Το… ταβάνι των εννέα μηνών που έθεσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) ως προυπόθεση για τη συνέχιση των moratorium φαίνεται πως έχει πιάσει η πλειονότητα των δανείων στην Ελλάδα, με συνέπεια το υπόλοιπό τους να «αγγίζει» σήμερα τα τέσσερα δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, το μέγιστο ποσό των δανείων των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών που βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής πληρωμών από την έναρξη της πανδημίας μέχρι το τέλος του 2020 ανήλθε σε ενοποιημένη βάση στα 27,6 δισ. ευρώ.
«Με βάση τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία το υπόλοιπο σήμερα των δανείων αυτών είναι περίπου τέσσερα δισ. ευρώ, καθώς η περίοδος αναστολής έχει λήξει για τα περισσότερα δάνεια πριν από το τέλος του έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Οι αναστολές πληρωμών αφορούσαν κατά βάση σε ενήμερα δάνεια σε ποσοστό άνω του 80% κατά μέσο όρο και στο μεγαλύτερο μέρος τους προς επιχειρήσεις σε ποσοστό 55% κατά μέσο όρο κυρίως δε, προς μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αποτελούσαν ένα σημαντικό ποσοστό των συνολικών ενήμερων δανείων των συστημικών τραπεζών, σχεδόν έφτασαν το 20% επί των ενήμερων δανείων κατά μέσο όρο. Οι κλάδοι, στους οποίους αφορούσαν τα δάνεια σε αναστολή πληρωμών, ήταν κυρίως πέντε, με πρώτο αυτό της εστίασης και παροχής καταλυμάτων, του εμπορίου, της μεταποίησης, των κατασκευών και υπηρεσιών ακίνητης περιουσίας και μεταφορών».
Στην παραδοχή πως ελέω του 9μήνου πολλές από τις αναστολές έχουν ήδη λήξει στα τέλη του 2020 προέβη από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, υπογραμμίζοντας πως σκοπός των συστημικών Ομίλων είναι πλέον η επάνοδος στην εξυπηρέτηση. «Στην τελευταία μου τοποθέτηση στη Βουλή το 2020 ανέφερα ότι είχαν ενταχθεί 180.000 επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε εννεάμηνη αναστολή δόσεων. Στο τέλος του 2020, το σύνολο των αναστολών είχε ανέλθει σε περίπου 400.000 επιχειρήσεις και νοικοκυριά, για συνολικό ποσό περίπου 28 δισ. ευρώ. Πολλές από αυτές τις αναστολές, λόγω του 9μήνου, έχουν ήδη λήξει στο τέλος του χρόνου και αυτό που ενδιαφέρει όλους μας είναι η επάνοδός τους στην εξυπηρέτηση», σημείωσε.
Προς επίρρωση, οι τράπεζες έχουν εντάξει τους επανερχόμενους σε καθεστώς εξυπηρέτησης δανειολήπτες σε πέντε κατηγορίες:
• Η πρώτη περιλαμβάνει όσους δανειολήπτες έχουν αντικειμενικά τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν πλήρως τις δανειακές τους οφειλές. Όπως είχε επισημάνει το newmoney σε σχετικό δημοσίευμά του μεγάλο μέρος των δανειοληπτών εξέφραζε την πρόθεσή του να επανέλθει στην κανονική αποπληρωμή της δόσης, γεγονός που έδωσε… ανάσα στα τραπεζικά επιτελεία.
• Η δεύτερη αφορά σε δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που έχουν
• υπαχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα Ι», για τους οποίους προβλέπεται εννεάμηνη επιδότηση δράσεων με την άρση της αναστολής. «Το ‘Γέφυρα Ι’, θέλω να αναφέρω, είναι ένα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα και για τον λόγο αυτό υποστηρίζουμε και το πρόγραμμα ‘Γέφυρα ΙΙ’ που αφορά στις μικρές επιχειρήσεις», σχολίασε ο κ. Χαντζηνικολάου. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 29 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η τρίτη φάση της κρατικής επιδότησης, με τις πληρωμές να ανέρχονται στα 24,7 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε επιδότηση 110.037 δανείων. Έτσι, συνυπολογίζοντας και τις δύο προηγούμενες φάσεις
• επιδότησης, δηλαδή, αυτές των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα στους δικαιούχους του προγράμματος «Γέφυρα» ανέρχεται στα 48 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασαν τις 160.000 μέσα σε διάστημα τριών μηνών, 23 φορές υψηλότερος από τον αριθμό των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο προσωρινό πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο διήρκησε 13 μήνες.
• Η Τρίτη αφορά σε δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα πλήρους εξυπηρέτησης των οφειλών τους. «Για αυτή την κατηγορία οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει προγράμματα σταδιακής επαναφοράς, τα step up, αρχίζοντας με περίπου 50% των δόσεων για έξι μήνες τουλάχιστον», εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.
• Στη τέταρτη αναφέρονται οι δανειολήπτες που έχουν περιέλθει σε
• αδυναμία πληρωμής και, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, το 15% με 20% εξ αυτών έχουν ανασταλεί.
• Τέλος, στην πέμπτη κατηγορία συγκαταλέγονται οι αναστολές δανείων σε ειδικά ορισμένες δραστηριότητες, λόγου χάρη τον ξενοδοχειακό κλάδο. Για την κατηγορία αυτή η αναστολή από τα moratorium έχει ήδη επεκταθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.
Διαβάστε ακόμη:
Mega deal στη ναυτιλία: Το 45% της GasLog του Πήτερ Λιβανού απέκτησε η ΒlackRock
Tesla: Κάτω από την τιμή που είχε όταν εισήλθε στον S&P 500 η μετοχή της