Παρέμβαση για το θέμα των τραπεζών και τη συζήτηση που έχει φουντώσει για φορολόγησή των κερδών τους αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο 4ο ΟΤ FORUM.

Όπως ανέφερε  ο Γιάννης Στουρνάρας η Ελλάδα έχει ακόμα υψηλή αναβαλλόμενη φορολογία. «Η ελληνική κρίση δεν ήταν τραπεζική κρίση, ήταν κρίση δημοσίου που επηρέασε τις τράπεζες» τόνισε. «Αν φορολογήσεις τις τράπεζες καθυστερείς την εξυγίανση του κλάδου», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις υψηλές προμήθειες των τραπεζών ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «δεν πρέπει να παίρνουν οι τράπεζες υψηλές προμήθειες όταν οι πολίτες χρησιμοποιούν τις κάρτες», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διαφοροποιήσουν τα στοιχεία των εσόδων τους.

Για τον 5ο πόλο

Μιλώντας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας  ειδικότερα για το τραπεζικό σύστημα σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί ως απότοκο της κρίσης, τονίζοντας ότι το γεγονός ότι στηρίζεται στις 4 συστημικές τράπεζες έχει και τα αρνητικά του. Με τη δημιουργία του 5ου πόλου, ισχυρών μικρότερων τραπεζών φτιάχνουμε ένα οικοσύστημα ισχυρά κεφαλαιοποιημένων τραπεζών, που ακόμα και οι μικρότερες προσελκύουν ξένους επενδυτές.

θα συνεχίσουμε τη μείωση των επιτοκίων

Για την ευρωπαϊκή οικονομία καιτα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της η Γερμανία και η Γαλλία, οι Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη ο πληθωρισμός μειώνεται ,η οικονομία είναι κάπως αδύναμη και τον Δεκέμβριο «από ό,τι από θα συνεχίσουμε τη μείωση των επιτοκίων». Ο διοικητής της ΤτΕ και μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει λίγο ακόμα τον Δεκέμβριο, αλλά μετά θα πέσει πολύ.

Ο Έλληνας τραπεζίτης αναφέρθηκε επίσης στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, υπογράμμισε ότι το τραπεζικό σύστημα ξεπέρασε μία πολύ μεγάλη κρίση και πηγαίνει πολύ καλά σήμερα. «Οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για να κλείσουμε το σημαντικό επενδυτικό κενό», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα,

Το ευάλωτο σημείο της ελληνικής οικονομίας

Μιλώντας στη συνέχεια ο Γ. Στούρναρας για το ευάλωτο σημείο της ελληνικής οικονομίας το εντόπισε στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τονίζοντας ότι θα πρέπει να κλείσουμε το μεγάλο έλλειμα. Υπογράμμισε δε, ότι η Ελλάδα πάσχει σε θέματα διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, λέγοντας ότι πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο.

Τέλος, αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάπτυξης είπε ότι τα αξιοποιούμε σημαντικά και πως είμαστε η 5η καλύτερη χώρα σε απορροφητικότητα των κεφαλαίων. Ανέφερε ότι στην ΤτΕ εκτιμούν ότι τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσουν ώθηση στο ΑΕΠ κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες για επόμενα δέκα χρόνια, περίπου μία μονάδα τον χρόνο: «Δεν είναι μόνο να κονδύλια που θα δώσουν την ώθηση αυτή, αλλά οι μεταρρυθμίσεις. Αυτές θα δώσουν το μόνιμο αποτέλεσμα»

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης από Λονδίνο: Απέκλεισε την έκτακτη φορολόγηση στις τράπεζες (upd)

Περικοπές στις «λαϊκές» προμήθειες ετοιμάζουν οι τράπεζες

Σαγκάη – Hellenic Day: Η Κίνα τιμά την ελληνική ναυτιλία (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα