search icon

Τράπεζες

Τα σενάρια του stress test ανακοινώνει η ΕΚΤ – Οι παραδοχές για ΑΕΠ, πληθωρισμό, ανεργία και ακίνητα

Το «στρεσάρισμα» για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα γίνει στη βάση δύο σεναρίων – ένα βασικό και ένα δυσμενές – λαμβάνοντας υπόψη τα ετήσια μεγέθη του 2022, με «ορίζοντα» έως το 2025

Τις μακροοικονομικές παραδοχές για το πανευρωπαϊκό stress test των τραπεζών ανακοινώνει σήμερα, Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, ΕΒΑ), με τις ελληνικές τράπεζες να εμφανίζονται αισιόδοξες πως αυτές δεν θα κρύβουν… εκπλήξεις, με εξαίρεση, ίσως, τις τιμές των ακινήτων.

Πιο αναλυτικά, το «στρεσάρισμα» για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα γίνει στη βάση δύο σεναρίων – ένα βασικό και ένα δυσμενές – λαμβάνοντας υπόψη τα ετήσια μεγέθη του 2022, με «ορίζοντα» έως το 2025. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο ακραίο σενάριο θα προβλέπεται:

Ύφεση της τάξεως του -4% με -6%. Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική «βλέπει» τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας να διαμορφώνεται στο 6,2% το 2022 και να επιβραδύνεται στο 1,5% εφέτος, εξαιτίας της αναμενόμενης κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη και της σημαντικής υποχώρησης του ρυθμού αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Επιπλέον, τόσο η δημοσιονομική πολιτική, όσο και η νομισματική πολιτική, αναμένεται να επιδράσουν συσταλτικά στην οικονομική δραστηριότητα το 2023. Τα επόμενα έτη, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ανακάμψει, φθάνοντας το 3% το 2024 και το 2,8% το 2025.

Πληθωρισμός μεγαλύτερος του 5%: Βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 9,3% κατά μέσο όρο το 2022, με την Alpha Bank να σημειώνει στο οικονομικό της δελτίο ότι η εν λόγω ετήσια μεταβολή τιμών είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 27 χρόνια στην Ελλάδα. «Ο πληθωρισμός που καταγράφεται το τελευταίο έτος επηρεάζεται κυρίως από την πλευρά της προσφοράς, σε αντίθεση με το παρελθόν που κατά βάση προσδιοριζόταν από τις μεταβολές της ενεργού ζήτησης. Δεδομένου ότι οι βασικοί μοχλοί της δυναμικής ανόδου του επιπέδου των τιμών από την πλευρά της προσφοράς και του κόστους έχουν μετριαστεί τους τελευταίους μήνες, εκτιμάται ότι το σημείο κορύφωσης (peak) του πληθωρισμού έχει παρέλθει και έχει ξεκινήσει σταδιακά η καθοδική του πορεία, όπως αποτυπώνεται και στις προβλέψεις διαφόρων οργανισμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο)», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ανεργία πέριξ του 15%: Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, τον Νοέμβριο του 2022 το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 11,4% από 11,5% τον Οκτώβριο και 13,1% τον ίδιο μήνα του 2021.

Πτώση των τιμών των ακινήτων ενδεχομένως και πάνω από -10%. Η συγκεκριμένη παράμετρος «βαραίνει» πολύ για τις τράπεζες, δεδομένου ότι τα ακίνητα αποτελούν σημαντικό μέρος των ενεργητικών τους. Οι κίνδυνοι για τη στεγαστική αγορά, ωστόσο, εντείνονται λόγω της αύξησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και των πιο σφιχτών πιστωτικών κανόνων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) δε, που έχει ενεργή συμμετοχή στη διενέργεια των stress tests, συστήνει στενή παρακολούθηση του τομέα των εμπορικών ακινήτων, εστιάζοντας στα «τρωτά» σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο κλάδος είναι επί του παρόντος ευάλωτος σε κυκλικούς κινδύνους που σχετίζονται με τον αυξημένο πληθωρισμό, την αυστηροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών που περιορίζουν τα περιθώρια αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου χρέους και τη λήψη νέων δανείων, καθώς και την έντονη επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», τονίζεται και προστίθεται: «Τα ‘τρωτά’ σημεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές αλλαγές περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο των οικονομικών πολιτικών που σχετίζονται με το κλίμα, όπως τα αυστηρότερα πρότυπα δόμησης και τη στροφή προς το ηλεκτρονικό εμπόριο. Επιπλέον, η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιταχύνει τη ζήτηση για ευελιξία σε μισθωμένους χώρους γραφείων, καθώς τα μοντέλα απομακρυσμένης και υβριδικής εργασίας έχουν γίνει πιο διαδεδομένα».

Τα αποτελέσματα

Κατόπιν της δημοσίευσης των σεναρίων οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο έως τον Μάρτιο να υποβάλλουν στην ΕΚΤ τα υποδείγματα της άσκησης συμπληρωμένα, όπως αυτά τους έχουν δοθεί από την εποπτεύουσα αρχή.

Εν συνεχεία, θα ξεκινήσουν διαδοχικοί γύροι συζητήσεων, με τον τελευταίο να πραγματοποιείται τον προσεχή Ιούνιο. Τα αποτελέσματα της άσκησης θα ανακοινωθούν από την ΕΒΑ στα τέλη Ιουλίου 2023, με τις ελληνικές τράπεζες να είναι αυτές που εφέτος καλούνται να δημοσιοποιήσουν αναλυτικά τις επιδόσεις τους.

Διαβάστε ακόμη

Ο Σκουρλέτης και τα νέα γκάλοπ, το… «αφεντικό, βάλε κάτι παραπάνω» (για Ελλάκτωρ), ο Αχμέτ και ο Φουρλής, το One and Only στη Γλυφάδα και το σπίτι στο Γαλαξίδι

Πλειστηριασμοί: Το καλό και το κακό σενάριο για τους δανειολήπτες εν αναμονή της απόφασης του Άρειου Πάγου

Εγκρίθηκε το Master Plan του Λιμένα Πειραιά με Προεδρικό Διάταγμα (pic)

Exit mobile version