search icon

Τράπεζες

SSM: Θα συνεχίσουμε την αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες

Η εποπτεία ζητά από τις τράπεζες η χρηματοδότηση των πρότζεκτ υψηλού ρίσκου να γίνεται με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, μέσω Κεφαλαιαγοράς

Μπορεί οι τράπεζες να θέλουν περισσότερη χαλάρωση για να εκμεταλλευτούν καλύτερα την μεγάλη δεξαμενή κεφαλαίων τους, ωστόσο οι εποπτικές αρχές παρά τους υψηλούς δείκτες κεφαλαίων και ρευστότητας επιμένουν διαφορετικά.

Συγχρόνως η εποπτεία προωθεί με κάθε τρόπο την ιδέα της ένωσης των κεφαλαιαγορών καθώς έχει καταστεί σαφές ότι πολλά από τα επιχειρηματικά projects εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους. Αυτούς τους κινδύνους η εποπτεία προτείνει να τους χρηματοδοτούν οι επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια και με άντληση κεφαλαίων από την κεφαλαιαγορά.

Φαίνεται πως το απρόβλεπτο μιας νέας γενιάς κινδύνων έχει ανοίξει έναν διάλογο σκεπτικισμού με τον SSM και το τραπεζικό σύστημα, παρά τα πολύ υψηλά κέρδη των τραπεζών.

Τρεις τομείς ενισχυμένης εποπτείας

Σε τρεις τομείς θα επικεντρώσει την εποπτεία του ο SSM σύμφωνα με τα όσα είπε σύμφωνα με τα όσα είπε σε πρόσφατη ομιλία της η επικεφαλής Claudia Buch (φωτογραφία).

Είναι ζωτικής σημασίας ανέφερε η ίδια να διατηρηθεί η ανθεκτικότητα.

Πρώτος τομέας η ψηφιοποίηση που μεταμορφώνει θεμελιωδώς την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Καθώς η επεξεργασία πληροφοριών αποτελεί βασική οικονομική λειτουργία των τραπεζών, η ψηφιοποίηση αλλάζει το παιχνίδι. Η διατήρηση ενημερωμένων, ασφαλών συστημάτων πληροφορικής είναι απαραίτητη προκειμένου οι τράπεζες να ανταγωνίζονται επιτυχώς η μία την άλλη.

Ταυτόχρονα, οι κυβερνοεπιθέσεις σε τράπεζες έχουν γίνει πιο συχνές και σφοδρές. Το πρώτο τεστ αντοχής στον κυβερνοχώρο αποκάλυψε ότι οι τράπεζες γενικά διαθέτουν πλαίσια ανταπόκρισης και ανάκαμψης σε περίπτωση που δεχθούν επιθέσεις , αλλά χρειάζονται βελτιώσεις.

Δεύτερο σημείο στο οποίο επικεντρώνει η εποπτεία των τραπεζών είναι ο αντίκτυπος των δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων στις τράπεζες για την περίοδο 2024-2026. Τα γεωπολιτικά γεγονότα διαφέρουν από τους πιο παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου επειδή είναι εξαιρετικά αβέβαια και δεν αντικατοπτρίζονται επαρκώς στα ιστορικά δεδομένα. Ωστόσο, δημιουργούν αυξημένους πιστωτικούς κινδύνους, κινδύνους ρευστότητας, κινδύνους αγοράς και λειτουργικούς κινδύνους, διακόπτοντας τις αλυσίδες προστιθέμενης αξίας ή την παροχή υπηρεσιών από τρίτους. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες πρέπει να χρησιμοποιούν αναλύσεις σεναρίων και αβεβαιότητας παραγόντων στον κεφαλαιακό προγραμματισμό τους. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να επαναξιολογήσουν τις γεωγραφικές τους εκθέσεις και τις στρατηγικές εξωτερικής ανάθεσης.

Τρίτος τομέας να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών στους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους. Μέχρι το τέλος αυτού του έτους, οι τράπεζες πρέπει να ανταποκριθούν στις εποπτικές προσδοκίες για τη διαχείριση τέτοιων κινδύνων.

Οι εκλεγμένες κυβερνήσεις και οι νομοθέτες είναι υπεύθυνοι για τις πολιτικές που αφορούν στο κλίμα. Ωστόσο, η εποπτεία θα διασφαλίσει ότι οι τράπεζες διαχειρίζονται αποτελεσματικά τους φυσικούς κινδύνους και τους κινδύνους μετάβασης. Αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από την έναρξη της προσπάθειας προ πενταετίας, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.

Να επενδυθούν στην ανθεκτικότητα τα κέρδη των τραπεζών

Καθώς η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή σε όλους αυτούς τους τομείς, η διατήρηση και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τραπεζών συνολικά θα συνεχίσει να αποτελεί το επίκεντρο της εποπτείας . Οι ανθεκτικές τράπεζες μπορούν να ανταποκριθούν σε κραδασμούς χωρίς να διαταράξουν την παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ή να απαιτήσουν ad hoc παρεμβάσεις πολιτικής. Η ανθεκτικότητα περιλαμβάνει διάφορες διαστάσεις – υγιείς θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας, ενημερωμένα συστήματα πληροφορικής και λειτουργική ανθεκτικότητα. Αυτά απαιτούν μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση. Επί του παρόντος, τα επίπεδα κερδών είναι σχετικά υψηλά, γεγονός που παρέχει μια καλή ευκαιρία στις τράπεζες να επενδύσουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους.

Η επικείμενη εφαρμογή της Βασιλείας III θα ενισχύσει περαιτέρω την ανθεκτικότητα των τραπεζών. Η ταχεία και πιστή εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας σε όλες τις κύριες δικαιοδοσίες είναι απαραίτητη.

Η διασφάλιση της ανθεκτικότητας των τραπεζών σε ένα αβέβαιο περιβάλλον απαιτεί, ειδικότερα, χρηστή διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων. Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, εξακολουθούμε να εντοπίζουμε ελλείψεις. Τον Ιούλιο του 2024 ξεκινήσαμε μια δημόσια διαβούλευση σχετικά με ένα νέο προσχέδιο οδηγού για τη διακυβέρνηση και την κουλτούρα κινδύνου, με στόχο να διευκρινιστούν οι εποπτικές προσδοκίες.

Όπως οι τράπεζες πρέπει να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, το ίδιο πρέπει και η εποπτεία. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε μια μεταρρύθμιση που καθιστά την ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία πιο αποτελεσματική, αποτελεσματική και παρεμβατική.

Πιο ευέλικτο SREP

Η διαδικασία εποπτικής επανεξέτασης και αξιολόγησης θα γίνει πιο ευέλικτη και πιο στοχευμένη στους σχετικούς κινδύνους. Η καλύτερη ενοποίηση των διαφόρων εποπτικών δραστηριοτήτων και η πιο εστιασμένη επικοινωνία θα ενισχύσουν τη διαφάνεια. Εάν οι τράπεζες δεν αντιμετωπίσουν έγκαιρα τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν, η εποπτεία θα δράσει νωρίτερα.

Πέρα από ισχυρή εποπτεία και ρύθμιση, απαιτείται πρόοδος προς την τραπεζική ένωση και την ένωση κεφαλαιαγορών.

Η απλούστευση της εφαρμογής των εργαλείων εξυγίανσης, η παροχή της απαραίτητης χρηματοδότησης χωρίς την αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων και η παροχή δυνατότητας έγκαιρης παρέμβασης όταν οι τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες είναι ζωτικής σημασίας. Στον επερχόμενο τριμερή διάλογο (τράπεζες, εποπτεία κεφαλαιαγορά) , θα είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ισορροπία της αρχικής πρότασης της Επιτροπής για τη διαχείριση κρίσεων και την ασφάλιση των καταθέσεων.

Επίσης ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων – EDIS – παραμένει βασικός πυλώνας της τραπεζικής ένωσης. Οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά και έχουν θεσπιστεί κοινά εποπτικά πρότυπα.

Πως θα χρηματοδοτούνται τα έργα υψηλών κινδύνων

Τέλος η ένωση κεφαλαιαγορών διαθέτει σημαντικές δυνατότητες διοχέτευσης κεφαλαίων προς τους πιο παραγωγικούς τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Χρειάζεται χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια ιδίως για μακροπρόθεσμες και επικίνδυνες επενδύσεις. Η ένωση κεφαλαιαγορών μπορεί να ξεκλειδώσει αυτές τις πηγές χρηματοδότησης μειώνοντας τις τριβές που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της αγοράς.

Ενώ η τραπεζική χρηματοδότηση θα συνεχίσει να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, η χρηματοδότηση πρέπει να συμπληρώνεται από την Κεφαλαιαγορά Επιπλέον, η εναρμόνιση της σχετικής νομοθεσίας θα βοηθήσει στην περαιτέρω ενοποίηση των τραπεζικών αγορών.

Διαβάστε ακόμη

Χαμηλότερες προμήθειες από τις τράπεζες

Οι Κασσελάκηδες (και Νικοπαππάδες) κατά των Πολάκηδων μέχρι τέλους (οέ, οέ, οέ), το «όχι» σε αλλαγή του εκλογικού νόμου και τα μεγάλα πακέτα της αγοράς

Όμιλος Quest: «Χρυσό» απόθεμα έργων στην πληροφορική – Ανάπτυξη σε Ρουμανία, νέες επενδύσεις στην ACS

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version