Εάν καταστεί δυνατόν να μπορούν να μεταβιβάζονται από τους servicers και τις τράπεζες χωρίς προηγούμενη τακτοποίηση τα ακίνητα, τότε ο κλάδος μπορεί να εισφέρει περί τα 15.000 οικιστικά ακίνητα στην αγορά από τα 25.000 σύνολο μαζί με τα παρακολουθήματά τους, άμεσα.
Αυτό αναφέρουν εκπρόσωποι των servicers σημειώνοντας πως κάθε ακίνητο προκειμένου να μεταβιβαστεί και να γίνουν οι εγγραφές στο υποθηκοφυλακείο μπορεί να παρέλθουν 12- 15 μήνες.
Από τα παραπάνω ακίνητα πολύ μικρό κομμάτι είναι τακτοποιημένο και έτοιμο προς πώληση.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις τα ακίνητα της ΕΤΕ είναι περίπου 4.000 , της Eurobank 1600 της DoValue 6.000, Πειραιώς και Intrum 10.000 και Cepal 3.000 ακίνητα.
Servicers και τράπεζες αναμένουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για προμήθειες, στέγαση και ΕΝΦΙΑ γνωρίζοντας πως το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει πολύ ψηλά το θέμα της στέγης.
Ας σημειωθεί πως από τα παραπάνω ακίνητα το 80% είναι αξίας 80-100 χιλ ευρώ, το 60% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και το 20% σε άλλες μεγάλες πόλεις της επικράτειας.
Οι servicers διαχειρίζονται περίπου 70 δισ. κόκκινα δάνεια ενώ άλλα 9 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια των τραπεζών.
Οι servicers είναι αυτοί που διαχειρίζονται κυρίως, και τα κόκκινα χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων. Καλύμματα φέρουν κυρίως τα δάνεια που είναι στεγαστικά αλλά και αρκετά επιχειρηματικά δάνεια δόθηκαν κατά το παρελθόν με οικιστικά ακίνητα.
Ας σημειωθεί πάντως ότι στην πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για να εισέρχονται οι δανειολήπτες και να βλέπουν τα στοιχεία του δανείου τους από 2,5 εκατ. άτομα ένα 20% επισκέφθηκε την πλατφόρμα.
Διαβάστε ακόμη
Προϋπολογισμός: Eκμηδενίζονται τα ελλείμματα, αυξάνονται οι παροχές (πίνακας)
Αλέξανδρος Κουδουνάς (IWG): Ετοιμάζουμε τρία νέα «ξενοδοχεία – γραφεία» στην Αττική (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα