Την βεβαιότητα πως τα private equity θα επενδύσουν δυναμικά στην χώρα μας εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EOS Capital Partners, Απόστολος Ταμβακάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις.
«Στον δικό μας τομέα των private equity είμαστε αποφασισμένοι – και θα το δείτε τις επόμενες ημέρες – να επενδύσουμε επιθετικά. Πιστεύω ότι το αποτύπωμά μας μπορεί να είναι πολύ ισχυρό στην εγχώρια οικονομία, κυρίως γιατί όσοι δουλεύουν στα ελληνικά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ξέρουν την αγορά πολύ καλά. Ευελπιστώ ότι θα παίξουμε έναν πιο ενεργό ρόλο σε σχέση με αυτόν της επενδυτικής κοινότητας στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Η Ελλάδα μετά», που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Κύκλος Ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση, για να προσθέσει: «Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις βλέπουμε μία πολύ μεγάλη διάθεση να επενδύσουν, να συζητήσουν με στρατηγικούς ή χρηματοοικονομικούς συνεπενδυτές, αλλά και να παίξουν ρόλο στις εξαγορές και συγχωνεύσεις εντός χώρας. Γι’ αυτό θα έπρεπε ειδικά για τις ΜμΕ, που αποτελούν το 99% του συνόλου, να δοθούν κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι προσπάθειες, που γίνονται, για να επιλυθεί το ζήτημα με τις εταιρείες – ζόμπι, αναμένεται να βοηθήσει την αγορά συνολικά. Ενδιαφέρον, επίσης, έχει ότι η νέα γενιά μπαίνει στην επιχειρηματικότητα».
Όσον αφορά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο κ. Ταμβακάκης τόνισε πως τη δεδομένη χρονική στιγμή έχει μία απίστευτη ρευστότητα, την οποία δεν έχει ξαναδεί στα 35 χρόνια, που είναι στις αγορές, γεγονός, που δείχνει την αποφασιστικότητα όλων των κεντρικών τραπεζών και κυρίως της ECB. «Θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ο Νόμος για το πώς είναι δομημένα τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) να πρέπει να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στις εξελίξεις», ανέφερε και συνέχισε: «Επίσης, υπάρχουν προβλήματα κερδοφορίας και ποιότητας κεφαλαίου. Πάντα συμφωνούσα με τον Γιάννη Στουρνάρα ότι το θέμα της διαχείρισης των NPEs πρέπει να γίνει συνολικά και όχι ‘σαλαμοτά’. Το ζήτημα πάντα είναι ποιος πληρώνει τον ‘μουτζούρη’ και με χαρά άκουσα από τον διοικητή ότι αυτόν θα τον πληρώσουν οι ίδιες οι τράπεζες, αλλά θέλω να καταλάβω πως ακριβώς θα γίνει και σε τι βάθος χρόνου. Οι τράπεζες πλέον έχουν χρόνο. Ακόμη και στο δυσμενές σενάριο θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα περισσότερα προβλήματά τους. Προσωπικά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα έχουμε stress test το 2021. Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες θα αρχίσουν να έχουν προβληματισμούς για κεφάλαια από το 2022 και μετά».
Μακροοικονομικά, με βάση τον επικεφαλής της EOS Capital Partners, τα πράγματα θα κινηθούν προς τον μέσο όρο της Ευρώπης. «Επειδή, όμως, η ελληνική οικονομία είναι πολύ πιο ταλαιπωρημένη από τις άλλες, ίσως, δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε. Σε μίκρο επίπεδο τα πράγματα θα δυσκολέψουν τους επόμενους μήνες και, μάλιστα, όσο καθυστερεί το θέμα του εμβολίου η κατάσταση θα δυσχεραίνει. Θεωρώ πως ο χρόνος, κατά τον οποίο θα γυρίσουμε σε προ Covid-19 επίπεδα δεν θα είναι το 2022, αλλά το 2023. Η χώρα μας είναι μικρή, από το ναδίρ στο ζενίθ πηγαίνεις απότομα, εύκολα. Είναι κρις κραφτ δεν είναι τάνκερ», κατέληξε.