Mπορεί οι διεθνείς αναλυτές να μιλούν για μελλοντική άνοδο των τραπεζικών μετοχών αναθεωρώντας σημαντικά τις προβλέψεις τους, ωστόσο ο κλάδος χρηματιστηριακά παλινδρομεί. Και μπορεί να μην υποχωρούν αισθητά οι μετοχές των τραπεζών, ο κλάδος ωστόσο είναι γεμάτος θετικές ειδήσεις που λογικά θα πρέπει να οδηγήσουν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα τις τιμές των μετοχών.
Το χρηματιστηριακό αποτύπωμα των επιτοκίων στις τράπεζες
Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν και δεν οδηγείται ο κλάδος σε μια γενναία άνοδο;
Φυσικά αντίστοιχα να σημειώσουμε πως συμβαίνει στα περισσότερα μεγάλα και μικρότερα διεθνή χρηματιστήρια σε ότι αφορά τις τιμές των τραπεζικών μετοχών.
Είναι τουλάχιστον προφανές πως οι τράπεζες αναμένουν μείωση των εσόδων από τόκους η οποία μπορεί να μην φανεί ιδιαιτέρως φέτος όμως θα αρχίσει να φαίνεται από την επόμενη χρονιά στα λειτουργικά τους έσοδα.
Για κάθε 0,25 μονάδες βάσης σε κάθε περίπτωση μιλάμε για απώλειες τόκων 18-30 εκατ. ευρώ.
Η μείωση των επιτοκίων απαιτεί κάλυψη εσόδων καθώς εκτιμάται πως θα επιφέρει σε κάθε συστημική τράπεζα μια απώλεια από 60-100 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους.
Επομένως αυτή ακριβώς η ανασφάλεια είναι που φρενάρει την άνοδο των τιμών.
Η εκτίμηση των τραπεζικών παραγόντων μιλάει για τουλάχιστον άλλη μία υποχώρηση επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ κατά 0,25 μονάδες βάσης και πιθανόν ακόμη δύο.
Και μολονότι η πτώση των επιτοκίων οδηγεί επενδυτές στο Χρηματιστήριο, ο τραπεζικός κλάδος βάλλεται από αυτήν την πραγματικότητα.
Τα επιτόκια αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες θα ισορροπήσουν την επόμενη χρονιά κοντά στο 2,5% όπου εκεί θα εξαρτηθεί πόσο χαμηλότερα θα υποχωρήσουν.
Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed προχθές μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της για πρώτη φορά σε αυτόν τον κύκλο κατά 50 μονάδες βάσης, σε ένα εύρος 4,75-5,0%, ενώ δήλωσε ότι οι κίνδυνοι γύρω από τη διπλή εντολή της Fed για σταθερότητα των τιμών και μέγιστη απασχόληση βρίσκονται πλέον σε ισορροπία.
Αυτή η κίνηση είναι και ο λόγος για την ισχυρή άνοδο στα διεθνή χρηματιστήρια χθες που μόνον οριακά άγγιξε και την Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Την κίνηση αυτήν θεώρησαν προς την σωστή κατεύθυνση οι περισσότεροι αναλυτές όπως η Goldman Sachs, η Sogen και η UBS.
H FED δείχνει ασφαλώς επιθετικότερη πολιτική από την EKT και αυτός είναι και ο λόγος που τελικώς οι αμερικανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν την επιταχυνόμενη υποχώρηση των εσόδων από τόκους.
Σε κάθε περίπτωση το στοιχείο αυτό καταγράφεται στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια όσο βαδίζουμε προς το τέλος του έτους.
Οι ελληνικές τράπεζες στα road shows
Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες αυτές ανοίγουν τα χαρτιά τους στους διεθνείς επενδυτές το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Τρία συνέδρια – road shows δίνουν το τόνο μέχρι το τέλος του έτους:
-Το 29ο ετήσιο χρηματοοικονομικό συνέδριο της BofA στο Λονδίνο 24- 26 Σεπτεμβρίου
-To Ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό συνέδριο της JP Morgan στις 21-22 Νοεμβρίου επίσης στο Λονδίνο.
– Η ετήσια συνδιοργάνωση Μorgan Stanley και Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις 2-3 Δεκεμβρίου επίσης στο Λονδίνο.
Tα πιστωτικά ιδρύματα δεν πρέπει να διαψεύσουν τους αναλυτές και οφείλουν να πραγματοποιήσουν το κατά το δυνατόν μεγαλύτερες διανομές μερισμάτων και buy back όπως έχουν άλλωστε υποσχεθεί. Προκειμένου να γίνει αυτό, έχει δυναμικά ξεκινήσει μία συζήτηση για μεγαλύτερη απομείωση του αναβαλλόμενου φόρου.
Ο προβληματισμός πάντως των πιστωτικών ιδρυμάτων διεθνώς έγκειται στην εποχή και τους αβέβαιους γεοπολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους (συμπεριλαμβανομένης και της κλιματικής αλλαγής) που δεν αποτελούν εύκολη υπόθεση σε επίπεδο διαχείρισης από τις τράπεζες.
Διαβάστε ακόμη
Το «Ελ. Βενιζέλος» επεκτείνεται – Εκκίνηση το πρώτο τρίμηνο του 2025, τι θα αλλάξει
Ideal Holdings: Επιδιώκει μεγάλο deal σε νέο κλάδο – «Βλέπει» και τρόφιμα
Κυβερνητικές πηγές για Καλώδιο: Υπάρχει πλαίσιο συμφωνίας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα