Στον πυρετό της διερεύνησης της αγοράς βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες προετοιμάζουν όλες μέσα στο Σεπτέμβριο εκδόσεις MREL τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ με το βασικό ερώτημα αν θα κινηθούν πριν ή μετά το χρησμό της Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο όπως φαίνεται για κάποιες τράπεζες ο κύβος ερρίφθη ήδη. Σήμερα ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το perpetual της Alpha Bank μια έκδοση 300 εκατ. ευρώ κατ’ εκτίμηση.

Το investment grade της Ελληνικής Οικονομίας και από τη Moody’s είναι σημαντικό και αναμένεται να ρίξει το κόστος των εκδόσεων του Ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών με δεδομένη και μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Ωστόσο για κάποιες τράπεζες το θέμα αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Μεγαλύτερη σημασία έχει πως ο ανταγωνισμός είναι διεθνής και έτσι έχουν αρχίσει να σηκώνονται σημαντικά ποσά από ευρωπαϊκές τράπεζες κυρίως γιατί πρέπει να βιαστούν να καλύψουν τους στόχους πριν απομακρυνθούν οι Αμερικανοί επενδυτές στο πλαίσιο των αμερικανικών εκλογών.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ αναμένεται να παγώσουν όλες τις επενδύσεις μετά το α’ δεκαήμερο Οκτωβρίου.

Μάλιστα ορισμένοι σημειώνουν πως η πτώση των επιτοκίων σε συνδυασμό με την επικείμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s αφαιρεί το συγκριτικό πλεονέκτημα των υψηλότερων αποδόσεων των εκδόσεων της χώρας μας.

Mεγάλες εκδόσεις από τις ευρωπαϊκές  τράπεζες

Eνδεικτικά αναφέρονται η ιταλική BPER Banca  που άντλησε στο πλαίσιο των MREL 500 εκατ. ευρώ, η νορβηγική SpareBank που άντλησε 1 δισ. ευρώ, η ψηφιακή Cajamar που άντλησε 500 εκατ. ευρώ, η Mediobanca που άντλησε 750 εκατ. ευρώ, η ING που  άντλησε 1,5 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τη χώρα όλες οι τράπεζες πρέπει να διενεργήσουν εκδόσεις Senior ή Tier 2 είτε για να καλυφθεί ο στόχος του της 1.1. 2026 είτε για να αντικατασταθούν παλαιότερες εκδόσεις οι οποίες λήγουν.

Οι ελληνικές  τράπεζες θα πρέπει  εξάλλου να φέρουν μπροστά μεταξύ άλλων τις υποχρεώσεις τους από τα MREL μιας και αυτό τους ζητήθηκε από το το Single Resolution Board..

Ο στόχος για τις ελληνικές τράπεζες  είναι σε ότι αφορά τις ελάχιστες απαιτήσεις σε ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL)  να διαμορφώσουν το συγκεκριμένο δείκτη σε 28% και οι περισσότερες τράπεζες έχουν καλύψει ήδη τον στόχο για τον Ιανουάριο του 2025 (περίπου 26%) κινούμενες ασφαλώς εντός των ορίων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες οφείλουν να εκδώσουν ακόμη ομόλογα ύψους κοντά στα 2  δισ. ευρώ για να πιάσουν τον τελικό στόχο.