Στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το μεσημέρι αναμένεται να κριθεί η έκβαση της διοικητικής κρίσης που απειλεί την Εθνική Τράπεζα με φόντο την εκλογή Προέδρου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το ΤΧΣ δεν έχει βγάλει απ’ το τραπέζι τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης της Εθνικής με θέμα την άρση της εμπιστοσύνης στο διοικητικό συμβούλιο, κάτι το οποίο θα εξετάσει πολύ σοβαρά κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει προσκληθεί σε ακρόαση ο κ. Λ. Φραγκιαδάκης μετά τη διοικητική κρίση που δημιουργήθηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ είναι ιδιαίτερα βαρύ, ιδιαίτερα από τα ξένα μέλη τα οποία θεωρούν ότι οι εξελίξεις στην Εθνική “ακυρώνουν” το ρόλο του Ταμείου. Ωστόσο, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά: απ’ το να γίνει αποδεκτή η διαδικασία για τον κ. Θωμόπουλο ώστε να αποφευχθεί η κρίση μέχρι να ζητηθεί η παραίτηση Φραγκιαδάκη.
Υπενθυμίζεται ότι το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου αποτελείται από 9 μέλη, 4 Έλληνες και 5 ξένους. Στους Έλληνες περιλαμβάνονται ο πρόεδρος Γ. Μιχελής, ο απερχόμενος Διευθύνων Συμβουλος Χριστόφορος Στράτος, ο εκπρόσωπος της ΤτΕ Βασίλειος Σπηλιωτόπουλος και η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Κερασίνα Ραυτοπούλου.
Πηγές με γνώση του παρασκηνίου τονίζουν ότι η διοίκηση του Ταμείου δεν επιθυμεί να φθάσει η κατάσταση στα άκρα, ωστόσο πολλά μέλη του Συμβουλίου εμφανίζονται εξαγριωμένα με τη στάση του διευθύνοντος συμβούλου Λ. Φραγκιαδάκη αλλά και των υπολοίπων μελών του ΔΣ που δεν σεβάστηκαν τα δικαιώματα του βασικού μετόχου, δηλαδή του ΤΧΣ, που κατέχει το 40,4% των μετοχών της ΕΤΕ.
Γι αυτό και από χθες υπήρχαν φωνές πως ακόμα και στην περίπτωση συμβιβασμού θα έπρεπε ο κ. Φραγκιαδάκης να υποβάλει την παραίτηση του. Βέβαια και οι αναπληρωτές του κ. Παύλος Μυλωνάς και Δημήτρης Δημόπουλος στήριξαν την πρόταση Φραγκιαδάκη, κάτι που σημαίνει πως στο ενδεχόμενο ξηλώματος όλης της διοίκησης θα προκαλούσε πλήγμα στην ίδια την τράπεζα!
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ είχε προτείνει για τη θέση του Προέδρου τον κ. Δημήτρη Τσιτσιράγκο ενώ η πρόταση της Διοίκησης που υπερψηφίστηκε από οκτώ μέλη του ΔΣ ήταν ο κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος.
Στις λύσεις που εξετάζονται στην κατεύθυνση εκτόνωσης της έντασης είναι μια πιθανή παραίτηση του Π. Θωμόπουλου, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιούσε το ΤΧΣ. Παράλληλα ούτε ο κ. Θωμόπουλος έχει εκφράσει την επιθυμία του για κάτι τέτοιο.
Για τη στάση του Ταμείου είναι ενήμερη η Τράπεζα της Ελλάδος από τον πρόεδρο του ΤΧΣ Γιώργο Μιχελή, ο οποίος συναντήθηκε με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής. Η διοίκηση της ΤτE συνιστά ψυχραιμία και επίδειξη ωριμότητας προς τις εμπλεκόμενες πλευρές και επισημαίνει ότι η κατάσταση δεν πρέπει να φθάσει στα άκρα, για λόγους συστημικής τραπεζικής ευστάθειας.
Στην περίπτωση, όμως, που τις επόμενες ώρες δεν υπάρξει αποκλιμάκωση και δεν ικανοποιηθεί το αίτημα του Ταμείου, δεν αποκλείεται -εξαρτάται από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας- η κατάσταση να οδηγηθεί στα άκρα, να αποφασιστεί Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ και εκεί, εφόσον δεν έχουν αποδώσει οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης, το ΤΧΣ να αμφισβητήσει τα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά της Εθνικής υποστηρίζουν ότι ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία για την επιλογή του Παναγιώτη Θωμοπούλου (αντί για τον Δ. Τσιτσιράγκο που στήριξε το ΤΧΣ) για τη θέση του προέδρου καθώς, όπως προβλέπει ο κανονισμός, διεξήχθη ψηφοφορία και ο κ. Θωμόπουλος εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία. Προσθέτουν μάλιστα ότι το διοικητικό συμβούλιο αποτελεί το ανώτατο όργανο.