Στο μικροσκόπιο εταιρειών που κατέχουν ηγετική θέση στην παροχή υπηρεσιών πληρωμών βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο ελληνικός κλάδος της αποδοχής, διαχείρισης και εκκαθάρισης συναλλαγών με κάρτες (POS).
Με την παγκόσμια αγορά να εμφανίζει έντονα σημάδια συγκέντρωσης και την πανδημία να έχει εκτοξεύσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι εγχώριοι παίκτες δέχονται να αναπτύξουν στρατηγικές συνεργασίες που θα τους επιτρέψουν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2020, που ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, με διαδοχικά lockdown λόγω COVID-19, η αξία των συναλλαγών μέσω φυσικών ή ηλεκτρονικών καταστημάτων έκλεισε κοντά στα 34 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου -3% σε ετήσια βάση, ενώ το πλήθος των συναλλαγών αυξήθηκε, αγγίζοντας το 1,2 εκατομμύριο συναλλαγές (+15% σε σχέση με το 2019).
Σε ό,τι αφορά το e-commerce, η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε περίπου 4 δισ. ευρώ (+15% σε ετήσια βάση), με το πλήθος των συναλλαγών να έχουν ξεπεράσει τα 106 εκατομμύρια (+70% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο). Τέλος, στην ελληνική αγορά προστέθηκαν περί τα 40.000 τερματικά αποδοχής καρτών, με αποτέλεσμα να μετρά πλέον περί τα 700.000 μηχανάκια.
Nexi: ενδιαφέρον για την Cardlink – «Παρών» και στον διαγωνισμό της Πειραιώς
Σε συζητήσεις, έστω και πρώιμες, με τον όμιλο Quest, συμφερόντων του κ. Θεόδωρου Φέσσα, για την απόκτηση της θυγατρικής Cardlink βρίσκονται οι Ιταλοί της Nexi. Εχοντας το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήσει σειρά εξαγορών -από τη δανέζικη Nets (με πωλητές τις εταιρείες επενδυτικών συμμετοχών Advent, Bain Capital και Hellman & Friedman) μέχρι και τη SIA που έχει παρουσία και στη χώρα μας μέσω της New SIA Greece Single Member S.A.- η Nexi έχει όλα τα εχέγγυα προκειμένου να διεκδικήσει με αξιώσεις μια εταιρεία, η οποία λειτουργεί το μεγαλύτερο δίκτυο POS στην Ελλάδα (290.000).
Υπενθυμίζεται πως η Cardlink ιδρύθηκε το 2004 από τις Alpha Bank και Eurobank, με στόχο τη δημιουργία ενός κοινού δικτύου POS που θα βοηθούσε στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ελλάδα. Το έργο της ενοποίησης των δικτύων ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε το 2014, εγκαθιστώντας πάνω από 80.000 Cardlink POS. Ηταν τότε που η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε πως «η πραγματοποίηση της εν λόγω συγκεντρώσεως θα περιόριζε σημαντικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού αφενός, με τη δημιουργία ή ενίσχυση της δεσπόζουσας θέσεως της Cardlink στην αγορά της επεξεργασίας δεδομένων σχετικών με την αποδοχή καρτών και αφετέρου με τη δεσμευμένη παροχή υπηρεσιών επεξεργασίας και τερματικών στην αγορά συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικών μηχανημάτων POS».
Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο τράπεζες που κατείχαν από 50% της εταιρείας υποχρεώθηκαν να την πωλήσουν στην Quest Συμμετοχών αντί συνολικού τιμήματος 15 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, η Nexi φέρεται να έφτασε στο… παρά πέντε της απόκτησης και του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών της Τράπεζας Πειραιώς, δηλώνοντας παρούσα στον διαγωνισμό, ο οποίος ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, για να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2021 με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Τελικά, η Euronet ήταν αυτή που προκρίθηκε.
Euronet: στρατηγική συνεργασία για τη διαχείριση 205.000 POS
Τα χέρια με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά του τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών (Piraeus Bank Merchant Acquiring) έδωσε η Euronet Worldwide.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εξαγορά περιλαμβάνει και τη συμφωνία για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία με την τράπεζα στην από κοινού προώθηση και υποστήριξη των νέων υπηρεσιών στην ελληνική αγορά, ενώ το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει ένα σύνολο από περίπου 205.000 POS σε 170.000 εμπόρους, ήτοι μερίδιο αγοράς περίπου 20%, καθώς επίσης και το κανάλι online/mobile ψηφιακών πληρωμών, με μερίδιο αγοράς περίπου 40%. Πέρα από ένα ισχυρό δίκτυο ATM (πάνω από 50.000 σε 170 χώρες – 1.000 μόνο στην Ελλάδα), το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών του αμερικανικού ομίλου καλύπτει όλα τα στάδια της διαδικασίας απόκτησης και λειτουργίας POS.
Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, «οι συνεργάτες μας επωφελούνται από μία one-stop προσέγγιση που καλύπτει την παροχή τερματικών, πλήρεις υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και συντήρησης και έγκαιρου διακανονισμού των χρημάτων».
Ανοιχτά τα ραντάρ από Wordline και Six
Σε αναζήτηση ευκαιριών εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, της Ελλάδος μη εξαιρουμένης, βρίσκονται τόσο η γαλλική Wordline όσο και η ελβετική Six.
Η πρώτη εξαγόρασε αντί 7,8 δισ. ευρώ την Ingenico και έγινε έτσι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών στον κόσμο και η δεύτερη λειτουργεί την υποδομή που υποστηρίζει τον ελβετικό χρηματοπιστωτικό τομέα και προσφέρει ολοκληρωμένη γκάμα υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο, στους τομείς της διαπραγμάτευσης και διακανονισμού τίτλων, των χρηματοοικονομικών πληροφοριών και των συναλλαγών πληρωμής.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, μολονότι οι πιθανότητες να πραγματοποιήσουν εντέλει μία εξαγορά επί ελληνικού εδάφους είναι μικρές, εντούτοις η κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας μόνο απαρατήρητη δεν περνάει.
Εξάλλου, εκτός από τη Eurobank, η διοίκηση της οποίας ήδη ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει στην πώληση του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (POS), το ίδιο αναμένεται ότι θα πράξουν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες που επιθυμούν να απεμπλακούν από το κόστος υποστήριξης της επίμαχης υπηρεσίας.
Διαβάστε ακόμα:
Airbnb: Kαι με καταγραφικό οθόνης οι έλεγχοι για αδήλωτες μισθώσεις
Μπάμπης Βωβός: Στο σφυρί άλλα 88 ακίνητα της «γυάλινης αυτοκρατορίας»
Αυξήθηκαν κατά 63% οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάρτιο – Ελπίδες για ανάκαμψη