Προγράμματα σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα των πληρωμών (step – up) έχουν ξεκινήσει να προτείνουν οι τράπεζες, σε μία προσπάθεια αφενός, να βοηθήσουν τους δανειολήπτες που συνεχίζουν να βιώνουν τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και αφετέρου, να περιορίσουν – ει δυνατόν – το νέο κύμα των «κόκκινων» δανείων.
Πιο αναλυτικά, πέρα από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έσπευσε σήμερα να ενημερώσει τους πελάτες της που πλήττονται και έχουν υπαχθεί σε moratorium ότι θα μπορούν να καταβάλλουν μέρος της δόσης τους για τους επόμενους 18 μήνες και συγκεκριμένα το 50% αυτής για το σύνολο του 2021 και το 75% για το α’ εξάμηνο του 2022, σύσσωμες οι τράπεζες ετοιμάζονται να προωθήσουν αντίστοιχα προγράμματα. Ενδεικτικά, η Εθνική Τράπεζα ήταν από τις πρώτες που παρουσίασε την «Εθνογέφυρα», μία λύση πρωτίστως για τους πελάτες της λιανικής, η οποία προβλέπει μειωμένη δόση – 50% – έως τα τέλη του 2021 και κατόπιν επανεξέταση του αιτήματος (σ.σ. λύση step up, πάντως, θα ισχύσει και για τους εταιρικούς της πελάτες).
Αντίστοιχες λύσεις αναμένεται να εφαρμόσουν προσεχώς, τόσο η Eurobank (η οποία έχει και μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων, δεδομένου ότι διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων μεταξύ των συστημικών), όσο και η Alpha Bank, με αρμόδιες πηγές να υπενθυμίζουν πως σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση δεν θα είναι οριζόντια, με τους οφειλέτες να εξετάζονται ανά περίπτωση.
«Η Αlpha Βank είναι έτοιμη να βοηθήσει όσους πελάτες της χρειάζονται περαιτέρω διευκόλυνση, προκειμένου να υπερβούν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, ακολουθώντας την πιστωτική της πολιτική και τις οδηγίες των εποπτικών αρχών. Προς τούτο, η τράπεζα, ήδη από τον Απρίλιο 2020, βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τις επιχειρήσεις – πελάτες της, προκειμένου από κοινού να εξετάσουν τις προκλήσεις που εγείρει η πανδημία και να διαμορφώσουν – κατά περίπτωση – τις αναγκαίες λύσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομική δραστηριότητα και σε κάθε κλάδο ξεχωριστά», τονίζουν στο newmoney πηγές της τράπεζας και προσθέτουν: «Με την ίδια διάθεση συνδρομής των νοικοκυριών και στήριξης ευρύτερα της κοινωνίας, η Alpha Bank προσεγγίζει και τους ιδιώτες πελάτες της. Προς όσους χρειάζονται βραχυπρόθεσμη διευκόλυνση προσφέρονται, με βάση τα στοιχεία που θα προσκομίσουν, οι αναγκαίες εξατομικευμένες λύσεις. Στη βάση των προτεινόμενων προσωποποιημένων λύσεων βρίσκονται προϊόντα ‘step – up’, που περιλαμβάνουν ουσιαστικές διευκολύνσεις ως προς το ύψος της δόσης επί σειρά μηνών, υπό την προϋπόθεση της έναρξης καταβολών από τον πελάτη».
Στο πλαίσιο αυτό, το newmoney προσπαθεί να απαντήσει σε πέντε ερωτήσεις, οι οποίες αφορούν στα επίμαχα προγράμματα.
1) Τι είναι τα προγράμματα step – up;
Πρόκειται για ειδικά προγράμματα μειωμένων καταβολών, σταδιακά αυξανόμενων (step – up). Μετά τη λήξη της ισχύος τους ο δανειολήπτης είναι υποχρεωμένος να επανέλθει στην αποπληρωμή του 100% της δόσης, με την διάρκεια του δανείου του να επιμηκύνεται ισόχρονα.
2) Ποιους δανειολήπτες αφορά;
Αφορά αυτούς που δέχθηκαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα να «παγώσουν» τα δάνειά τους και έχουν συμπληρώσει εννέα μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν δικαιούνται παράτασης και, άρα, πρέπει να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς αποπληρωμής. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) τάχθηκε υπέρ της παράτασης για ακόμη ένα τρίμηνο, δηλαδή, έως τα τέλη Μαρτίου 2021, υπό την προυπόθεση αυτή να ισχύσει για δάνεια, τα οποία έχουν τεθεί σε αναστολή πληρωμής δόσης για λιγότερο από εννέα μήνες στο σύνολο, περιλαμβανομένων προηγούμενων ανάλογων ρυθμίσεων.
3) Πώς μπορώ να ενταχθώ στο επίμαχο πρόγραμμα;
Κατόπιν επικοινωνίας με την τράπεζα. Η Πειραιώς, για παράδειγμα, προχωρά στην αξιολόγηση του αιτήματος μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση πρόσθετων στοιχείων, ενώ, παράλληλα, εγκαινίασε την υπηρεσία υπογραφής συμβατικών εντύπων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα στοιχεία των πελατών, δηλαδή, καταχωρούνται μέσω e-mail και στη συνέχεια, η διαδικασία ολοκληρώνεται με ασφάλεια, με τη λήψη ηλεκτρονικών υπογραφών.
4) Μπορώ να το διακόψω νωρίτερα εφόσον βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες;
Ναι. Όπως, άλλωστε, σημειώνουν τραπεζικές πηγές, πρόκειται για προγράμματα διευκόλυνσης, γεγονός που σημαίνει ότι οι δανειολήπτες μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να επιστρέψουν στην κανονική αποπληρωμή του δανείου τους, μειώνοντας την επιμήκυνση.
5) Πόσα δάνεια είναι σε αναστολή;
Σε μορατόριουμ πληρωμών βρίσκονται δάνεια, ύψους 30 δισ. ευρώ, 400.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, μέχρι και τον Νοέμβριο του 2020 το συνολικό υπόλοιπο των δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων ανέρχεται σε 20,7 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν δάνεια προς ΜΧΕ (9,02 δισ. ευρώ),στεγαστικά δάνεια (8,5 δισ. ευρώ), καταναλωτικά δάνεια (1,8 δισ. ευρώ), δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις (1,3 δισ. ευρώ) και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά (τρία εκατ. ευρώ). Πιο αναλυτικά:
- Στην περίπτωση της ΕΤΕ τα μέτρα διευκόλυνσης καταβολής οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων αντιστοιχούν σε εγκεκριμένα υπόλοιπα δανείων, ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ στεγαστικά, 200 εκατ. ευρώ καταναλωτικά και δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις και 2,1 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια.
- Η Eurobank έχει αναστείλει τις πληρωμές έως τα τέλη του 2020 για δάνεια, ύψους 4,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 48% στεγαστικά, 29% εταιρικά και 23% δάνεια μικρών επιχειρήσεων, ενώ μέχρι τα τέλη του 2021 θα παραμείνουν «παγωμένα» τα δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ήταν ενήμερα την 31η Δεκεμβρίου 2019.
- Η Τράπεζα Πειραιώς έχει «παγώσει» δάνεια, ύψους 5,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,1 δισ. ευρώ στεγαστικά, 1,7 δισ. ευρώ επιχειρηματικά, 1,3 δισ. ευρώ εταιρικά και 300 εκατ. ευρώ καταναλωτικά και
- Η Alpha Bank έχει θέσει σε καθεστώς moratorium δάνεια, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ στεγαστικά, 1,6 δισ. ευρώ εταιρικά, 600 εκατ. ευρώ μικρά επιχειρηματικά και 300 εκατ. ευρώ καταναλωτικά.