Το αισιόδοξο σενάριο που θέλει το ποσοστό των δανείων που σήμερα βρίσκονται σε moratorium και θα γυρίσουν από το 2021 στο… κόκκινο να μην ξεπερνά το 20% με 25% υιοθετούν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, σε μία κοινή γραμμή, η οποία, όμως, πόρρω απέχει από τις εκτιμήσεις, τόσο του εγχώριου, όσο και του ευρωπαίου επόπτη.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου 2020 που έχουν δημοσιεύσει τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (η Εθνική έχει προγραμματίσει τις σχετικές ανακοινώσεις για την προσεχή Δευτέρα), από τη συγκεκριμένη δεξαμενή που σωρευτικά αφορά σε δάνεια, πέριξ των 14,5 δισ. ευρώ, θα «κοκκινίσουν» σχεδόν τα τέσσερα δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Η Eurobank έχει αναστείλει τις πληρωμές έως τα τέλη του 2020 για δάνεια, ύψους 4,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 48% στεγαστικά, 29% εταιρικά και 23% δάνεια μικρών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τη διοίκηση, στο… κόκκινο εκτιμάται ότι θα «γυρίσει» το 20% αυτών, ήτοι περί το 1,3 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει «παγώσει» δάνεια, ύψους 5,3 δισ. ευρώ (2,1 δισ. ευρώ στεγαστικά, 1,7 δισ. ευρώ επιχειρηματικά, 1,3 δισ. ευρώ εταιρικά και 300 εκατ. ευρώ καταναλωτικά), με σχεδόν το ένα δισ. ευρώ να προστίθεται τελικώς στο «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο.

Τέλος, η Alpha Bank έχει θέσει σε καθεστώς moratorium δάνεια, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ στεγαστικά, 1,6 δισ. ευρώ εταιρικά, 600 εκατ. ευρώ μικρά επιχειρηματικά και 300 εκατ. ευρώ καταναλωτικά. Εκτίμηση της διοίκησης είναι πως τα νέα «κόκκινα» δάνεια θα κυμανθούν στο 1,3 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, τόσο ο SSM, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) σημειώνουν πως ο «λογαριασμός» της υγειονομικής κρίσης για τις τράπεζες θα είναι πιο βαρύς, ανεβάζοντας στο διπλάσιο το ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ήτοι σε περίπου 10 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του προέδρου του SSM, Andrea Enria, ο οποίος αν και αναγνώρισε πως ένα μικρό ποσοστό των δανείων υπό αναστολή που… ξεπαγώνουν σταδιακά δείχνει σημάδια κόπωσης, εντούτοις τα νέα «κόκκινα» δάνεια στην Ευρώπη θα ξεπεράσουν το 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ. «Πολύ πάνω από τα επίπεδα των προηγούμενων χρηματοπιστωτικών και κρατικών κρίσεων», πρόσθεσε. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που το ζήτημα της bad bank – εγχώριας ή και ευρωπαϊκής – τίθεται μετ’ επιτάσεως από τους επόπτες, καθώς θα μπορούσε να συμβάλλει σε ένα πιο άμεσο… καθάρισμα των τραπεζικών ισολογισμών. »

«Κλειδί» η «Γέφυρα» και τα προγράμματα ΕΑΤ

Οι τράπεζες, πάντως, πιστεύουν πως το πρόγραμμα «Γέφυρα» αναμένεται να περιορίσει τρόπο τινά το νέο «κύμα» των «κόκκινων» δανείων, επιτρέποντας στους δανειολήπτες να λάβουν για εννέα μήνες την επιδότηση μέρους της δόσης. Με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου:

  • Η Eurobank εκτιμά πως το επίμαχο πρόγραμμα θα απορροφήσει το 55% των στεγαστικών δανείων σε αναστολή, ήτοι σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ.
  • Η Τράπεζα Πειραιώς έχει κατευθύνει σε αυτό το 40% των δανείων σε αναστολή (32.000 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε υπόλοιπα δανείων, ύψους 1,7 δισ. ευρώ) και, τέλος,
  • Η Alpha Bank υπολογίζει σε 44.000 τους πελάτες της που έχουν υποβάλλει αίτηση για δάνεια, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, με το 1,1 δισ. ευρώ εξ αυτών να είναι σε moratorium.

Όσον αφορά στα δάνεια των επιχειρήσεων, διέξοδο για τις τράπεζες αποτελούν τα κρατικά προγράμματα που φέρουν την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ).

  • Η Eurobank συμμετέχει με μερίδιο 1,3 δισ. ευρώ στο Εγγυοδοτικό και 400 εκατ. ευρώ στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ, με την διοίκηση να σημειώνει πως η τράπεζα βρίσκεται στη διαδικασία εκταμίευσης επιπλέον 700 εκατ. ευρώ.
  • Η Τράπεζα Πειραιώς παρείχε συνολική χρηματοδότηση σε πληγείσες επιχειρήσεις μέσω των προγραμμάτων «Ταμείο Εγγυοδοσίας για τον Covid-19» και «ΤΕΠΙΧ II», ύψους 2,2 δισ. ευρώ, ενώ δάνεια, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου.
  • Τέλος, η Alpha Bank είχε, επίσης, ενεργό συμμετοχή στα επίμαχα προγράμματα, με εκταμιεύσεις δανείων, ύψους 700 εκατ. ευρώ και με νέες χρηματοδοτήσεις μέσω του προγράμματος «ΤΕΠΙΧ II» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την διοίκηση μέχρι το τέλος του 2020 η συνολική στήριξη θα ξεπεράσει τα πέντε δισ. ευρώ έναντι 3,5 δισ. ευρώ το 2019.

Διαβάστε ακόμη:

Αλιβιζάτος (Skroutz): Επιταχύνεται ο μετασχηματισμός με άξονα το marketplace

AstraZeneca: O CEO περνά στην αντεπίθεση και απαντά για τα αμφισβητούμενα αποτελέσματα του εμβολίου

MIG: Το CVC επιβεβαίωσε τη δεσμευτική προσφορά για το 100% της Vivartia