«Το τραπεζικό σύστημα ταλαιπωρήθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια, έχει ακόμη το βάρος των ‘κόκκινων’ δανείων, έχει, όμως και κάποιες αγκυλώσεις». Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας, με τίτλο «Βιώσιμη Τραπεζική: Χρηματοδοτώντας το αύριο», που διοργάνωσε η Τράπεζα Πειραιώς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χωρίς ευθύνη του τραπεζικού συστήματος τα επιτόκια, που απολαμβάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, εξακολουθούν να είναι υψηλά, με το χάσμα σε σχέση με την Ευρώπη να είναι σοβαρό. «Αυτό σίγουρα δεν διευκολύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις και δημιουργεί μία ανταγωνιστική αδυναμία», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως ο συνδυασμός μεγάλου επενδυτικού κενού – από το 2011 και μετά, ουσιαστικά, η Ελλάδα αποεπενδύει – που πρέπει να καλυφθεί ταυτόχρονα με την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση και υψηλών επιτοκίων αποτελεί μία σοβαρή πρόκληση.
«Σε αυτή πρέπει να επισημάνουμε και τη γραφειοκρατία, για την οποία η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρεμβαίνει με αυξανόμενη ένταση. Θα βοηθούσε, όμως και οι τράπεζες να λειτουργούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», πρόσθεσε, για να συνεχίσει: «Δεν θα πω το κλασικό να δίνουν δάνεια, γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχει ένα θέμα τραπεζικού προφίλ για μεγάλο κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Υπάρχουν όμως, θέματα που χρίζουν βελτιώσεων. Για
παράδειγμα, πόσο χρόνο χρειάζεται για να ανοίξει κανείς μία επιχείρηση στην Ελλάδα. Όπως ξέρετε πρέπει να σου δώσει μία άδεια το κράτος και πρέπει να ανοίξεις και έναν τραπεζικό λογαριασμό. Ακόμη και εάν είσαι μία πασίγνωστη επιχείρηση, που κάνει μία θυγατρική, μπορείς να πάρεις όλα όσα χρειάζονται από το κράτος μέσα σε μία εβδομάδα και μπορεί να χρειαστείς ένα ή δύο μήνες για να ανοίξεις τραπεζικό λογαριασμό. Προφανώς αυτό δεν βοηθάει στις επενδύσεις και θα ήταν κάτι που θα έπρεπε να μας προβληματίζει».
Το θέμα των υψηλών επιτοκίων σχολίασε από την πλευρά του και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας πως αυτό οφείλεται στο μεγάλο ποσοστό των «κόκκινων» δανείων. «Η μεγαλύτερή μας υπηρεσία θα είναι πως θα βγάλουμε αυτό το βάρος από τις τράπεζες», ανέφερε, κάνοντας έμμεση αναφορά στην πρόταση, που ετοιμάζει η εποπτική αρχή, για την σύσταση bad bank.
Ταμείο Ανάκαμψης: Προβληματισμός για τα δημόσια έργα
Όσον αφορά στο Ταμείο Ανάπτυξης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως αυτό έχει δύσκολους όρους, κυρίως όσον αφορά στο σκέλος των απορροφήσεων, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να το πράξει. «Οι πράσινες επενδύσεις είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουν μέσω του πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό που με απασχολεί είναι το κομμάτι των δημοσίων έργων στην Ελλάδα. Έχω πει πολλές φορές ότι είχαμε μία καθυστέρηση 23 μήνες για την ανάθεση και 28 μήνες για την εκτέλεση, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να κάνουμε πολλαπλές παρεμβάσεις», εξήγησε, για να καταλήξει: «Επίσης, η κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων με προβληματίζει. Εκεί μπορεί να παίξει ρόλο και το τραπεζικό σύστημα. Οι ιδιωτικές επενδύσεις στα επόμενα χρόνια πρέπει να αποτελέσουν κοινό πεδίο συνεργασίας μεταξύ τραπεζικού συστήματος και Ταμείου. Το να αποφασίσει μία τράπεζα να βάλει χρήματα θα είναι καθοριστικό να βάλουμε και εμείς τα δικά μας, εφόσον υπάρχει eligibility».
Μεγάλου: «Νέα δάνεια πάνω από 5,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους»
Την προσήλωση της Τράπεζας Πειραιώς στην βιώσιμη τραπεζική σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου, υπογραμμίζοντας πως από την αρχή του 2020 οι χορηγήσεις νέων δανείων «άγγιξαν» τα τέσσερα δισ. ευρώ. «Μέχρι το τέλος του έτους οι χρηματοδοτήσεις θα φτάσουν τα 5,5 δισ. ευρώ», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως η Πειραιώς έχει προχωρήσει στην έκδοση ESG ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, στο οποίο επένδυσαν ευρωπαϊκοί φορείς και από αυτήν την έκδοση έχουν χρηματοδοτηθεί 1.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 700 εκατ. ευρώ (μαζί με τη συμμετοχή της ίδιας).