. εν προκειμένω το 20%) σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Πρόκειται για μία από τις τεχνικές που προβλέπονται στο Νόμο του ΤΧΣ μαζί με τη συνοπτική διαδικασία βιβλίου προσφορών (accelerated book building) και την τμηματική διάθεση (dribble out).
Όπως, πάντως, ξεκαθαρίζουν στο newmoney πηγές με γνώση, οι συνθήκες της αγοράς είναι αυτές που θα καθορίσουν, τόσο το εύρος της κατανομής, όσο και τη μέθοδο που θα εφαρμοστεί, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια να αποτελεί σημείο – «κλειδί».
Υπενθυμίζεται πως τα κρίσιμα «ραντεβού» με τους οίκους είναι προγραμματισμένα για το αμέσως επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο με DBRS και Moody’s, τον Οκτώβριο με S&P και τον Δεκέμβριο με Fitch (σ.σ. όλοι βαθμολογούν την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική πλην της Moody’s που είναι πιο μακριά, δηλαδή, τρεις βαθμίδες χαμηλότερα).
Ήδη, πάντως, η αγορά έχει προεξοφλήσει την επιστροφή της χώρας στο club εκείνων με επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στην πορεία του δείκτη των τραπεζών, ο οποίος από τις αρχές του χρόνου έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 67% (από 650,260 μονάδες στις αρχές Γενάρη σε 1.095 σήμερα).
Τέλος, θα ακολουθήσει η Τράπεζα Πειραιώς, με την αγορά να θεωρεί ως πιθανή περίοδο αποεπένδυσης την προσεχή άνοιξη. Το ποσοστό του ΤΧΣ στην τράπεζα «αγγίζει» σήμερα το 27%, με την αξία να ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Πετζετάκις: Το «χρυσό» διαμέρισμα στη Βούλα και το νέο σφυρί για οικόπεδο στο Ηράκλειο (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ