search icon

Τράπεζες

«Σπάει» σε φέτες ο «Ηρακλής» – Πωλητήριο σε δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ

Αποκλίσεις έως και 20% στους στόχους επίτευξης των business plans που είχαν υποβληθεί σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, προ πανδημίας και εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαπιστώνουν οι διαχειριστές – Ποια projects έχουν ολοκληρωθεί και ποια είναι στα… σκαριά

Την απόφαση να… σπάσουν τον «Ηρακλή» σε φέτες, βάζοντας πωλητήριο σε μερίδα τιτλοποιημένων δανείων, τα έσοδα από το οποίο θα συμβάλλουν αφενός, στην επίτευξη των στόχων εισπραξιμότητας που προβλέπονται στα business plans και οι οποίοι κινδυνεύουν με εκτροχιασμό ως απόρροια των τρεχουσών εξελίξεων και αφετέρου, στη μη κατάπτωση των εγγυήσεων του Δημοσίου, λαμβάνουν οι διαχειριστές.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, από τη στιγμή που «έτρεξε» η πρώτη τιτλοποίηση – το Cairo της Eurobank, ύψους επτά δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να εγγυάται τα 2,4 δισ. ευρώ – μέχρι πρόσφατα, οπότε και κατέθεσε αίτημα ένταξης στον «Ηρακλή ΙΙ» η Τράπεζα Πειραιώς για το project Sunrise III – η αγορά έχει περάσει από πολλές διακυμάνσεις, με αποκορύφωμα την πανδημία, αλλά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι στόχοι που είχαν τεθεί, όσον αφορά στις εισπράξεις, είναι δύσκολο να επιτευχθούν, με τις αποκλίσεις να ‘αγγίζουν’ σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 20%», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως βάσει Νόμου εφόσον οι καθαρές εισπράξεις από την έναρξη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου υπολείπονται κατά 20% ή περισσότερο των καθαρών εισπράξεων που έχουν προϋπολογισθεί θα αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% της αμοιβής του διαχειριστή. Παράλληλα, ο διαχειριστής μπορεί να αντικαθίσταται σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι για δύο διαδοχικές περιόδους εκτοκισμού οι συνολικές καθαρές εισπράξεις από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των τιτλοποιημένων απαιτήσεων υπολείπονται, κατά ποσοστό τουλάχιστον 30%, του συνολικού προϋπολογισθέντος ποσού καθαρών εισπράξεων των αντίστοιχων περιόδων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διαχειριστές – υπό τη σύμφωνη γνώμη των επενδυτών – δρομολογούν συναλλαγές, το ύψος των οποίων δεν αποκλείεται να «αγγίξει» ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ. Κάποιες εξ αυτών έχουν ήδη ολοκληρωθεί (μεταξύ DoValue – Waterwheel για δάνεια του Mexico και Cepal – Brook Lane για δάνεια του Galaxy), ενώ κάποιες άλλες βρίσκονται στα σκαριά, όπως, για παράδειγμα, το project Tethys, ύψους 300 εκατ. ευρώ που προωθεί η Intrum και το οποίο περιλαμβάνει ξενοδοχειακά δάνεια από τις τιτλοποιήσεις Sunrise και Vega της τράπεζας Πειραιώς, αλλά και Souk (Cairo) και Virgo (Frontier I) που βγάζει προς πώληση η DoValue, ύψους 2,6 δισ. ευρώ και ενός δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Η τελευταία, μάλιστα, φέρεται να έχει αιτηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών την 6μηνη παράταση – την οποία δικαιούται βάσει Νόμου – για την επίτευξη των στόχων του business plan που είχε υποβάλλει προ διετίας, επικαλούμενη αφενός, τα γενικευμένα μορατόριουμ δανείων και τις εκτεταμένες αναστολές δόσεων που ελήφθησαν, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και αφετέρου, την αναστολή – για πάνω από έναν χρόνο – των πλειστηριασμών που ματαίωσε τα έσοδα από ρευστοποιήσεις.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), από τα ανοίγματα που τιτλοποιήθηκαν θα εισπραχθεί κατά μέσο όρο το 72,7% αυτών. «Το εν λόγω ποσοστό είσπραξης διαμορφώνεται με βάση τις προγραμματισμένες στρατηγικές για τη διαχείριση των ανοιγμάτων, με ποσοστό 58,6% να προέρχεται από τη διενέργεια ρυθμίσεων, 35,6% από εισπράξεις που προέρχονται από ρευστοποιήσεις και την εύρεση συναινετικής λύσης και τέλος 5,5% από τις απλές εισπράξεις», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται πως από το σύνολο των τιτλοποιήσεων, συνολικού ποσού 49,5 δισ. ευρώ, το 37,7% έχει υπαχθεί στον «Ηρακλή», στο πλαίσιο του οποίου οι τίτλοι υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior tranche) διακρατούνται αποκλειστικά από τις τράπεζες. Tο σύνολο των χορηγηθεισών εγγυήσεων που έχει χορηγηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε 18,6 δισ. ευρώ με ημερομηνία αναφοράς το τέλος του 2021, ενώ μέχρι τέλος του προσεχούς Οκτωβρίου λήγει η ισχύς – εφόσον δεν δοθεί παράταση- του δεύτερου προγράμματος.

«Συνολικά οι διενεργηθείσες τιτλοποιήσεις των τραπεζών περιλαμβάνουν σε ποσοστό 62,6% καταγγελμένα δάνεια και 37,4% μη καταγγελμένα. Από το σύνολο των τιτλοποιηθέντων δανείων (καταγγελμένων και μη) 44% ήταν σε καθεστώς ρύθμισης κατά την πώλησή τους», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη

Δημήτρης Χριστοφιλέας (Δειπνοσοφιστήριον): Υπηρετώντας την υψηλή γαστρονομία και την τέχνη του ευ ζην (pics)

Ε.Ε: «Κλείνει το μάτι» στην Ελλάδα για το πρωτογενές πλεόνασμα

Oι Αμερικανοί, το πρώτο success story του ελληνικού τουρισμού (πίνακας)

Exit mobile version