search icon

Τράπεζες

Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών

Πώς θα ενισχυθούν τα δάνεια έναντι του ΑΕΠ - Kλειδί το ιδιωτικό χρέος για τον τρόπο που διαχειρίζονται οι τράπεζες την πιστωτική επέκταση

Το ιδιωτικό χρέος φαίνεται να αποτελεί «κλειδί» για τον τρόπο που διαχειρίζονται οι τράπεζες την πιστωτική επέκταση και εν τέλει κλειδί για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Αν και οι πιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα έχουν παρουσιάσει σημαντική βελτίωση την τελευταία τριετία εν τούτοις υπολείπονται σαφώς από εκείνες των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών παρατηρούν αναλυτές.

Η  πρόσφατη έκθεσή της η Moody’s κατέγραφε στο τέλος του 2023 τα δάνεια προς το ΑΕΠ της χώρας στο 54% . Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται σε πάνω από το 100% όπως άλλωστε συνέβαινε και στην Ελλάδα πριν αποσπαστούν από το ενεργητικό των τραπεζών τα κόκκινα δάνεια.

Είναι φανερό πως υπάρχει μια ισχυρή αλληλεπίδραση στη συνθήκη της ανάπτυξης της οικονομίας  της χώρας και του  περιορισμού του χρέους αυτής. Το ιδιωτικό χρέος δημιουργεί τροχοπέδη και για τις τράπεζες, να ανοίξουν το δανεισμό σε περισσότερες κατευθύνσεις. Αυτό το εμπόδιο με τη σειρά του απειλεί τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Το στοίχημα των τραπεζών

Στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί ένας σχηματισμός δανείων προς ΑΕΠ στα όρια του 2015, όπου ωστόσο το χαρτοφυλάκιο θα παραμείνει υγιές. Γιατί μπορεί το 2015 ο σχηματισμός δανείων προς ΑΕΠ για τις ελληνικές τράπεζες να ήταν 113% ωστόσο σε αυτό συμπεριλαμβάνονταν τα κόκκινα δάνεια.

Στην πρόσφατη ανάλυσή της η Moody’s υπήρξε σαφής. “Οι καλύτερες πιστωτικές συνθήκες για τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια αποτυπώνονται και στο χαμηλότερο επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανέιων στο σύστημα μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων μετασχηματισμού τους. Ωστόσο ένα τμήμα των εκκρεμών κόκκινων δανείων για ορισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις το οποίο το Δεκέμβριο του 2023 ήταν 74 δισ. ευρώ παραμένει στους servicers που είναι σήμερα ενεργοί στην Ελλάδα και εξ’ αυτού του λόγου επηρεάζει την αξιολόγηση για τις πιστωτικές συνθήκες της χώρας”. Δηλαδή ένας από τους λόγους που η Moody’s δεν δίνει ακόμη στην χώρα την επενδυτική βαθμίδα είναι το ιδιωτικό χρέος, όπου έως τέτοιο ο οίκος εννοεί κυρίως τα κόκκινα δάνεια που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των servicers.

Οποιοιδήποτε ενδεχόμενοι κίνδυνοι στους ευπαθείς ευάλωτους δανειολήπτες  θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από την ανθεκτικότητα του εταιρικού τομέα και του νέου δανεισμού που σχετίζεται με το RRF το οποίο θα συνεχίσει να συμβάλει στην επέκταση του χαρτοφυλακίου των ενήμερων δανείων των τραπεζών. Εξάλλου  η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών θα ενισχύσει περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών αναφέρουν οι αναλυτές.

Ωστόσο είναι γεγονός πως οι τράπεζες διανέμουν σε μεγάλες εταιρίες υψηλής διασφάλισης τα δάνεια του RRF με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να έχει μεν θετικό πρόσημο χωρίς να μπορεί να ξεφύγει από κάποια συγκεκριμένα μεγέθη. Από την άλλη σε ότι αφορά τους ιδιώτες, η πιστωτική επέκταση προς το παρόν τουλάχιστον περιορίζεται ,μιας και πάλι στήριζεται σε επιδοτούμενα κονδύλια ( Το σπίτι μου ) κλπ.

Πιστωτική επέκταση το α’ εξάμηνο 2024

Η πιστωτική επέκταση στη χώρα μας το α εξάμηνο του έτους έχει καταγραφεί σε 4.5 δισ ευρώ. Μέσα στο παραπάνω μέγεθος περιλαμβάνεται και η δυναμική εμφάνιση των μικρότερων τραπεζών που το α εξάμηνο πέτυχαν στο σύνολο τους καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Οι στόχοι

Το στοίχημα για τους στόχους του 2024 παραμένει. Οι συστημικές τράπεζες έχουν μιλήσει για 1,5 δισ. ευρώ καθαρή πιστωτική επέκταση έκαστη  μέσα στο χρόνο. Ομως όπως καθίσταται σαφές κάποιες από τις συστημικές τράπεζες θα το ξεπεράσουν.

Οι ισολογισμοί των τραπεζών και η ανάπτυξη

Υπάρχουν δύο μεταβλητές που πρέπει να εξυπηρετηθούν εν προκειμένω:
-Οι τράπεζες να επιτύχουν πιστωτική επέκταση που θα τους φέρει αύξηση εσόδων και εν τέλει αύξηση κερδοφορίας ιδιαίτερα τώρα που υποχωρούν τα επιτόκια.
– Η πιστωτική επέκταση να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας.

Ως προς την πρώτη συνθήκη οι αναλυτές συνεχίζουν να σημειώνουν πως μπορεί να είναι ο χρόνος τέτοιος ώστε να επιστρέψουν στις τράπεζες τα εξυγιασμένα NPEs, αυξάνοντας το ενεργητικό τους.

Ως προς τη δεύτερη συνθήκη είναι φανερό πως η χορήγηση περισσότερων δανείων σε ένα ευρύτερο σύνολο που θα μετέχει στην ανάπτυξη της χώρας καθίσταται απαραίτητη.

Επομένως η μελέτη προϊόντων και υπηρεσιών από τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και η αύξηση του ανταγωνισμού μπορεί να θέσει συνθήκες που θα ορίσουν τα νέα δεδομένα.

Διαβάστε ακόμη

«Λιφτινγκ» στον ετήσιο φόρο έως 200 ευρώ για βάρκες και σκάφη αναψυχής

Hλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου: Ενδιαφέρον από Γαλλία και ΗΑΕ για το project

Disaster story: Στο σφυρί η βίλα και τα οικόπεδα της Κατερίνας Μαλαματίνα στη Μύκονο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

 

Exit mobile version