search icon

Τράπεζες

Τα σχέδια των τραπεζών για τον αναβαλλόμενο φόρο – Πώς θα μειωθεί

Τι θα ανακοινώσουν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου - Μερίσματα μέχρι και 60% της κερδοφορίας το 2025

Διπλάσια αναμένεται να εξελιχθεί η ετήσια απόσβεση για τον αναβαλλόμενο φόρο μέσα από τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, από το 2025 φθάνοντας κατ’ ανώτατο το 1,5 δισ. ευρώ για τις 4 συστημικές τράπεζες, ενώ η απόσβεση αυτή δεν αναμένεται να κινηθεί κάτω από το 1.3 δισ. ευρώ. Στην παρούσα φάση το ποσό της απόσβεσης κινείται περί τα 750 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί από 150 έως 200 εκατ. ευρώ σε κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες.

Η απόσβεση θα γίνει με διάθεση εποπτικών κεφαλαίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τα οποία ανέρχονται στα 24,570 δισ. ευρώ με βάση στοιχεία το α’ εξαμήνου.

Αντιστοίχως ο αναβαλλόμενος φόρος για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες διαμορφώνεται σε 12,427 δισ. ευρώ.

Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων

Οι λεπτομέρειες σε μεγάλο βαθμό για το σχέδιο κάθε τράπεζας σε ότι αφορά την απόσβεση του DTC αναμένεται να ανακοινωθούν την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, οπότε και τα πιστωτικά ιδρύματα θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και ενιαμήνου.

Στόχος είναι ο αναβαλλόμενος φόρος να πάψει να υπάρχει στις αρχές της δεκαετίας του 2030 εφόσον οι συνθήκες και η κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων το επιτρέψει δηλαδή στόχος είναι να εκλείψει μια δεκαετία νωρίτερα έναντι του αρχικού προγραμματισμού.

Με βάση το ημερολόγιο, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει αποτελέσματα την 1η Νοεμβρίου, στις 5 του ίδιου μηνός η Εθνική Τράπεζα, στις 7 Νοεμβρίου η Eurobank και ο κύκλος τρίτου τριμήνου ολοκληρώνεται με την Alpha Bank στις 8 Nοεμβρίου.

Σύνδεση με την επιθετική μερισματική πολιτική

Ο SSM συνέδεσε πλήρως τις διανομές μερισμάτων των τραπεζών με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ότι αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο. Το γεγονός αυτό οδήγησε τις τράπεζες προς την παραπάνω κατεύθυνση καθώς επιθυμούν να προχωρήσουν σε δυναμικές διανομές προς τους μετόχους τους στις προσεχείς χρήσεις παρακολουθώντας και τον ανταγωνισμό στο επίπεδο αυτό.

Αλλωστε, ακριβώς επειδή ο ανταγωνισμός διεθνώς πραγματοποιεί μεγάλες διανομές, οι ελληνικές τράπεζες για να διασφαλίσουν τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή τους διάρθρωση οφείλουν κατά κάποιο τρόπο να τον παρακολουθήσουν έχοντας ικανοποιημένους τους μετόχους τους.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχωρούν σε επιθετική αύξηση διανομής μερισμάτων και buy back για το 2024 δημιουργώντας συνθήκες για διανομές ύψους 1.5 δισ. ευρώ από 800 εκατ. ευρώ που διένειμαν το 2023.

Για το 2024 τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προγραμματίσει διανομές που για την ΕΤΕ διαμορφώνεται σε 40% των κερδών της, για την Alpha 35%, για την Eurobank 40% ενώ για την Πειραιώς σε 30%, χωρίς να αποκλείεται αναπροσαρμογή προς τα πάνω των ποσοστών αυτών.

Ωστόσο για τα κέρδη του 2025 οι διανομές θα φθάσουν και θα ξεπεράσουν το 50% για κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ΕΤΕ η οποία στο ενημερωτικό της για το πρόσφατο placement προέβλεπε διανομές πλέον του 50% για το 2025 ενώ στις παρουσιάσεις της στο εξωτερικό μιλούσε για διανομές που υπό προϋποθέσεις μπορούν να φθάσουν και στο 60% του χρόνου, υπό την προϋπόθεση φυσικά πως ο SSM θα εγκρίνει τα παραπάνω πλάνα.

Ολος αυτός ο σχεδιασμός αναμένεται να γίνει πιο απτός από τις αρχές του Νοεμβρίου καθώς οι τράπεζες βρίσκονται σε επικοινωνία με τον επόπτη τους για το θέμα ενώ πρωτοβουλία έχει αναλάβει προς την κατεύθυνση αυτήν και η ΤτΕ.

Διαβάστε ακόμη

Οικογένεια Σαράντη (Ελληνικά Γαλακτοκομεία): Η νέα γενιά μπαίνει δυναμικά και βάζει ψηλά τον πήχη

Πλειστηριασμοί: Ποια «βαριά» και «επώνυμα» σφυριά θα χτυπήσουν αυτή την εβδομάδα (pics)

ΤΑΙΠΕΔ: Ρεκόρ εσόδων και νέα έργα ύψους 4 δισ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version