Τα πάνω κάτω φέρνει ο SSM στις τράπεζες οι οποίες καλούνται χωρίς άλλη καθυστέρηση επ’ απειλή σοβαρών προστίμων μέχρι το τέλος του έτους να αναλάβουν δράση καλύπτοντας εντοπισμένες ελλείψεις τους σε θέματα περιβαλλοντικών και κλιματικών κινδύνων.
Αλλιώς πως, ο επόπτης θα κάνει χρήση των ευχερειών του θεσμικού πλαισίου επιβάλλοντας κατ΄αρχήν πρόστιμα στα πιστωτικά ιδρύματα, όμως το σημαντικότερο όλων είναι πως μέχρι το 2027 τα πρόστιμα αυτά αναμένεται να μεταβληθούν σε κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Σύμφωνα με επιστολή που έλαβαν τα πιστωτικά ιδρύματα την Παρασκευή που μας πέρασε οι στόχοι θα γίνονται όλο και πιο σαφείς, όλο και πιο αυστηροί και το αποτύπωμα αυτών είναι πως τα δάνεια σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που δεν παρακολουθούν τις κλιματικές επιταγές θα γίνονται ακριβότερα και κυρίως λιγότερα.
Το θέμα έχει προβληματίσει έντονα το business των τραπεζών που ανησυχεί για την επίπτωση που θα έχουν όλα τα παραπάνω στις τραπεζικές εργασίες ενώ οι διοικήσεις των τραπεζών αναζητούν τρόπους να περάσουν μέσα από τις καινούριες συμπληγάδες πριν τεθούν ποσοτικοί στόχοι που θα αλλάξουν στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών. Υπενθυμίζεται πως ποσοτικοί στόχοι κατά τη διάρκεια της κρίσης, τέθηκαν για τη μείωση των NPEs όταν οι τράπεζες αδυνατούσαν να τα περιορίσουν.
Τι ζητάει ο SSM από τις τράπεζες
Με επιστολή του προς τις συστημικές τράπεζες ο επόπτης ζητά:
– Να διαρθώσουν όλες τις ήδη εντοπισμένες από τον επόπτη ελλείψεις μέχρι τις 31.12.24
-Να λάβουν υπόψη τους τα περιβαλλοντικά και κλιματικά κριτήρια στις χρηματοδοτήσεις συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών κινδύνων. Αυτό σε μια πρόχειρη μετάφραση εξηγείται ως λιγότερα δάνεια και ασφαλώς πολύ ακριβότερα σε περιοχές με υψηλό περιβαλλοντικό κίνδυνο όπως για παράδειγμα περιοχές οι οποίες κινδυνεύουν από πυρκαγιές πλημμύρες σεισμούς κλπ. Είναι προφανές πως περιοχές για τις οποίες οι περιβαλλοντικές προοπτικές είναι δυσοίωνες (πχ. Θεσσαλία) τα δάνεια θα είναι λιγότερα και θα χορηγούνται υπό προϋποθέσεις σε επιχειρήσεις αλλά και σε ιδιώτες.
-Ζητείται έλεγχος από τις τράπεζες σε όλα τα καλύμματα- ενέχειρα, που συνοδεύουν δάνεια του παρελθόντος αλλά και νέα δάνεια. Το report των καλυμμάτων είναι εξαιρετικά πιθανόν σε έναν δεύτερο χρόνο να προκαλέσει την ανάγκη προβλέψεων καθώς καλύμματα με πολύ χαμηλή ενεργειακή απόδοση σε σύντομο χρονικό ορίζοντα δεν θα είναι εμπορεύσιμα .
-Ζητείται από τις τράπεζες να δημιουργήσουν σενάρια για το πώς θα εξελιχθούν οι κίνδυνοι που αφορούν τα καλύμματα αυτά σε μακροχρόνιο ορίζοντα.
Δηλαδή όχι μόνον την ενεργειακή κλάση των καλυμμάτων αλλά και καταγραφή της προοπτική τους. Αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ορατό το φάσμα να αναγκαστούν να πάρουν προβλέψεις για παλιότερα δάνεια ιδιαίτερα αν αυτά σε κάποια φάση της ζωής τους είχαν ρυθμιστεί.
-Οι τράπεζες θα πρέπει να προσλάβουν ανθρώπους με γνώση του αντικειμένου προκειμένου να διαχειριστούν την δύσκολη αυτήν υπόθεση.
-Ακολουθώντας παρόμοια προσέγγιση για όλα τα χαρτοφυλάκιά τους και για τα χαρτοφυλάκια των θυγατρικών τους οι τράπεζες θα πρέπει να προβούν σε λεπτομερή ανάλυση και αξιολόγηση και του επενδυτικού χαρτοφυλακίου τους ανά προϊόν, κλάδο, ανά γεωγραφική θέση και ωριμότητα για κάθε σχετικό κίνδυνο που το χαρτοφυλάκιο αυτό μπορεί να δημιουργήσει.
Για όλα τα παραπάνω οι τράπεζες θα πρέπει να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαδικασία και την ανάλυση που χρησιμοποίησαν να για φθάσουν σε αυτά τα αποτελέσματα
Νέα μοντέλα κινδύνου
Οι τράπεζες λοιπόν απαιτείται να δημιουργήσουν νέα μοντέλα μέτρησης κινδύνου τα οποία στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας, δεν θα αξιολογούν μόνον τον πελάτη (νέο και παλιό) αλλά τον πελάτη σε σχέση με την δραστηριότητά του, τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που αυτή παράγει, τα καλύμματα και την ενεργειακή τους κλάση που εκείνος προσφέρει και την περιοχή στην οποία παράγεται η δραστηριότητα ή υφίσταται το κάλυμμα.
Αυτό σημαίνει, πως σε περιοχές που οι δήμοι ή οι περιφέρειες δεν έχουν κάνει έργα για τη διαχείριση λυμάτων ή μελέτες για το μικροκλίμα της περιοχής ή λειτουργούν στις περιοχές αυτές ενεργοβόρες βιομηχανίες, η πιστωτική επέκταση των τραπεζών θα έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από άλλες περιοχές που δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
Η μάχη των εργασιών και του κλίματος
Η συνεργασία του risk και του business των τραπεζών κινείται σε πολύ διαφορετική κατεύθυνση σε μια περίοδο ανάπτυξης των πιστωτικών ιδρυμάτων επομένως θεωρείται πολύ σημαντικό να βρεθεί η χρυσή τομή για λύσεις αποτελεσματικές.
Συγχρόνως και επειδή το θέμα αυτό πολύ σύντομα θα λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας πολλά κοινοτικά κονδύλια θα πρέπει να διατίθενται προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του στόλου των γερασμένων ακινήτων ή της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε ότι αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ας σημειωθεί πως στο τέλος του μήνα, όταν αντιπροσωπείες του επόπτη θα συζητήσουν με τις τράπεζες θέματα SREP (αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού) το θέματα περιβαλλοντικών και κλιματικών κινδύνων θα είναι από αυτά που θα απασχολήσουν τη συζήτηση.
Διαβάστε ακόμη
Tιμολόγια: «Κόκκινος» ο Ιούλιος στο ρεύμα – Νέο άλμα 73% με υψηλότερη τιμή τα 850 ευρώ η μεγαβατώρα
Από την παραίτηση Μπάιντεν στην Καμάλα Χάρις – Ενας αγώνας δρόμου δωρητών και εκατομμυρίων δολαρίων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ