search icon

Τράπεζες

Στα χέρια της κυβέρνησης η πρόταση της ΤτΕ για την Bad Bank

Πρόκειται για την λύση, που επεξεργάζεται το τελευταίο διάστημα ο διοικητής της εποπτικής αρχής Γιάννης Στουρνάρας και που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβληματικό χαρτοφυλάκιο, ύψους περίπου 45 δισ. ευρώ

Το πλήρες σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για την μείωση των «κόκκινων» δανείων – υφιστάμενων, αλλά και νέων, που θα προκύψουν ως απόρροια της πανδημίας – μέσω της δημιουργίας μιας Bad Bank, η οποία, όμως, θα λειτουργεί σε εθελοντική βάση, έχει στα χέρια της η κυβέρνηση.

Πρόκειται για την λύση, που επεξεργάζεται το τελευταίο διάστημα ο διοικητής της εποπτικής αρχής, κ. Γιάννης Στουρνάρας, από κοινού με τους συμβούλους (Rothschild, Boston Consulting και Deloitte) και που, σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβληματικό χαρτοφυλάκιο, ύψους περίπου 45 δισ. ευρώ. 

Οι βασικοί άξονες, όπως είχε γράψει το ΝΜ σε δημοσίευμά του, έχουν ως εξής:

Σταδιακή εγγραφή της ζημιάς προς αποφυγή αυξήσεων κεφαλαίου: Δεδομένου ότι κάποιες τράπεζες έχουν ήδη καταναλώσει ένα σημαντικό μέρος κεφαλαίου λόγω τιτλοποιήσεων, το σχέδιο προβλέπει η απόσβεση της οποιασδήποτε επιβάρυνσης υπάρξει να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Να μπορούν, δηλαδή, οι τράπεζες να τη «μοιράσουν» σε δύο, τρεις, πέντε ή και παραπάνω χρήσεις.

Υπό την «ομπρέλα», τόσο τα παλιά, όσο και τα νέα «κόκκινα» δάνεια: Μολονότι η εστίαση της ΤτΕ είναι στο υφιστάμενο απόθεμα «κόκκινων» δανείων, το οποίο με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2020 ανέρχεται σε 54 δισ. ευρώ, εντούτοις, με την υγειονομική κρίση να έχει φέρει τα πάνω κάτω, θα μπορούν να ενταχθούν στην Bad Bank και τα κορωνοδάνεια. Ο ίδιος ο διοικητής εκτίμησε πως υπό την «ομπρέλα» της θα μπορούσαν να μπουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους έως 45 δισ. ευρώ (30 δισ. ευρώ εάν αφαιρεθούν οι τιτλοποιήσεις και άλλα 10 δισ. ευρώ τα νέα).

Αξιοποίηση των δομών των servicers: Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, εάν μεταβιβαστούν στην Asset Management Company (AMC), τα «κόκκινα» δάνεια, για παράδειγμα, της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έχει κλείσει συμφωνία με την Intrum, τότε η τελευταία θα είναι εκείνη, που θα αναλάβει τη διαχείριση και στην περίπτωση της Bad Bank.

Χείρα βοηθείας από την Λαγκάρντ

Παρά τις αντιδράσεις, που φέρεται να έχει προκαλέσει το ζήτημα της «κακής τράπεζας» στο εσωτερικό της χώρας και δη, από πλευράς των τραπεζών, οι οποίες θεωρούν πως μία τέτοια λύση θα πήγαινε πίσω τα όποια σχέδιά τους για τιτλοποιήσεις, στο εξωτερικό οι σχετικές συζητήσεις μάλλον είναι θετικές. Ενδεικτικά, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαπίστωσε πρόοδο για τη δημιουργία εταιρειών διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (Asset Management Companies – AMCs) σε εθνικό επίπεδο, αλλά και για την ενίσχυση των AMCs στις χώρες, όπου ήδη υπάρχουν, ενώ ερωτηθείσα για το αντίστοιχο σχέδιο της ΤτΕ παρέπεμψε στον κ. Στουρνάρα για περισσότερες λεπτομέρειες.

Αξίζει να αναφερθεί πως η κυβέρνηση αποφεύγει να τοποθετηθεί επισήμως, με τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Πατέλη, να σημειώνει, στο πλαίσιο επενδυτικής ημερίδας, που διοργάνωσε το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ότι η κυβέρνηση θα αναμένει την ολοκληρωμένη πρόταση, με την οποία επιχειρείται – εκτός από το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων – να διευθετηθεί και ο αναβαλλόμενος φόρος, ο οποίος αποτελεί, δυσανάλογα, μέρος των ιδίων τους κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο οι οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits) ανέρχονταν σε 15,5 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 54% των συνολικών εποπτικών κεφαλαίων. «Στα επόμενα τέσσερα τρίμηνα, χωρίς να ληφθούν υπόψη οποιεσδήποτε επιπτώσεις από την πανδημία, η συμμετοχή του DTC στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών θα προσεγγίσει το 75%», σημείωνε η εποπτική αρχή σε σχετικό report της.

 

Exit mobile version