Στο «γήπεδο» των servicers έχει μεταφερθεί η… μπάλα των «κόκκινων» δανείων, με τις τράπεζες – συστημικές, αλλά και κεντρική – να αναμένουν πρόοδο στην επίλυση ιδιωτικού χρέους, ύψους άνω των 120 δισ. ευρώ που έχει περάσει υπό τη διαχείρισή τους, παρά τα όποια προβλήματα προκύπτουν, με προεξάρχον το «πάγωμα» των πλειστηριασμών και τις πληθωριστικές πιέσεις στα εισοδήματα.
«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μεταφερθεί εκτός του ισολογισμού των τραπεζών, αλλά η δανειακή υποχρέωση εξακολουθεί να υπάρχει. Σήμερα, το ύψος του ιδιωτικού χρέους που διαχειρίζονται οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων είναι άνω των 120 δισ. ευρώ», σχολίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, στο Banking Summit του Money Review, επισημαίνοντας πως στόχος τους θα πρέπει να είναι:
α) Για τους «μη βιώσιμους πελάτες», να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά το αδρανές ενέχυρο, το οποίο θα πρέπει να επανέλθει στην οικονομία και να γίνει ξανά παραγωγικό και
β) Για τους «βιώσιμους πελάτες», να προσφέρουν μία αποτελεσματική λύση αναδιάρθρωσης που θα διασφαλίζει υγιή χρηματοοικονομικά μεγέθη και θα διευκολύνει την επανένταξή τους, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, στους ισολογισμούς των τραπεζών.
«Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τους τραπεζικούς ισολογισμούς είναι το πρώτο μόνο στάδιο – σίγουρα το κρισιμότερο – για την θεραπεία αυτού του προβλήματος συνολικά για την οικονομία. Το δεύτερο
στάδιο αφορά κυρίως στους servicers που έχουν πλέον την ευθύνη είτε αναδιάρθρωσης των ‘κόκκινων’ δανείων που είναι εκτός τραπεζικών ισολογισμών, για όσες περιπτώσεις είναι βιώσιμες ή ρευστοποίησης των όποιων εξασφαλίσεων υπάρχουν», τόνισε λίγο νωρίτερα στο ίδιο συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, για να προσθέσει: «Η διατήρηση των τελευταίων σε καθεστώς ακινησίας είναι αντιπαραγωγική για την οικονομία. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να προχωρήσουν ταχέως οι πλειστηριασμοί που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πτωχευτικής διαδικασίας για όλες τις περιπτώσεις, εκτός των ευάλωτων νοικοκυριών, για τα οποία η πολιτεία έχει ειδικές ρυθμίσεις».
Την ανησυχία του για το θέμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού εξέφρασε από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Quant, κ. Νίκος Βαρδαραμάτος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «ακόμα η όλη κατάσταση δεν έχει αρνητική επίδραση στην εισπραξιμότητα. Ειδικά στις περιπτώσεις των ιδιωτών οι ρυθμίσεις που γίνονται είναι πιο βιώσιμες», με τον εκτελεστικό πρόεδρο της Cepal Hellas, κ. Αρτέμη Θεοδωρίδη, να συμπληρώνει πως βασική έγνοια των servicers είναι οι τιτλοποιήσεις. «Τα senior ομόλογα δεν θέλουμε να έχουν πρόβλημα», εξήγησε, για να προσθέσει: «Τα business plans έχουν μεγάλο χρονικό βάθος. Οι ρευστοποιήσεις και ρυθμίσεις είναι στο 50-50. Είμαστε καλύτερα από το πλάνο, δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος».
«Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη αυτή τη στιγμή, αλλά δεν υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις. Οι εισπράξεις είναι σε καλά επίπεδα», σημείωσε με τη σειρά της και η γενική διευθύντρια Retail, SB & Agri Recovery της Intrum Hellas, κυρία Αλεξάνδρα Φατσέα, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι servicers σε σχέση με τις τράπεζες είναι πιο κοντά στους δανειολήπτες και έτσι, γνωρίζουν καλύτερα την αντίδρασή τους. «Μεμονωμένες περιπτώσεις οφειλετών που χρειάζεται να αναπροσαρμόσουν τον προγραμματισμό τους λόγω ενός αυξημένου λογαριασμού ρεύματος υπάρχουν. Αλλά αντιμετωπίζονται επαρκώς, μέσα από μία καλά συντονισμένη προσπάθεια των εξειδικευμένων ομάδων μας, οι οποίες έχουν την τεχνογνωσία, αλλά και όλα τα εργαλεία που χρειάζονται», ανέφερε, ενώ όσον αφορά τις τιτλοποιήσεις υπογράμμισε πως ο τρόπος που έχουν στηθεί είναι τέτοιος ώστε πρέπει να γίνει τεράστια ανατροπή για να κινδυνεύσουν τα senior κομμάτια.
Η επιστροφή των δανείων στις τράπεζες
Σε πρωταρχικό στόχο εξελίσσεται για τους servicers η επιστροφή στις τράπεζες και την πιστωτική κανονικότητα όλων εκείνων των δανειοληπτών που με επιτυχία αναδιάρθρωσαν τα δάνεια τους.
«Ο ρόλος μας δεν εξαντλείται στην παροχή μίας καλής ρύθμισης και την παρακολούθηση της τήρησής της. Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι η επάνοδος των οφειλετών που θα εξυγιανθούν στην υγιή οικονομία», τόνισε η κυρία Φατσέα.
Ρόλο, πάντως, στην εξυγίανση των δανείων θα παίξουν και οι τράπεζες, οι οποίες, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλο Μυλωνά, μπορούν αφενός, να χρηματοδοτήσουν την απόκτηση των παγίων στοιχείων μέσω πλειστηριασμών ή τις εταιρίες REOCO και αφετέρου, να επαναγοράσουν κάποια στιγμή στο μέλλον ενήμερα χαρτοφυλάκια.
Διαβάστε ακόμη:
Σκηνές Σοβιετικής Ένωσης ζουν οι Ρώσοι – Μεγάλες ουρές για λίγη ζάχαρη
Ενέργεια: Ποιους αφορά η έκτακτη εισφορά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Πούτιν: Η Ρωσία θα πουλάει φυσικό αέριο σε ΗΠΑ και ΕΕ αν πληρώνεται σε ρούβλια