Την άποψη πως μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε νέες Chipita ή ΔΕΛΤΑ εξέφρασε ο επικεφαλής της EOS Capital Partners, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να συνεχίσει το – βαρύ, όπως χαρακτήρισε – πρόγραμμα των επενδύσεων, κόντρα στο γενικότερο κλίμα.
«Οι ελληνικές επιχειρήσεις πλέον δεν είναι φθηνές. Οι αποτιμήσεις, για τις οποίες συζητάμε σήμερα, δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες του 2017 ή του 2018, παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τον πληθωρισμό. Υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες με τρομερές προοπτικές ανάπτυξης και αυτό τις κάνει μοναδικές. Ένας από τους βασικούς λόγους που με ώθησαν να ασχοληθώ με τη χρηματοδότηση είναι ότι είδα μία ευκαιρία μικρομεσαίες επιχειρήσεις να γίνουν οι νέες Chipita, ΔΕΛΤΑ στο μέλλον. Και βεβαίως, και unicorns. Υπάρχουν εταιρείες που σε λίγο καιρό θα εντυπωσιάσουν με τις αποτιμήσεις που μπορεί να έχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με τίτλο «New Realities», σημειώνοντας πως αυτό που λείπει στη χώρα είναι τα κεφάλαια. «Όσο πιο πολλά κεφάλαια τόσο περισσότερο ανοίγει το ‘καπάκι’ να ονειρεύεσαι», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που κοιτάει η EOS Capital πριν επενδύσει είναι πρωτίστως ο άνθρωπος, το business plan και η επίτευξη των στόχων. «Όταν μπαίνει ένα fund σαν το δικό μας σε μία εταιρεία αυτό που σκέφτεται είναι αυτή σε πέντε χρόνια να είναι περίπου υπέρδιπλη σε τζίρο και περίπου 2,5 φορές πάνω στο Ebitda. Όταν αναλύεις την εταιρεία πρώτα εστιάζεις στο business plan και στη συνέχεια, στους ανθρώπους. Έχω απορρίψει εταιρείες γιατί δεν μπορούσα να τα βρω με τον άνθρωπο.
Δεν είναι αρραβώνας, είναι παντρειά», τόνισε ο κ. Ταμβακάκης, προσθέτοντας πως όλο αυτό το διάστημα έχει αναλύσει περίπου 4.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με 500 εξ αυτές να παρουσιάζουν ενδιαφέρον, ενώ στα τρία χρόνια έχουν γίνει συναντήσεις με τις 380.
Αναφορικά με τις μελλοντικές επενδύσεις, ο κ. Ταμβακάκης υπογράμμισε πως υπάρχει μία σκέψη – η οποία, όμως, δεν είναι η επικρατούσα – να επιλέγονται εταιρείες που θα μπορούσαν να… κουμπώσουν με το ήδη υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο, ώστε να προκύψουν – εάν και εφόσον είναι εφικτό – συνέργειες.
Διαβάστε επίσης:
Στον «αέρα» 20.000 μεταβιβάσεις ακινήτων… για μια σφραγίδα
Η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια όπως και την πανδημία