«Τα περισσότερα αιτήματα για στεγαστικά δάνεια καταλήγουν να απορρίπτονται γιατί πολύ απλά οι ενδιαφερόμενοι δεν εμφανίζουν τα πραγματικά τους εισοδήματα», τονίζουν τραπεζικά στελέχη, επικροτώντας την απόφαση της κυβέρνησης να λάβει μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, γεγονός που εκτιμάται ότι θα διευρύνει σημαντικά τον αριθμό των bankable πελατών.
Πιο αναλυτικά, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε πως η στεγαστική πίστη θα υποστηριχθεί με δύο τρόπους: αφενός, την είσοδο στην αγορά μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα μπορούν να χορηγούν δάνεια και μάλιστα, με πιο ευνοϊκούς όρους απο τις τράπεζες, ενισχύοντας ετσι, τον ανταγωνισμό προς όφελος των δανειοληπτών και αφετέρου, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που θα συμβάλει στην αύξηση του αριθμού εκείνων που θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση στοιχεία της ΑΑΔΕ το 2022 περίπου 3,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι εμφάνισαν εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ένα δάνειο, η μηνιαία δόση του οποίου θα πρέπει να φτάνει το 40% αυτού.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε το β’ τρίμηνο του 2023, λόγω του προγράμματος «Σπίτι μου» για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με τη συγχρηματοδότηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) . Όσον αφορά στην αναλογία των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια που απορρίφθηκαν, αυτή αυξήθηκε το επίμαχο διάστημα. Πέρυσι, πάντως, οι νέες εκταμιεύσεις «άγγιξαν» το 1,2 δισ. ευρώ, ενώ για εφέτος υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν στο 1,4 δισ. ευρώ.
Τέλος στα μετρητά
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αποφάσισε να θεσμοθετήσει την υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής, γεγονός που αναμένεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά προς την πιστωτική επέκταση.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, τα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων θα αναγράφουν υποχρεωτικά την εξόφληση του τιμήματος μεταβίβασης αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Στόχος είναι να καταργηθεί η δυνατότητα αγοράς ακινήτων με μετρητά, η οποία συντηρεί φαινόμενα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας myPROPERTY (Μάρτιος 2021) έχουν καταχωριστεί 42.613 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων, το τίμημα των οποίων εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και ανέρχεται αθροιστικά στα €462.493.710,3 . Έχουν καταχωριστεί επιπλέον 41.741 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων το τίμημα των οποίων εξοφλήθηκε εν μέρει μόνο με μετρητά και ανέρχεται αθροιστικά στα 2.980.580.395.13€ (το ποσό είναι το συνολικό για τις δηλώσεις αυτές, διότι δεν καταχωρείται διακριτά το ποσό που καταβάλλεται με μετρητά).
Συνολικά οι μεταβιβάσεις που έγιναν αποκλειστικά ή εν μέρει με μετρητά αποτελούν το 24,9 % του συνόλου των μεταβιβάσεων (μία στις τέσσερις).
Διαβάστε ακόμα
Στην πόρτα της εξόδου το ΤΧΣ από τις τράπεζες – Το αίτημα της Eurobank και οι επόμενες κινήσεις
Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» για έσοδα, έξοδα, κάρτες και «κυνήγι» στα μετρητά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ