Το παρόν και το μέλλον των τραπεζών, που κρύβει ευκαιρίες εν όψει και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και προκλήσεις ως απόρροια του περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που έχει αυτές τις ημέρες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, με εκπροσώπους του κλάδου.
Η αρχή έγινε χθες, Δευτέρα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κ. Ηλία Ξηρουχάκη, γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την επικείμενη αποεπένδυση, η οποία θα πρέπει να γίνει με όρους δημοσίου συμφέροντος και με διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η «έξοδος» του Ταμείου από τις τράπεζες θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025, οπότε και τυπικά λήγει ο βίος του. Ήδη, πάντως, η Eurobank βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πλήρη ιδιωτικοποίησή της, αφού δρομολογεί την επαναγορά του ποσοστού που κατέχει στην ίδια το ΤΧΣ (1,4%) και δη, με ένα τίμημα που ξεπερνά κατά περίπου 30% τη σημερινή τιμή της (έως 1,90 ευρώ/μετοχή). Σε κάθε περίπτωση, πηγές με γνώση σημειώνουν στο newmoney πως αμέσως μετά την έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, η οποία έχει οριστεί για τις 20 Ιουλίου, θα ακολουθήσει η υποβολή του επίσημου αιτήματος προς το Ταμείο που με τη σειρά του, θα εκκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία. Όσον αφορά στις υπόλοιπες συμμετοχές (40,3% στην Εθνική Τράπεζα, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς και 9% στην Alpha Bank)οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως, τόσο η σειρά, όσο και το ποσοστό διάθεσης, θα αποφασιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, με τις πληροφορίες να θέλουν την ΕΤΕ να είναι η επόμενη που θα μπει στο «κάδρο», με την αποεπένδυση να γίνεται σταδιακά, μέσω τμηματικού placement που σε πρώτη φάση δεν θα ξεπερνάει το 20% – 25%.
Σήμερα, Τρίτη, ο κ. Χατζηδάκης συναντάται με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννη Στουρνάρα. Ψηλά στην ατζέντα των δύο ανδρών εκτιμάται ότι θα βρεθούν, τόσο οι προκλήσεις, όσο και οι προοπτικές του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και γενικότερα της οικονομίας, όπως περιγράφονται στην πρόσφατη Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική. Όπως σημειώνουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, πρόθεση της ΤτΕ είναι να συνδράμει τον νέο υπουργό σε ό, τι ζητήσει, ακόμα και πέραν των καθαρά θεμάτων νομισματικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής, υπενθυμίζοντας πως η τράπεζα είναι και σύμβουλος του Δημοσίου, γεγονός που σημαίνει ότι είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε συνεργασία, στο πλαίσιο, βέβαια, της ανεξαρτησίας της.
Στο τραπέζι της συνάντησης θα βρεθεί, όπως είναι λογικό και το ζήτημα της παράτασης του «Ηρακλή» που είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, τόσο για τις μικρότερες τράπεζες, αφού σε αυτόν στηρίζονται τα σχέδια για την εξυγίανσή τους, όσο και για τις συστημικές, οι οποίες θα καλύψουν έτσι, παλαιές (τιτλοποιήσεις Frontier II της Εθνικής Τράπεζας και Sunrise IIΙ της Τράπεζας Πειραιώς), αλλά και νέες εκκρεμότητες με «κόκκινα» δάνεια. Ζητούμενο για την κυβέρνηση, βέβαια, είναι να καμφθούν τυχόν ενστάσεις της Eurostat, οι οποία ζητούσε την εκ των προτέρων εγγραφή των κρατικών εγγυήσεων στο δημόσιο χρέος.
Διαβάστε ακόμη
Ο πληθωρισμός «πίκρανε» την ΙΟΝ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ