Σε σκληρό μπρα ντε φερ εξελίχθηκε η συνάντηση κυβέρνησης και θεσμών, με το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών να αποτελεί «αγκάθι» στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι θεσμοί φέρεται να δέχθηκαν – έστω και απρόθυμα – την δίμηνη αναστολή των πλειστηριασμών, δηλαδή, έως τις 15 Μαρτίου, εμμένοντας στην άποψη πως η όποια προστασία πρέπει να διατηρηθεί μόνον για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία και ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων, αλλά και για περιορισμένο διάστημα (σ.σ. έως τον Ιούνιο του 2021, οπότε και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο νέος Πτωχευτικός Νόμος για τα φυσικά πρόσωπα).
Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία επηρεάζει άμεσα τράπεζες και servicers. Όπως έγραψε το newmoney, άλλωστε, οι εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού συστήματος αφού παρέθεσαν στοιχεία για την πορεία των δημοπρασιών το 2020, βάσει των οποίων πραγματοποιήθηκαν μόλις 5.425 e – πλειστηριασμοί, εκ των οποίων μόλις 2.245 είχαν επιτυχή έκβαση, αλλά και τις εκτιμήσεις τους για το α’ εξάμηνο του 2021 (πάνω από 10.000 δημοπρασίες, με σχεδόν 6.500 να έχουν ήδη προγραμματιστεί), έκρουσαν το… καμπανάκι πως εάν δεν ξεκινήσουν οι κατασχέσεις μέσα στον Φεβρουάριο είναι εξαιρετικά πιθανόν και το 2021 να κινηθεί χωρίς πλειστηριασμούς, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων, αλλά και τις τιτλοποιήσεις αυτές καθαυτές.
Οι πληροφορίες, πάντως, θέλουν την κυβέρνηση να ικανοποιεί το αίτημά τους, αναφορικά με την απελευθέρωση των διαδικασιών, οι οποίες προηγούνται και έπονται των πλειστηριασμών. Ενδεικτικά, η αναστολή οδηγεί σε αδυναμία είσπραξης απαιτήσεων από εκπλειστηριάσματα ακόμα και από πλειστηριασμούς που έχουν ήδη διενεργηθεί. Ο οφειλέτης, όμως, έχει συμφέρον οι δανειστές να πληρώνονται από το εκπλειστηρίασμα το συντομότερο δυνατόν μετά τον πλειστηριασμό, ώστε ο ίδιος να μην επιβαρύνεται περαιτέρω με τόκους υπερημερίας.
Διαβάστε ακόμη:
Ελλάκτωρ: Έφτασε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τον επιχειρηματικό όμιλο
Έρχονται οι πορτοκαλί… ντελιβεράδες της Skroutz – Πώς θα κάνουν τη διαφορά στο last mile