Τη διαχείριση του 50% του project Neptune της Alpha Bank που το 2020 «πέρασε» στη Fortress έναντι 264 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνει η doValue, με τις ισορροπίες μεταξύ των servicers να αλλάζουν εκ νέου μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την «Αριάδνη» και τον Φορέα Ακινήτων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της doValue S.p.A., η ελληνική θυγατρική αναλαμβάνει τη διαχείριση χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξασφαλισμένων κυρίως με ακίνητα, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ.
«Το 2020, μία εταιρεία συμφερόντων της Fortress Investment Group απέκτησε από την Alpha Bank ένα χαρτοφυλάκιο, ακαθάριστης λογιστικής αξίας περίπου 1,1 δισ. ευρώ και ανέθεσε τη μεταβατική εντολή διαχείρισης στην CEPAL», τονίζει ο Όμιλος και συνεχίζει:
«Με το project Neptune η doValue θα αναλάβει ως μακροπρόθεσμος servicer τη διαχείριση περίπου του 50% του αρχικού χαρτοφυλακίου 1,1 δισ. ευρώ κατά την ενσωμάτωση, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Απριλίου 2022. Πρόκειται για ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την doValue στην Ελλάδα, προκειμένου να καθιερωθεί ως κορυφαίος ανεξάρτητος servicer και ακολουθεί την ανάθεση του Project Frontier (τιτλοποίηση μέσω του «Ηρακλή» από την Εθνική Τράπεζα ενός χαρτοφυλακίου περίπου 5,7 δισ. ευρώ που ανατέθηκε μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας στην κοινοπραξία doValue, Fortress και Bain) και το Project Mexico (τιτλοποίηση από την Eurobank ενός χαρτοφυλακίου περίπου 3,2 δισ. ευρώ, όπου η doValue κατάφερε να διατηρήσει την εντολή διαχείρισης, προσφέροντας backstop στη Eurobank και μεταπωλώντας το χαρτοφυλάκιο σε εξειδικευμένο επενδυτή).
H κατάταξη των servicers
Δάνεια, ύψους 130 δισ. ευρώ, διαχειρίζονται οι 10 μεγαλύτεροι servicers, με την κατάταξη να έχει ως εξής:
-DoValue με 35 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης του Frontier, αλλά και του 50% του Neptune
-Cepal με 29 δισ. ευρώ
-Intrum με 28 δισ. ευρώ
-Quant με 11 δισ. ευρώ
–PQH με εννέα δισ. ευρώ
-Β2Κ με τέσσερα δισ. ευρώ
-Pimco με τέσσερα δισ. ευρώ
-APS με τρία δισ. ευρώ
-Apollo με τρία δισ. ευρώ και
-Artemis με δύο δισ. ευρώ.
Οι τρεις πρώτοι, μάλιστα, μοιράζονται το 79% της ελληνικής αγοράς «κόκκινων» δανείων, με τους συνολικά 22 servicers να κατέχουν μερίδιο αγοράς, με βάση την συνολική αξία των ανοιγμάτων, μόλις 21%.
Η… τράπουλα αναμένεται να μοιραστεί εκ νέου μόλις ολοκληρωθεί αφενός, το project Αριάδνη, το… mega χαρτοφυλάκιο που βγάζει προς πώληση η PQH και αποτελείται από 97.000 δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις όλων των κατηγοριών ανά την Ελλάδα και αφετέρου, ο Φορέας Επαναμίσθωσης Ακινήτων ευάλωτων νοικοκυριών, στο πλαίσιο του νέου Πτωχευτικού Νόμου.
Διαβάστε ακόμη:
Ο «άγνωστος» μεγιστάνας δίπλα στους Μασκ, Μπέζος και Αρνό – Το κλειστό club των 100 δισ. δολαρίων
Ξανά στο σφυρί η μεζονέτα του «Mr. Globo» στην Κηφισιά (pics)