Στον κίνδυνο δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων, αλλά και στη «συνετή» διανομή των μερισμάτων αναφέρεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Μεταξύ άλλων, ο κεντρικός τραπεζίτης εξηγεί ότι η τρέχουσα οικονομική συγκυρία αναμένεται να «πιέσει» την οικονομική κατάσταση των ευάλωτων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ιδίως αυτών που ήταν σε τροχιά ανάκαμψης από την πανδημία αλλά κι αυτών με δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.
Υπό αυτό το πρίσμα, όπως επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, είναι εξαιρετικά πιθανή βραχυπρόθεσμα η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, χωρίς όμως αυτά να μπορούν να ποσοτικοποιηθούν με ακρίβεια αυτή τη στιγμή. Πάντως, σε ένα βασικό σενάριο, θεωρούμε την όποια επίπτωση διαχειρίσιμη, υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες θα επεξεργαστούν και θα εφαρμόσουν βιώσιμες λύσεις που θα προσφέρουν διέξοδο σε ευάλωτους δανειολήπτες.
Ερωτηθείς, ταυτόχρονα, για την πιθανότητα διανομής μερίσματος από τις τράπεζες, ο διοικητής της ΤτΕ υπογραμμίζει ότι παρότι τα εγχώρια ιδρύματα διαθέτουν σαφώς πιο βελτιωμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, θα πρέπει να αναλάβουν πρόσθετες ενέργειες ενίσχυσης των κεφαλαίων τους. Επομένως, προτείνει η όποια διανομή μερίσματος να γίνει με σύνεση.
Όσον αφορά τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων σε αντίθεση με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει τα παρακάτω: «Φεύγοντας από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, είναι αναμενόμενο να υπάρξει θετική επίδραση στην κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Είναι επίσης γεγονός ότι, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι ελληνικές δεν μείωσαν τα προηγούμενα έτη τα επιτόκια καταθέσεων σε αρνητικά επίπεδα. Παραμένουν όμως, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι τράπεζες με τα υψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια στην Ευρωζώνη, επί των νέων δανείων και καταθέσεων». Ως εκ τούτου, προβλέπει ότι θα υπάρξει κάποια αναπροσαρμογή των επιτοκίων καταθέσεων το προσεχές χρονικό διάστημα, αναλόγως φυσικά των συνθηκών αγοράς.
Τέλος, για τις χρεώσεις στις ηλεκτρονικές πληρωμές, υπενθυμίζει ότι αποτελούν, όπως και το κόστος των καταθέσεων, αντικείμενο της εμπορικής πολιτικής της κάθε τράπεζας. Εκτιμά, επομένως, ότι ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στο εν λόγω κομμάτι θα οδηγήσει σε προσαρμογή των σχετικών προμηθειών.
Διαβάστε επίσης
The Social Kolonaki Athens Hotel: Η μεταμόρφωση ενός «ασφαλιστικού» ακινήτου στο Κολωνάκι (pics)
Πλειστηριασμοί: Βγαίνουν στο σφυρί 300+1 αντικείμενα εταιρείας του Δημήτρη Κοντομηνά