Οι ελληνικές τράπεζες επέδειξαν ανθεκτικότητα στα stress tests επισημαίνει η Standard & Poor’s Global Rating, ανθεκτικότητα που αναμφίβολα βοηθήθηκε από τις προσπάθειες και τις πωλήσεις που κατέβαλαν τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση των παλαιών μη εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού (Non-Performing Assets – NPAs). Η Alpha Bank, η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα ανέφεραν δείκτες βασικών εποπτικών κεφαλαίων με πλήρη εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας 3 (Fully Loaded – FL) στο τέλος του 2023 της τάξεως του 8,3%, 7,6%, 6,5% και 6,4%, αντίστοιχα.
Οι εγχώριες τράπεζες συνέχισαν να πραγματοποιούν πωλήσεις παλαιών μη εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού στις αρχές του 2021, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε και σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Από την ανάλυση της S&P φαίνεται ότι η Eurobank και Alpha Bank ξεχωρίζουν σε αρνητική επίδραση και δείκτες κεφαλαίων, ενώ Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς βρέθηκαν λίγο χαμηλότερα. Η S&P δεν αναμένει τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής επιστροφής κεφαλαίου, να οδηγήσουν σε αλλαγή των αξιολογήσεων για τις εγχώριες τράπεζες που υποβλήθηκαν σε δοκιμές καθώς δεν υπήρξαν μεγάλες εκπλήξεις στα αποτελέσματα. Οι αξιολογήσεις συνήθως ενσωματώνουν ήδη μια μελλοντική προσδοκία μέτριας μείωσης των κεφαλαιακών δεικτών.
Συνολικά, τα τεστ αντοχής των τραπεζών της ΕΕ δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών τραπεζών θα πρέπει να παραμείνει άνετα κερδοφόρα κατά την περίοδο 2021-2023, ακόμη και αν χρειαστεί να προβούν σε σημαντικές αναπροσαρμογές των πιστωτικών προβλέψεων. Ενώ η διαρθρωτική κερδοφορία μπορεί να αποδειχθεί ακόμη ευάλωτη υπό ορισμένα σενάρια, οι τράπεζες δείχνουν συνολικά βελτιωμένη ανθεκτικότητα.
Η S&P επισημαίνει ότι φέτος στα stress test οι παραδοχές ήταν σκληρές αλλά όπως στις ασκήσεις του 2016 και του 2018, η μεθοδολογία της ΕΒΑ/ΕΚΤ διατήρησε παραδοχές οι οποίες είναι απίθανο να ισχύσουν στην πραγματικότητα – για παράδειγμα, στατικός ισολογισμός, καμία διορθωτική δράση διαχείρισης πέραν της παύσης μερισμάτων και κουπονιών AT1.
Η ΕΒΑ και η ΕΚΤ χρησιμοποίησαν τα ίδια βασικά και δυσμενή σενάρια, αφού τα δημοσίευσαν στις αρχές του 2021.
Το βασικό σενάριο της ΕΒΑ αντανακλούσε τις προσδοκίες που είχαν τότε οι εθνικές κεντρικές τράπεζες: μια τριετής σωρευτική επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας κατά σχεδόν 11% στην ΕΕ, η οποία ακολούθησε την έντονη οικονομική ύφεση το 2020 που συνδεόταν με την πανδημία. Παρόλο που έχουν περάσει έξι μήνες από τότε, θεωρούμε ότι το βασικό σενάριο εξακολουθεί να ευθυγραμμίζεται αρκετά στενά με τις τρέχουσες προσδοκίες των οικονομολόγων της S&P, αν και η ΕBA ήταν πιο πτωτική όσον αφορά τις προοπτικές της ανεργίας.
Διαβάστε ακόμη:
Οι Έλληνες «σύμμαχοι» της Lockheed στη… ναυμαχία για τις φρεγάτες
Διακοπές στα ευρωπαϊκά νησιά: Μύκονος η ακριβότερη, Κρήτη η καλύτερη – Η κατάταξη της KAYAK
Πεκίνο: «Όπιο του λαού» τα online παιχνίδια – «Βουτιά» 10% στη μετοχή της Tencent