search icon

Τράπεζες

S&P Global Ratings: Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες σε ΒB+ με θετικό outlook

Σε αναβάθμιση του προφίλ των τραπεζών προχώρησε η S&P, χωρίς ωστόσο να αποδώσει επενδυτική βαθμίδα στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας - S&P Global: Πώς η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα της αύξησης του χρέους προς το ΑΕΠ (πίνακας)

Η Standard & Poor’s προχώρησε στην αναβάθμιση των αξιολογήσεων για τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς ωστόσο να αποδώσει επενδυτική βαθμίδα στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, επικαλούμενη τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών τους αλλά και την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η ενεργητική εκκαθάριση των ισολογισμών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος oλοκληρώνεται και η ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών αποτελεί γεγονός. Οι τράπεζες έχουν αρχίσει να επωφελούνται από την θετική οικονομική δυναμική στην Ελλάδα, αναφέρει η S&P. Το ενισχυμένο κλίμα στην αγορά έχει επίσης μετριάσει τις ανησυχίες του οίκου σχετικά με τα προφίλ χρηματοδότησης τους, καθώς οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν χαμηλό κόστος χρηματοδότησης χάρη σε μια μεγάλη και σταθερή καταθετική βάση και πρόσβαση σε πιο προσιτή χρηματοδότηση από τις αγορές χρέους του εξωτερικού. Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν επίσης σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε ότι αφορά την δημιουργία κερδών αλλά και την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού τους μοντέλου.

– Ως εκ τούτου, αναβαθμίστηκε η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (με αλφαβητική σειρά) για:

Aegean Baltic Bank: Σε ‘BB-‘ από’B+’ με σταθερό outlook (προοπτική επαναξιολόγησης 12μήνου).

Alpha Bank: Σε ‘BB’ από ‘BB-‘ με θετικό outlook.

Eurobank: Σε ‘BB+’ από ‘BB’ με θετικό outlook.

Εθνική Τράπεζα: Σε ‘BB+’ από ‘BB’ με θετικό outlook.

Τράπεζα Πειραιώς: Σε ‘BB’ από ‘BB-‘ με θετικό outlook.

Η Standard & Poor’s στέκεται στη βελτιωμένη ανθεκτικότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Το 2023, τα μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν περαιτέρω λόγω των μεγαλύτερων πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, αλλά το πιο σημαντικό, είναι πως ο κλάδος δεν κατέγραψε σημαντικές νέες εισροές αθετημένων δανείων.

Τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν ήδη δείκτες NPEs στο 3%-4% (τέλη του πρώτου τριμήνου 2024) και οι αναλυτές αναμένουν να δουν περαιτέρω βελτίωση μέχρι τα τέλη του 2026. Ένας υποστηρικτικός παράγοντας της βελτίωσης των πιστωτικών προφίλ των τραπεζών είναι η διαρκής θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Ως εκ τούτου ο οίκος περιμένει οι ελληνικές τράπεζες να καταφέρουν να διατηρήσουν σταθερές μετρήσεις κερδοφορίας με απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 10% στο διάστημα 2024-2026 .

Η S&P σημειώνει ότι το θετικό κλίμα στις αγορές έχει περιορίσει τις ανησυχίες σχετικά με το χρηματοδοτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών καθώς οι τελευταίες διατηρούν χαμηλά το κόστος χρηματοδότησης χάρη στη σταθερή καταθετική βάση και την πρόσβαση σε πιο φθηνή χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές χρέους.

Αναφέρει επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της κερδοφορίας τους και στην ανθεκτικότητα των επιχειρηματικών τους μοντέλων.

Η S&P, τέλος, αναφέρεται και στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις συστημικές ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να πληρώνουν μερίσματα μετά από 16 χρόνια μη διανομής τους, κάτι το οποίο αναδεικνύει τη βελτιωμένη υποκείμενη κερδοφορία των τραπεζών και την ενισχυμένη κεφαλαιοποίησή τους.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Στόχος να εφαρμοστεί παντού η ψηφιακή κάρτα εργασίας – Έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων τα Χριστούγεννα (upd)

Αναλυτές: Γιατί το γαλλικό εκλογικό σκηνικό θα πρέπει να ανησυχεί αγορές και επενδυτές

Η ΕΕ επιβάλλει προσωρινούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version