search icon

Τράπεζες

Τα… σκοτσέζικα ντους της Eurostat με τις τιτλοποιήσεις – Το «μπλόκο» επί Αλογοσκούφη και οι ενστάσεις για «Ηρακλή» (πίνακας)

Διαχρονικές οι ανατροπές στο θέμα των τιτλοποιήσεων – Τι θα γίνει με το ζήτημα της εγγραφής -μέρους ή του συνόλου- των εγγυήσεων του «Ηρακλή» στο δημόσιο χρέος

Διαχρονικές φαίνεται πως είναι οι ανατροπές στο θέμα των τιτλοποιήσεων, με την Eurostat να έχει υποβάλλει τις ελληνικές κυβερνήσεις σε αρκετά… σκοτσέζικα ντους, μέχρις ότου καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.

Όπως εξηγούν στο newmoney αρμόδιες πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, το ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» και εάν οι εγγυήσεις -μέρος ή σύνολό τους- θα πρέπει να εγγραφούν προκαταβολικά, πριν, δηλαδή, καταπέσουν, στο δημόσιο χρέος δεν είναι το μοναδικό, υπενθυμίζοντας τις ενστάσεις που είχε εγείρει η ευρωπαική στατιστική αρχή το 2005 επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη, τινάζοντας στον «αέρα» τον προγραμματισμό της τότε κυβέρνησης να εγγραφούν οι τιτλοποιήσεις ως έσοδα του προϋπολογισμού.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το προσχέδιο που είχε κατατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου, προβλέπονταν έσοδα 1,8 δισ. ευρώ το 2005 και δύο δισ. ευρώ το 2006, με την κυβέρνηση να θεωρεί την έγκριση από την Eurostat εκ των ων ουκ άνευ.

Λίγα 24ώρα, ωστόσο, μετά την κατάθεσή του ο τότε επίτροπος, Xοακίν Aλμούνια, έχοντας σχετική ενημέρωση από την στατιστική αρχή, δήλωνε ότι δεχόταν την τιτλοποίηση ως μέσο μείωσης του ελλείμματος μόνο για το 2005 και όχι για το 2006. Παρά τις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών να συμμαχήσει επί του θέματος με άλλες χώρες, οι οποίες, επίσης, ήθελαν να κάνουν τιτλοποιήσεις, αποφάσισε να αποσύρει αυτή του 2006 και να περιορίσει εκείνη του 2005 στο 1,5 δισ. ευρώ. Τελικά, στο σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στα τέλη Νοεμβρίου δεν περιλαμβανόταν ούτε η τιτλοποίηση του 2005, παρά την εκ των υστέρων απόφαση της Eurostat να επιτρέψει την καταγραφή αμφότερων στα έσοδα.

Οι αποφάσεις για «Ηρακλή»

Όσον αφορά στον «Ηρακλή», οι πληροφορίες θέλουν την Eurostat να έχει καταλήξει υπέρ της προσμέτρησης των εγγυήσεων στο χρέος, γεγονός που αναμένεται να επιβεβαιωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, με την έκδοση του σχετικού «μπούσουλα» για τον τρόπο υπολογισμού τους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι εάν θα περάσει το σύνολο του ποσού, επιβαρύνοντας το χρέος έως και εννέα ποσοστιαίες μονάδες ή μέρος αυτού, κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης των πακέτων των τιτλοποιήσεων.

Σύμφωνα με την Axia Ventures, η Eurostat θα επιδιώξει να προσθέσει μόνο ένα μέρος των εγγυήσεων – το οποίο υπολογίζει στα πέντε δισ. ευρώ – στο ελληνικό χρέος, οδηγώντας τον δείκτη χρέος προς ΑΕΠ στο 170% εφέτος αντί για 160% που ήταν οι αρχικές προσδοκίες.

«Ακόμα κι αν ένα μέρος των εγγυήσεων προστεθεί στο δημόσιο χρέος: (α) το τελικό ποσό θα μπορούσε να είναι σημαντικά χαμηλότερο από 18,5 δισ. ευρώ, καθώς θα περιλαμβάνει μόνο έναν μικρό αριθμό τιτλοποιήσεων, πιθανότατα εκείνων με πιο μικρές δόσεις mezzanine (κάτω από το 5% της συνολικής ακαθάριστης λογιστικής αξίας – GBV) ή – και αυτές που δεν πληρούν τα κριτήρια μεταφοράς σημαντικού κινδύνου (SRT) και (β) η κυβέρνηση λαμβάνει 250 εκατ. ευρώ σε έσοδα από τόκους ετησίως ως τέλη. Η ένταξη όλων των εγγυήσεων του Ηρακλή θα μπορούσε να αυξήσει τον δείκτη δημοσίου χρέους έως και κατά 9%. Ωστόσο, αυτό δεν θα εμποδίσει τον δείκτη δημοσίου χρέους από το να υποχωρήσει σημαντικά σε ετήσια βάση», σημειώνει χαρακτηριστικά.

*Πηγή: Axia Ventures, ανακοινώσεις τραπεζών

Αξίζει να αναφερθεί πως, όπως προκύπτει από τον πίνακα που δημοσίευσε ο επενδυτικός Όμιλος, σε σύνολο χαρτοφυλακίων, αξίας περίπου 48 δισ. ευρώ, οι senior ομολογίες αντιστοιχούν σε 18,5 δισ. ευρώ, με το ποσοστό της εγγύησης να παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά χαρτοφυλάκιο, αντικατοπτρίζοντας αφενός, την κατάσταση του και αφετέρου, το βάρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, σε περίπτωση κατάπτωσης των εγγυήσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Κατάρ 2022: Βusiness δισεκατομμυρίων και σκιές στο πιο ακριβό Μουντιάλ της ιστορίας

Μέγαρο Μαξίμου: Αυτή είναι η στρατηγική για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση

«Εποχή Μασκ» στο Twitter: Ξεκίνησε η συνδρομή των $8 – Γιατί απολογείται ο πρώην Ceo (tweets)

Exit mobile version