search icon

Τράπεζες

Στην Αθήνα ο Ενρια – Τα «κόκκινα» δάνεια στο επίκεντρο

Η πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα, του επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Αντρέα Ένρια

Στην Αθήνα βρίσκεται από το πρωί ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Αντρέα Ένρια, ο οποίος πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με την εποπτεία, τη διοίκηση της ΤτΕ και τους Έλληνες τραπεζίτες, στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα μας.

Στη συνάντηση με τον κ. Ένρια από τους εκπροσώπους των τραπεζών συμμετέχουν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, οι δύο αντιπρόεδροι της ΕΕΤ, Κώστας Μιχαηλίδης, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος της Alpha Bank, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Παύλος Μυλωνάς (Εθνική), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Eurobank) και Βασίλης Ψάλτης (Alpha), καθώς και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΕΕΤ, Θεόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Η ατζέντα

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του SSM με τους Έλληνες τραπεζίτες και τη διοίκηση της ΤτΕ βρίσκονται πρωτίστως τα «κόκκινα» δάνεια. Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί – την τελευταία τριετία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν περίπου κατά το ένα τέταρτο και πλέον διαμορφώνονται στα 80 δισ. ευρώ – οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους κατά 50 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021.

Το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός,  αποτελεί κεντρικό σημείο των σημερινών συναντήσεων. Ήδη είναι σε εξέλιξη τα σχέδια δραστικής μείωσης των NPLs από τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και οι προτάσεις ΤΧΣ και ΤτΕ για τη συλλογική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο επικεφαλής του SSM εστίασε επίσης στην αδύναμη κερδοφορία των τραπεζών, τονίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να διαμορφώσουν ένα βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας, με έμφαση στη δημιουργία εσόδων, στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στην ψηφιοποίηση και να χαράξουν τη στρατηγική τους ενόψει του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνουν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα οι τεχνολογικές και άλλες εξελίξεις.

Επιπλέον, το νέο επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας των τραπεζών, η εταιρική διακυβέρνηση, η ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια με ορίζοντα τα stress tests του 2020, απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στις σημερινές συναντήσεις.

Δεδομένης της αλλαγής κυβέρνησης, στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα σχέδια των τραπεζών για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. 

Exit mobile version