Αντιμέτωποι με μία νέα αύξηση επιτοκίων – την τέταρτη κατά σειρά σε διάστημα έξι μηνών – θα βρεθούν όσοι έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, βλέποντας τις δόσεις να «φουσκώνουν» επικίνδυνα και μάλιστα, σε μία περίοδο, όπου ο πληθωρισμός συνεχίζει να «τρώει» τα εισοδήματα.
Σύμφωνα με αναλυτές, στη νέα συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία έχει οριστεί για αύριο, 15 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ανακοινωθεί αύξηση επιτοκίου που μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 0,50 και 0,75 μονάδες βάσης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το βασικό της επιτόκιο θα διαμορφωθεί πλέον στο 2,50% ή 2,75% αντίστοιχα, ανεβάζοντας σημαντικά και το κόστος των δανείων. Δεδομένου ότι την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου το Euribor 3Μ έκλεισε στο 2,005% σημαίνει πως το επιτόκιο των επίμαχων δανείων έχει ήδη «τσιμπήσει» κατά 2,005%, ενώ κάθε αύξηση σηματοδοτεί επιπλέον επιβάρυνση για τους δανειολήπτες.
Κι αυτό γιατί, για ένα δάνειο που τον περασμένο Αύγουστο – οπότε και το Euribor 3Μ ήταν στο μηδέν – είχε χορηγηθεί με περιθώριο 2%, πλέον αυτό εκτοξεύεται στο 4,5% ή στο 4,75%! Το κόστος, δηλαδή, για τον δανειολήπτη σχεδόν διπλασιάζεται! Πιο αναλυτικά, σε στεγαστικό δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ, με αρχικό επιτόκιο 3,5% και διάρκεια αποπληρωμής τα 20 έτη, η δόση «άγγιζε» τον περασμένο Ιούλιο τα 511 ευρώ ή 6.132 ευρώ τον χρόνο.
Με τη νέα αύξηση της ΕΚΤ η δόση θα διαμορφωθεί έως και 659 ευρώ/μήνα, ήτοι επιπλέον 148 ευρώ/μήνα ή 1.776 ευρώ/χρόνο! Πρόκειται, δηλαδή, για «καπέλο» περίπου τρεις δόσεις ετησίως, την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός συνεχίζει να ασκεί πίεση στα εισοδήματα των νοικοκυριών, παρά την τάση αποκλιμάκωσης (αυτός υποχώρησε στο 8,5% τον Νοέμβριο από 9,1% που ήταν τον Οκτώβριο και 12% τον Σεπτέμβριο).
Το μπρα ντε φερ κυβέρνησης – τραπεζιτών
Το νέο τοπίο, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα στο «μέτωπο» των δανείων, φαίνεται πως θορύβησε την κυβέρνηση, η οποία – διανύοντας… προεκλογική περίοδο – αποφάσισε να φέρει το ζήτημα της στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών στο «τραπέζι» των συζητήσεων με τις τράπεζες. Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών ήταν άκρως επεισοδιακή, με τη μεν, κυβέρνηση να αποκλείει το ενδεχόμενο στήριξης από τον δημόσιο κορβανά και τις δε, τράπεζες να προκρίνουν μία λύση α λα «Γέφυρα».
Σήμερα, Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση, με αρμόδιες πηγές να εκτιμούν πως αυτή θα κυμανθεί σε εντελώς διαφορετικό κλίμα. Κι αυτό γιατί αφενός, υπήρξε η «διαμεσολάβηση» της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και αφετέρου, οι τράπεζες έχουν ήδη συζητήσει με τον SSM για ένα πρόγραμμα στήριξης που θα επιδοτήσουν οι ίδιες από κοινού με τους δανειολήπτες.
Πιο αναλυτικά, όπως έγραψε το newmoney, αυτό προβλέπει την επιδότηση του 50% της διαφοράς που προκύπτει στις μηνιαίες δόσεις των δανείων λόγω αύξησης των επιτοκίων, καλύπτοντας περί τους 30.000 δανειολήπτες.
«Το επίμαχο πρόγραμμα εκτιμάται πως θα διαρκέσει 12 μήνες, περίοδο κατά την οποία ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερες από μία αυξήσεις επιτοκίων. Όπου βρίσκεται το επιτόκιο σε σχέση με την ημερομηνία αναφοράς οι τράπεζες θα προχωρούν σε αναπροσαρμογή, επιδοτώντας σταθερά το 50% της δόσης», σχολίαζαν πηγές με γνώση.
Για να λάβει κάποιος την επιδότηση λόγω αύξησης επιτοκίων θα πρέπει να πληροί μία σειρά από κριτήρια που επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ευάλωτο. Ειδικότερα, το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Παράλληλα, θα πρέπει να είναι ενήμερος, δηλαδή να μην έχει εμφανίσει καθυστέρηση στις δόσεις άνω των 90 ημερών από τις αρχές του 2022 ή κατά τη στιγμή υποβολής της αίτησης, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο «παρακολούθησης» και μετά το πέρας της επιδοματικής περιόδου, στα πρότυπα του «Γέφυρα».
Επιτόκια καταθέσεων και προμήθειες
Αποτελέσματα, όσον αφορά στις αυξήσεις επιτοκίων στις καταθέσεις, αλλά και στις μειώσεις στις προμήθειες, αναμένεται να ζητήσει εκ νέου ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας.
Πρόκειται για δύο θέματα που η κυβέρνηση επιμένει να διατηρεί ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, με τις τράπεζες να προχωρούν – έστω και υπό πίεση – σε κάποιες κινήσεις. Ενδεικτικά, σύσσωμες οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πιο… γενναίες αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων που, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, αυτές «άγγιξαν» τον περασμένο Δεκέμβριο τα 27 δισ. ευρώ, αφήνοντας σε δεύτερο χρόνο τις όποιες αναπροσαρμογές στις καταθέσεις ταμιευτηρίου (80 δισ. ευρώ).
Όσον αφορά στις προμήθειες, η μία μετά την άλλη οι τράπεζες προβλέπεται να μειώσουν τον τιμοκατάλογο σε συγκεκριμένες υπηρεσίες (σ.σ. ενδεικτικά, η Eurobank προχώρησε στην κατάργηση της προμήθειας για αποστολή χρημάτων σε λογαριασμό τρίτου εντός Ελλάδος, υιοθετώντας για τους πελάτες της την υπηρεσία IRIS Payments για δωρεάν αποστολή χρημάτων έως 500 ευρώ) ή να «γκρουπάρουν» κάποιες στα πρότυπα ευρωπαϊκών τραπεζών, επιτρέποντας στους πελάτες τους να έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε υπηρεσίες έναντι ενός μικρού τιμήματος, της τάξεως, για παράδειγμα, των δύο – τριών ευρώ μηνιαίως.
Διαβάστε ακόμη
Η βαθιά ανάσα του Μαξίμου, το κληρονομικό χάρισμα, οι μνηστήρες της Καλαμάτας και το καζίνο Πηλαδάκη